Čistimo hladnjak

Kako potrošiti zeleno lisnato povrće? U juhi!

Znate onu situaciju: u hladnjaku vam je ostala šaka špinata, nekoliko cvjetića brokule, nešto lisnatog peršina i pola tikvice, što ćete s tim? Napraviti finu, kremastu zelenu juhu!

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Iako juhe pružaju mogućnost beskonačnog kombiniranja povrća, budući da je i vizualni dojam jela važan, pripazite na boje. Spojite li, primjerice, bundevu i špinat, dobit ćete nedefiniranu i ne baš privlačnu smećkastu boju juhe. Kad kuhate kremaste povrtne juhe, ako želite dobiti čiste boje, tada spajajte isključivo povrće istih boja.

Juhe su idealne za „čišćenje“ hladnjaka i špajze. Ako u hladnjaku nemate puno povrća koje bi dalo strukturu juhi u količini koju trebate, dodajte juhi jedan kuhani krumpir, koji će popraviti stvar. Jednako tako, možete skuhati u njoj i malo prosa ili leće, pa sve izblendati.

Kad smo kod blendanja, pitanje je je li bolje blendati juhu ručnim mikserom ili u velikom stolnom blenderu. Ja sam dugo godina miksala isključivo štapnim mikserom, no otkad sam otkrila blender, pereferiram njega. Većom zapreminom i bržim okretajima oštrih noževa juha postaje svilenkasto, ujednačeno kremasta, što blendanjem štapnim mikserom nije uvijek slučaj.

 

Donosimo vam recept za našu zelenu kremastu juhu sa slike, a po istom principu možete kombinirati bilo koje povrće vam padne na pamet. Uz malo iskustva i vještine, naučit ćete koliko tekućine treba dodati količini povrća koje imate na raspolaganju, za željeni broj tanjura juhe.

 

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

  • 100 g špinata
  • ½ tikvice
  • stabljika brokule
  • 3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • sjemenke za posip

 

  1. Špinat očistite, tikvicu i stabljiku brokule narežite. Češnjak očistite i narežite na deblje listiće.
  2. U lonac ulijte tri žlice maslinova ulja i na hladno ulje stavite češnjak. Zagrijavajte.
  3. Kad ćešnjak nakon 1 minute zamiriše, pridružite ostalo povrće i dobro posolite. Miješajte kuhačom, tako da se povrće 2-3 minute zaprži.
  4. Ulijte 0,5 l vode, poklopite i pojačajte vatru. Kuhajte 10-15 minuta.
  5. Prebacite u blender i sve dobro izblendajte.
  6. Vratite u lonac i začinite soli i paprom.
  7. U tanjuru pospite tostiranim sjemenkama.
Moglo bi vas zanimati...
turska kava
Savjeti & trikovi
27.11.2021.
kolagen
Trendovi
24.11.2021.
IMG_4972
Kao u restoranu
23.11.2021.