Trendovi

Zašto svi piju kolagen?

Na društvenim mrežama se ispijanje kolagena sve češće promovira kao dnevna rutina zaslužna mladenački izgled. Istražili smo o čemu je zapravo riječ

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ako ste prisutni na društvenim mrežama, sigurno ste uočili brojne poznate osobe koje promoviraju jutarnje ispijanje tekućeg kolagena – bilo samostalno kao „shot“, ili kao dio napitka poput matcha latte ili kave.

Budući da pola litre napitka kolagena stoji 250-300 kn, a svjetsko tržište tekućeg kolagena vrijedno je čak 40 milijardi dolara, u medijima i stručnim časopisima često se vode polemike je li riječ o marketinškom triku ili o uistinu učinkovitom načinu poboljšavanja tonusa kože i vezivnih tkiva.

“Kolagen je skup aminokiselina iznimno korisnih za obnovu tkiva. On utječe na regeneraciju vezivnih tkiva, a time posljedično i na kožu”, objašnjava nam nutricionistica Alma Bunić, vlasnica nutricionističkog savjetovališta Nutriforma. “Teško je tvrditi koliko tekući kolagen koji se uzima oralno, osobito onaj na biljnoj bazi, uistinu pegla bore. Pričekajmo još neka relevantna istraživanja jer postojeća još nisu dala jednoznačan odgovor”.

Kolagen je, dakle, protein zadužen za mlad, elastičan i napet izgled naše kože. Kako starimo, ljudski organizam sa svakom dodatnom godinom prirodno proizvodi manje kolagena. Posljedica je tanja, obješena koža sklona borama.

Ideja koja stoji iza dodataka prehrani na bazi kolagena jest da ćete kolagen koji više ne proizvodi vaše tijelo nadomjestiti pripravcima napravljenima od ribe, kokoši ili alge. U istu svrhu, golemu je popularnost posljednjih godina postigao bone broth, dugo kuhani temeljac od goveđih kostiju, koji se uz to što se koristi prilikom kuhanja raznih jela i pije iz šalice kao čaj.

Rasprave protivnika i zagovornika kolagenskih napitaka su žestoke, a znanost još nije dala jednoznačan sud. Mnogobrojna istraživanja koja kolaju medijima plaćena su upravo od strane proizvođača dodataka prehrani, što stvara dodatnu kontroverzu.

Glavno pitanje rasprava između dvaju tabora jest: može li se manjak kolagena u tkivima nadomjestiti kroz piće i hranu? Gotovo svi stručnjaci slažu se da ne može. Neki kao glavni argument navode da je nemoguće da kolagen preživi u visoko kiselom okruženju ljudskog želuca, dok drugi niječu ikakvu mogućnost da se golema molekula kolagena sastavljena od tisuća aminokiselina kroz sluznicu želuca može apsorbirati u kožu kao – kolagen. Naime, u želucu se molekula kolagena razgrađuje na sastavne aminokiseline i šanse da se one automatski opet sastave upravo u kolagen i izravnaju bore su minimalne.

S druge strane, stručnjaci koji nisu toliko strogi prema kolagenskim napitcima ne negiraju gornje tvrdnje, ali tvrde da čak i ako se kolagen ne apsorbira izravno probavnim putem u kožu, uzimanje suplemenata potiče tijelo na dodatnu prirodnu proizvodnju kolagena.

Ostaje nam da za krajnji sud pričekamo protok vremena i dodatna istraživanja, a želite li poraditi na tonusu svoje kože, nesumnjivo dokazan put je onaj preko kože.

Osim medicinskih topičnih retinoidnih krema koje se dobivaju na recept, dobre rezultate pokazale su i komercijalne linije respektabilnih farmaceutskih kozmetika na bazi kolagen kompleksa poput Cantabria Labs Endocare Expert Drops Firming Seruma, koji stavljate ispod svoje redovite kreme za lice.

U zadržavanju tonusa kože pomaže i redovito nanošenje sredstava s UV zaštitom od sunca poput Heliocarea, jer značajno minimaliziraju prirodni nestanak kolagena.

Moglo bi vas zanimati...
turska kava
Savjeti & trikovi
27.11.2021.
IMG_4972
Kao u restoranu
23.11.2021.
pire
Mala škola kuhanja
21.11.2021.