Samoniklo & fino

Kako pohati bazgu?

Sredinom svibnja na samoniklim grmovima bazge pojavljuju se bujni bijeli cvjetovi, od kojih se najčešće pripremaju sirupi. Danas vas učimo kako aromatične cvjetove bazge - ispohati

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Prva asocijacija nas rođenih osamdesetih, sedamdeseteih i straijih generacija, kad se prisjetimo posjeta svojim tetama, strinama i bakama, jest: domaći sok od sirupa bazge. Gotovo nema kućanstva u kojem se nije držao, najčešće s opisom: „Domaći je, od rodbine sa sela“.

Posljednjih godina tijekom svibanjskih šetnji prirodom sa svojim psom Munjom moju pažnju redovito privuku mirisni, teški „grozdovi“ cvjetova bazge, koji obilato rastu na raznim punktovima u našem susjedstvu. Ne znam je li to dobar znak budući da kažu da je bazga pokazatelj onečišćenog okoliša, u kojem dobro uspijeva, ali kad je već tu, našla sam načina da je iskoristim onako kako najviše volim.

Sirup od bazge nisam nikad pripremala jer se klonim suvišnog šećera.

Iako bih se trebala kloniti i prženog tijesta, pohanim cvjetovima bazge ipak ne uspijevam odoljeti, osobito kao doručak u sunčano svibanjsko jutro.

Priprema je jednostavna, a ja najviše volim varijantu s pivskim tijestom.

 

Za tijesto je potrebno:

 

100 g brašna

100 g piva

1 jaje

1 bjelanjak istučen u snijeg

½ praška za pecivo

dobar prstohvat soli

Umiješajte sve potrebne sastojke u glatku smjesu, znatno gušću od one za palačinke. U dubljoj tavi ugrijte duboko ulje.

Cvjetove bazge umačite u tijesto, pustite da se tijesto malo ocijedi, te ih uronite u vrelo ulje na minutu-dvije.

Ocijedite na kuhinjskom papiru i – uživajte.

Podijelit ću s vama i nekoliko trikova iz prakse. Potrudite se da vam tijesto ne bude pregusto, odnosno da ne obavija cvjetove u predebelom sloju. Na taj će način tijesto iznutra ostati sirovo, a delikatni okus bazge posve će se izgubiti.

Osim toga, ako koristite neko drugo tijesto osim bijelog pšeničkog (npr integralno pšenično, pirovo, raženo), trebat će vam malo više piva budući da ova brašna „upijaju“ više tekućine od bijelog pšeničnog.

Ovaj se specijalitet može napraviti i na slatko, a u tom slučaju u tijestu pivo zamijenite mlijekom, a sol šećerom. Pohane cvjetove bazge tada na kraju pospite šećerom u prahu.

Moglo bi vas zanimati...
image
Male tajne
18.08.2023.
image
Toplo-hladno
13.08.2023.