Bliže se dani bakalara. I dok su jušni bakalar na žlicu i namaz od bakalara najklikaniji recepti na našem portalu i klasici bez koji je teško zamisliti stol na Badnjak, za njihovu pripremu ipak je potrebno nešto vremena i planiranja.
Želite li poslužiti riblju večeru od bakalara, a ne potrošiti više od pola sata za pripremu, posegnite za fileom bakalara. U trgovinama ribljih delikatesa i u supermarketima naći ćete ga smrznutog, a prije pripreme ovog jela dobro ga odmrznite i posušite.
Limun, peršin i češnjak provjereno su dobri pratitelji ribljih jela, a za mali istočno mediteranski pomak zaslužni su kumin i dimljena začinska paprika.
Uz pečeni file bakalara u umaku od limuna poslužite bilo koji povrtni prilog ili salatu.
RECEPT
Potrebno za 4 osobe:
- 1 kg smrznutog filea bakalara
- vezica peršinova lista
Za marinadu
- 3 limuna
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 režnja češnjaka
Za pohanje
- 100 g brašna
- ½ žličice kumina
- ½ žličice dimljene začinske paprike
- ½ žličice soli
- ¼ žličice papra
- Uključite pećnicu neka se grije na 200 stupnjeva.
- U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i začine.
- U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, maslinovo ulje i sok tri limuna. Češnjak zasad nemojte stavljati u marinadu.
- Odmrznuti i posušeni file bakalara najprije umočite u marinadu, a zatim ga uvaljajte u smjesu brašna te stavite pržiti na tavu sa zagrijanim maslinovim uljem. Pržite po dvije minute sa svake strane.
- Popržene filee prebacite u posudu koja može ići u pećnicu.
- Češnjak protisnite u preostalu marinadu od limuna i njome zalijte ribu.
- Pecite u pećnici dodatnih 15 minuta na 200 stupnjeva.
- Na kraju bogato pospite sitno sjeckanim svježim peršinom.