Što s prezrelim voćem?

Napravite crumble od jagoda!

Sezona jagoda je pri kraju, a ako ne znate što biste s voćem kojemu uskoro istječe rok trajanja, napravite ukusan i jednostavan desert

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Crumble je desert od voća zapečenog s mrvičastim posipom od brašna, maslaca i šećera. Ja vrlo često radi dodatne hrskavosti u posip dodam i šaku krupno rezanih orašastih plodova.

Nastao u Engleskoj tijekom Drugog svjetskog rata, dok su na snazi bile mjere štednje hrane. Upravo zbog toga ovaj je desert idealan za one dane kada nemate na raspolaganju puno namirnica ili želite očistiti hladnjak.

Možete ga peći u nekom većem kalupu za pečenje, no budući da je riječ o desertu koji kada se vadi nema neku čvrstu formu, želite li izbjeći nedefiniranu masu na tanjuru, zapecite ga u malim, zasebnim keramičkim kalupima, u kojima ćete ga i poslužiti.

Crumble od jagoda možete poslužiti kao doručak ili desert, a najukusniji je topao. Idealno se slaže uz grčki jogurt, tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Po istom principu možete napraviti crumble od bilo kojeg voća, a posebno dobro ispada od marelica, šljiva i jabuka.

 

0,5 kg jagoda

50g lješnjaka

100 g brašna (pšenično, pirovo, bijelo, integralno, bilo kakvo)

1 vrećica vanilin šećera

125 g maslaca + 30 g maslaca za premazivanje

 

  1. Kalupe dobro premažite maslacem.
  2. Jagode operite, narežite i poslažite u kalupe.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, narezane lješnjake i 125 g maslaca narezanog na tanke listiće. Izgnječite rukama u mrvičasto tijesto.
  4. Mrvičasto tijesto pospite po jagodama i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

 

Moglo bi vas zanimati...
mimosa
Nešto novo
30.05.2022.
IMG_8904
Savjeti & trikovi
28.05.2022.
ani-glavna
Zdravlje se rađa u trbuhu
20.05.2022.