Kako kuhati

Što nas izluđuje u pisanim receptima?

Sigurno ste se i vi susreli s receptima koji toliko općenito opisuju pripremu jela da su gotovo neupotrebljivi, osobito početnicima

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Uzimate li recepte od mame ili bake, a vrlo često i ako konzultirate neki od internetskih recepata ili tiskanu kuharicu, kao početnik suočit ćete se s velikim nepoznanicama koje autori recepata posve previđaju. Najčešće je riječ o vremenskoj odrednici koliko se namirnica peče, kuha, pirja, prži, kao i vrlo neprecizan opis kad je jelo ili neki njegov stadij gotov.

Kao primjer navest ću recept za žgvacet (gulaš na istarski način) iz inače odlične kuharice tradicionalnih hrvatskih recepata. Dobar je, no posve jasan tek kuharicama s iskustvom, i to s velikim iskustvom u pripremi baš tog jela.

Govedinu narezati na manje komade, popržiti na vrućoj masnoći. Kad tekućina ispari, dodati luk, papriku, sol, lovorov list, iglice ružmarina i klinčić. Dinstati dalje i povremeno dodavati vodu. Pred sam kraj uliti vino, posuti nasjeckanim peršinom i češnjakom.

Mjeru potrebnih sastojaka namjerno sam preskočila (ona je ipak bila precizna) jer za ovaj primjer nije bitna. Ionako ste moju verziju ovog prefinog jela već mogli pročitati na jedemdoma.hr.

Dakle, u ovom je receptu pregršt nejasnoća:

  1. Što znači popržiti govedinu na vrućoj masnoći? Na koliko vrućoj masnoći? Najjače ili srednje jakoj? Koliko dugo se prži meso (u minutama)? Kako ćemo znati da je meso poprženo, kako ono tada točno izgleda?
  2. Što znači povremeno dodavati vodu? Koliko vode? Kada? Koliko često? Koliko puta? Koliko minuta se sve to skupa dinsta?
  3. Kako će netko tko prvi put kuha ovo jelo znati kada je “pred kraj”? Nedostaje precizna minutaža ili barem opis kako bismo na neki drugi način mogli znati kada je “pred kraj”?

Zbog toga se mi trudimo u našim receptima biti maksimalno precizni, ako je nemoguće brojčano, onda barem opisno. Ipak, rado primamo i kritike jer tko radi, a posebno u svakodnevnom ritmu, taj i griješi. Zato ako primijetite neku grešku ili nepreciznost na našim stranicama, slobodno nam dojavite. Koliko god znali kuhati, nikad nećemo misliti da preciznost u opisima nije važna.

Moglo bi vas zanimati...
ani-glavna
Zdravlje se rađa u trbuhu
20.05.2022.
ledeni
Što ako vam puknu beze kore?
30.04.2022.