Kako napraviti bakalar u pola sata

Pečeni file bakalara u umaku od limuna

Ovih dana sigurno namjeravati pripremati bakalar. Evo jednog malo drugačijeg, a iznimno ukusnog i jednostavnog načina

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Bliže se dani bakalara. I dok su jušni bakalar na žlicu i namaz od bakalara najklikaniji recepti na našem portalu i klasici bez koji je teško zamisliti stol na Badnjak, za njihovu pripremu ipak je potrebno nešto vremena i planiranja.

Želite li poslužiti riblju večeru od bakalara, a ne potrošiti više od pola sata za pripremu, posegnite za fileom bakalara. U trgovinama ribljih delikatesa i u supermarketima naći ćete ga smrznutog, a prije pripreme ovog jela dobro ga odmrznite i posušite.

Limun, peršin i češnjak provjereno su dobri pratitelji ribljih jela, a za mali istočno mediteranski pomak zaslužni su kumin i dimljena začinska paprika.

Uz pečeni file bakalara u umaku od limuna poslužite bilo koji povrtni prilog ili salatu.

 

RECEPT

Potrebno za 4 osobe:

  • 1 kg smrznutog filea bakalara
  • vezica peršinova lista

Za marinadu

  • 3 limuna
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 režnja češnjaka

Za pohanje

  • 100 g brašna
  • ½ žličice kumina
  • ½ žličice dimljene začinske paprike
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  1. Uključite pećnicu neka se grije na 200 stupnjeva.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i začine.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, maslinovo ulje i sok tri limuna. Češnjak zasad nemojte stavljati u marinadu.
  4. Odmrznuti i posušeni file bakalara najprije umočite u marinadu, a zatim ga uvaljajte u smjesu brašna te stavite pržiti na tavu sa zagrijanim maslinovim uljem. Pržite po dvije minute sa svake strane.
  5. Popržene filee prebacite u posudu koja može ići u pećnicu.
  6. Češnjak protisnite u preostalu marinadu od limuna i njome zalijte ribu.
  7. Pecite u pećnici dodatnih 15 minuta na 200 stupnjeva.
  8. Na kraju bogato pospite sitno sjeckanim svježim peršinom.

Moglo bi vas zanimati...
image
Male tajne
18.08.2023.
image
Toplo-hladno
13.08.2023.