Savjeti & trikovi

Kako skuhati crni rižoto u 10 minuta?

Uz gotovi crni umak sa sipom Bajo's priprema crnog rižota uistinu ne traje dulje od 10-15 minuta

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kad su u pandemijsko vrijeme 2020. godine koncepti nalik na Jedem doma počeli nicati kao gljive nakon kiše, Bajo’s je bio jedan od prvih. Dolazio je iz Rijeke, grada kojeg smatram i svojim, i zadao mi važan zadatak na putu mog osobnog rasta i razvoja: kako prihvatiti konkurenciju.

Naime, nisam nimalo kompetitivni tip i otkad znam za sebe tražim aktivnosti, niše i poslove u kojima ne vlada gužva. Volim imati svoje prostrano igralište na kojem se beskrajno zabavljam igrajući se sama, a kad na njega nagrne hrpica ljudi, moj je tipični odgovor: „Ekipa, meni se više nije zabavno igrati, ja idem“.

Ovaj put bilo je drugačije. Izdržala sam punih godinu dana pod „artiljerijskom paljbom“ koncepata polugotovih jela koja su pristizala sa svih strana na dotad samo moje igralište, a nakon nekog vremena čak sam ih počela dočekivati raširenih ruku. Zašto? Jer jedan brend teško može sam tvoriti novu tržišnu nišu. Za to je potrebna i dobrodošla sinergija više dobrih brendova, od kojih svaki pomalo odškrine vrata novog segmenta tržišta i zainteresira ga i za druge proizvođače. Jedem doma je prvi otvorio vrata gotovih visokokvalitetnih jela na hrvatskom tržištu. Rougemarin doma, Bajo’s, u lockdownu i Noel, Esplanade, Okrugljak – svi su oni pokazali tržištu da gotova jela ne moraju biti jeftina, smrznuta, industrijska, već da i podgrijavanje jela iz teglice kod kuće može biti gastronomski vrijedno iskustvo.

Bajo’s nudi cijeli niz jela koja treba samo podgrijati i dodati im prilog. Na njihove proizvode naišla sam u trgovinama Mrkvica i Veronika delikatese.

Isprobala sam cijeli niz jela s potpisom Bajo’s, i ono koje smatram uistinu inovativnim jest crni umak od sipe, u koji samo treba dodati kuhanu rižu kako biste dobili crni rižoto.

Ne samo što se priprema rižota drastično skraćuje, nego nema ni prljanja kuhinje crnilom od sipe, a i okusi su prilično dobro izbalansirani i autentični (mrvicu prejaka aroma češnjaka ipak!).

Proizvodi Bajo’s ne sadrže konzervanse, ali ipakk imaju poprilično dug rok trajanja od nekoliko mjeseci, i to na polici, ne u hladnjaku, zahvaljujući postupku sterilizacije. Mala zamjerka ide činjenici da na pakiranju ne postoji nikakva uputa za uporabu.

Ovaj sam umak kupila već nekoliko puta, pa sam ga naučila „doraditi“ po svom ukusu.

Iako na etiketi piše da je u sastavu 50% mekušaca, meni je ipak nedostajalo više sipe za „pod zub“. Pa sam tako sljedeći put skupa s umakom kupila i malo pakiranje smrznutih liganja.

Postupak ide ovako:

  1. Pristavim da se kuha 1 šalica riže arborio u 2 šalice vode. Kuham 10 minuta.
  2. Dok se kuha, na tavi na malo maslinovog ulja pirjam lignje narezane na kolutiće, 10-ak minuta.
  3. Lignjama dodam umak Bajo’s, sve zagrijem i unutra ubacim rižu. Kuham sve skupa još 2-3 minute, da se strukture i okusi prožmu.
Moglo bi vas zanimati...
pulledpork1
Savjeti & trikovi
23.10.2021.