Što ako vam puknu beze kore?

Napravite ledeni vjetar u čaši ili teglici!

Okrenite kuhinjsku nezgodu u svoju korist

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Jedno od prvih pitanja koje sam postavila u tada novoosnovanoj grupi Jedem doma – mjesto za postavljanje pitanja kada zapnete u kuhanju bilo je kako ispeći kore od bjelanjaka potrebne za ledeni vjetar ili za pavlovu, a da ostanu sniježno bijele?

Naime, moja sjećanja na beze kore sežu u srednjoškolske dane, kad sam iz centra grada, pazeći da ne se ne slome, tramvajem i autobusom kući nosila snježno bijele, suhe, prhke beze kore koje bih kupovala u slastičarnici Princess u Gajevoj, a koje je moja mama najčešće koristila za beze tortu s kremom od lješnjaka.

Kad sam počela sama kuhati, nikako nisam uspijevala dobiti snježnu bjelinu beze kora., Ispadale bi žute ili smeđe, a to se znalo događati čak i mojim kuharima u Jedem doma, na što sam bila posebno ljuta. Zakamuflirat ćemo kremom, bio je često odgovor, na koji bih postajala još još ljuća.

Naime, kad netko nešto radi u kućnoj radinosti, improvizacija i kamufliranje su sastavni dio kućnog, amaterskog kuhanja. No onima koji se žele nazivati profesionalcima mora biti stalo da sve izgleda lijepo od početka do kraja.

Tajna bijele kore krije se u dugotrajnom sušenju na niskoj temperaturi, najbolje preko noći u pećnici zagrijanoj na 60 stupnjeva.

Međutim, greške se događaju i najboljima, pa ako vam je beze kora popucala ili poprimila boju koja vam se ne sviđa, ledeni vjetar možete „kamuflirati“ kremom, a možete napraviti i ledeni vjetar u teglici ili čaši. Izgleda osobito atraktivno, a jednako je ukusan. Sezona je jagoda, pa je ovo savršena proljetna poslastica.

Osnovni recept za beze kore

9 bjelanjaka

300 g šećera

1 žlica glatkog brašna

2 žlice jabučnog octa

Mikserom miješajte bjelanjke dugo, dodajući malo po malo šećera. Miksajte sve dok šećer potpuno ne prestane škripati i dok ne dobijete vrlo čvrst snijeg – oko 6-7 minuta. To ćete vidjeti tako što kad okrenete zdjelu naopako snijeg stoji, ne pada dolje. Tada u smjesu umiksajte brašno, pa ocat.

Na pleh stavite papir za pečenje i cijelom dužinom špatulom razmažite smjesu, trudeći se da bude ravnomjerne debljine. Za snježno bijelu koru, sušite je na 60 stupnjeva oko 6-8 sati. Ako vam ne smeta da bude malo žućkasta, pecite je pola sata na 150 stupnjeva, a zatim još sat vremena na 100 stupnjeva. Pustite da se dobro ohladi, pa je režite u pravokutnike ili lomite, ovisno za koji oblik vam treba.

 

Ledeni vjetar u čaši ili teglici

Od preostalih žumanjaka koje ste dobili nakon što ste odvojili bjelanjake za beze kore, skuhajte žutu kremu. U zdjelici pomiješajte 9 žumanjaka s 2 vanilin šećera, 5 žlica šećera i 4 žlice gustina. Zakuhajte 0,5 l mlijeka i kad zavrije, umiješajte u njega žutu smjesu, neprekidno miješajući dok ne dobijete kremu strukture spudinga. Umiješajte 125 g maslaca, prekrijte folijom i pustite da se ohladi.

0,5 l vrhnja za šlag izmiksajte u čvrst šlag.

Jagode narežite na ploške i poslažite ih uz stijenku čaše. Ubacite izlomljene beze kore, red žute kreme, ploškice jagoda, pa šlag. Ponavljajte postupak dok ne popunite čašu.

Moglo bi vas zanimati...
ani-glavna
Zdravlje se rađa u trbuhu
20.05.2022.
pinca
Mala škola pečenja
12.04.2022.