Na affogato ćete često naići u talijanskim kafićima, barovima i restoranima. Riječ affogato doslovno znači „utopljen“, a u ovom slučaju kuglica mliječnog sladoleda, najčešće vanilije, utopljena je u šalici vrućeg espressa. Vječne se polemike vode je li riječ o napitku ili desertu, a što god bio, affogato savršeno podiže energiju za vrućih ljetnih dana.
Budući da espresso već dugo mijenjam matchom, odlučila sam napraviti affogato s matchom. No da twist ne bude prejednostavan, napravila sam i svoj mliječni sladoled, s dodatkom najslađeg i najsenzualnijeg ljetnog voća – smokve. Ako izuzmemo vrijeme hlađenja, gotov je u svega nekoliko minuta.
Za sladoled u čvrst šlag dobro istucite 0,2 l slatkog vrhnja sa žličicom meda. Šlag prebacite u blender, dodajte 8 manjih, zrelih smokava i dobro izblendajte. Stavite u zamrzivač preko noći.
Za affogato napravite matchu kao i inače, s vodom ili biljnim mlijekom.
U staklenu čašu stavite dvije kuglice sladoleda, prelijte ga vrućom matchom i ukrasite kojom kriškicom svježe smokve.
Uživajte!