Savjeti & trikovi

Kako skuhati dobru tursku kavu?

Kvalitetni aparati za kavu razmazili su nas toliko da mnogi ne znaju skuhati tursku kavu. Kako to učiniti, potražili smo odgovor na našoj Facebook grupi Jedem doma

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Banalno pitanje „Kako da skuham tursku kavu?“ potaknulo je lavinu komentara i rasprave u našoj Facebook grupi Jedem doma – mjesto za postavljanje pitanja kad zapnete u kuhanju.

U vrijeme djetinjstva ljudi rođenih sedamdesetih i osamdesetih jedina kava koja je postojala u kućnoj varijanti bila ona – turska. Još uvijek se sjećamo ručnog mlinca za kavu te roditelja i baka i djedova koji su, gledajući televiziju, ručno mljeli kavu.

Pitanje s početka teksta bilo bi tada potpuno neumjesno, posebno od strane osobe koja se smatra dobrim kućnim kuharom. No, danas kad je ponuda kvalitetnih aparata za kućansku uporabu golema, a efekt koji se njima dobiva blizu kave iz najboljih talijanskih barova, to pitanje toliko i ne čudi.

Kako smo Facebook grupu Jedem doma – mjesto za postavljanje pitanja kad zapnete u kuhanju osnovali upravo s ciljem da u vrlo kratkom vremenu dobijemo odgovore kad nešto ne znamo napraviti, pokazalo se da je opravdala svoju svrhu.

 

Svi načini kuhanja turske kave, a ima ih bezbroj varijacija na temu, mogu se svesti na 5 načina:

 

  • U hladnu vodu pristavite šećer, pa kavu. Mjera za četiri šalice kave je 4 žličice smeđeg šećera i 5 žlica mljevene kave. Pričekajte da sve zakuha i to je to.

 

  • Zakuhajte vodu u džezvi, stavite žličicu šećera, pa odlijte u šalicu otprilike trećinu vode. Stavite tri žličice mljevene kave, promiješajte i pustite da se digne neprekidno miješajući. Kad se dvaput digne, stavite sa strane da se slegne i prelijte prethodno odlivenom vodom. Promiješajte pjenu i odgrabite ju u šalicu, pa zatim natočite kavu. To je mjera za veliku šalicu. 

 

  • U praznu džezvu stavite kavu da je malo zagrije i da zamiriše, prelijte prokuhanom vodom, promiješajte i ponovno zakuhajte. Neka zakuha tri puta, pa na kraju zalijte s vrlo malo hladne vode. Servirajte s kockicama šećera.

 

  • U stakleni čajnik naspite 3-4 jušne žlice kave i zalijte vrelom vodom i promiješajte, te ostavim da se slegne par minuta.

 

  • U džezvu stavite kave koliko želite (obično žlica koliko i šalica), a u drugom lončiću ili kuhalu zakuhajte vodu. Kava se u džezvi može malo zagrijati na toplom ringu prije dodavanja kipuće vode. Onda se zalije kipućom vodom, pusti da kava prokuha na vrućem ringu. Nakon toga se doda još vrele vode i promiješa pjena.
Moglo bi vas zanimati...
kuharice
Kako kuhati
23.01.2022.
canyouspray_perfume_in_your_hair
Savjeti & trikovi
22.01.2022.