Foto recept

Sarma

Sarma je jedno od onih jela za koje je toliko recepata koliko i kuća u kojima se pripremaju. A njih je na našem širokom balkanskom području – bezbroj

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 2 sata

Naše prehrambene navike, ali i okusi koje volimo, formiraju se u ranom djetinjstvu. Tradicionalna jela koja volimo cijeli život najčešće volimo jesti na način kako smo ih naučili jesti kao mali. Kad govorimo o sarmi i punjenoj paprici, tako ja volim kompaktnu kuglu mesa, ne volim da se raspada, ali opet da nije pretvrda.

Kako je moja mama oduvijek kuhala sarmu upotrebljavajući jaje u mesnoj smjesi, tako sam je naučila pripremati i ja. A onda sam u nekoliko navrata kušala sarmu kod prijatelja po receptima iz zaleđa Dalmacije i iz Bosne, i shvatila sam da im je meso sočno, u isto vrijeme i kompaktno i rahlo, i da u smjesi ne koriste jaje.

Uzalud sam pokušavala bezbroj puta napraviti smjesu bez jaja. Svaki put bi mi se meso pri odmotavanju kupusa potpuno raspalo. Ja bih je još tako i pojela, ali moje dijete – nikako. Zato nam je kompaktnost mesa kod sarme visoko na ljestvici prioriteta.

Upravo to pitanje, kako postići kompaktnu sarmu bez upotrebe jaja, postavila sam u našoj Facebook grupi Jedem doma – mjesto za pitanja kad zapnete u kuhanju i dobila sam vrlo interesantne odgovore:

„Dinstam luk, pred kraj dinstanja stavim češnjak i peršin. Luk dinstam na peštu. Ne stavljam jaja, riža i dinstani luk, češnjak i peršin lijepo povežu.“

„Ne stavljam jaja. Imam stari bakin recept u kojeg stavljam toplu vodu i ulje i uvijek su mekane, ali se ne raspadnu.“

„Nikad ne stavljam jaja. Uvijek prodinstam luk na ulju pa onda ta smjesa lijepo poveže meso i rižu.“

„Nekoliko šnita bijelog kruha preliti vrućim mlijekom, dobro iscijediti i to dodati u smjesu.“

„Moja prabaka, baka i mama radile su bez jaja, ali s dinstanim mesom.“

Rasprave koje se također često vode kad je sarma u pitanju jest da li je kuhati sa zaprškom ili bez nje, te jede li se vilicom ili žlicom. Isto je i s mesom: da li čisto, miješano, mljeveno pureće, bez riže ili pak bez mesa? Ja volim sarmu od čiste junetine, ali stavim dosta pancete, pa ona reprezentira svinjetinu.

Zaprška, i to ona crvena, s mljevenom paprikom, definitivno je tradicionalni način pripreme sarme na ex Yu području, no naravno da se može pripremati i bez nje. Dilema žlica ili vilica dijelom ima veze s mojom dvojbom „jaje ili ne“. Naime, vilicom i nožem jedu se čvršće, kompaktne sarme, dok ljubitelji posve mekanih, rahlih sarmi vole da je takva da se može prerezati žlicom.

Kako bilo, donosim recept kako najčešće pripremam sarmu.

Što ne znači da uskoro ne slijedi neki malo drugačiji, izmijenjeni recept.

RECEPT

Količina:

  • 6 osoba

Namirnice:

  • 0,5 kg dva puta mljevene junetine
  • 0,15 kg pancete
  • 0,1 kg riže arborio
  • 1 jaje
  • ½ glavice luka srebrenca
  • 2 režnja češnjaka
  • mala vezica peršina
  • 2 sušene kobasice
  • sol
  • papar
  • 1 manja glavica kiselog kupusa
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 1 žlica bijelog brašna
  • 1 žlica mljevene slatke začinske paprike
  • 2 žlice koncentrata rajčice

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • mala preša za češnjak
  • zdjela
  • tavica
  • široka posuda s debljim dnom i s poklopcem
  • kuhača

 

 

  1. Nasjeckajte sitno pancetu i luk. Češnjak ogulite.
  2. Na tavici popržite 3-4 minute luk i pancetu na srednje jakoj vatri. Na kraju dodajte protisnuti češnjak.
  3. Mljevenom mesu dodajte češnjak, luk i pancetu, rižu, sitno narezani peršin, sol, papar i 1 jaje. Dobro promiješajte.
  4. Osvojite list po list glavice kupusa. Ako je kupus mlad i ne previše zakiseljen, odvojiti listoje je sve što trebate napraviti. Ako je list stariji i malo deblji, nožem odrežite zadebljali dio lista, kako biste ga mogli lako savinuti. Jednako tako, ako je prekiseo, svaki list najprije prije motanja prelijte kipućom vodom.
  5. Uzimajte po dvije žlice mesnog nadjeva, formirajte kuglu i smjestite na deblji dio početka lista. Motajte prema tanjem dijelu, a rubove sa strane utisnite prstima prema unutra.
  6. Ostatak kupusa narežite na trakice, koje ćete poslagati na dno lonca.
  7. U lonac slažite sarme na način da budu čvrsto stisnute jedna uz drugu.
  8. Između njih posložite sušene kobasice.
  9. Prelijte vodom sarme do vrha. Sarme s gornje strane pritisnite tanjurom, kako ne bi plivale.
  10. Kuhajte poklopljeno minimalno 1,5 h do 2 h.
  11. Pred kraj kuhanja napravite zapršku od ulja, brašna, paprike i koncentrata rajčice. Ulijte u sarmu i kuhajte još 15 minuta.
  12. Poslužite uz pire krumpir ili, kako je meni draže, uz slani kuhani krumpir.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Sarma

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Sarma

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.