Kad sam čula, ni sama nisam vjerovala: crvena leća se namoči preko noći, zatim se s tom vodom izblenda u blenderu i smjesa za palačinke je gotova!
Isprobala sam i zaista radi.
Ovdje moram napomenuti da nije svejedno koju leću uzmete. Crvena leća najbrže se kuha od svih vrsta leće i brzo se raspada u vodi, što je čini izvrsnim zgušnjivačem.
Crvena leća iznimno je cijenjena u ajurvedskoj prehrani jer je jedna od rijetkih namirnica koja odgovara svim trima tipovima ljudi (vata, pitta, kapha).
A kako napraviti palačinke?
Jednu šalicu crvene leće potopite u dvije šalice vode i ostavite preko noći.
Drugi dan leću s vodom stavite u blender i okrenite nekoliko puta. Smjesa je gotova.
Budući da crvena leća jako brzo zgušnjava, provjerite koliko je gusta smjesa. Predlažem tekuću teksturu, sličnu pravom tijestu za palačinke. Ako je pregusta, dodajte još malo vode.
Tavu za palačinke nauljite i jako ugrijte. Jednu zaimaču smjese izlijte na sredinu tave.
Pecite po 3 minute sa svake strane.
Poslužite sa slanim ili slatkim punjenjima.