Nove ideje

Kako od jednog bifteka nahraniti više ljudi?

Stlačeni ili zgnječeni file najekonomičniji je, ali i najbrži način upotrebe ovog najskupljeg komada mesa

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Jedna od prvih kuharica po kojima sam učila kuhati bila je već puno puta spomenuta Kuhajmo brzo i zdravo Damire Skansi, iz koje sam pripremila gotovo svaki recept. U toj se kuharici nalazi i ovaj uistinu odličan recept, s kojim sam tih davnih godina oduševila roditelje na ručku.

Recept se zasniva na toskanskom načinu pripreme goveđeg filea, a zove se schiacciata (tlačenica), i varijacija je poznatijeg carpaccia, s temeljnom razlikom da ovdje ipak postoji, doduše kratkotrajna, termička obrada u jako zagrijanoj pećnici.

Jelo je gotovo u svega 15 minuta, idealno je i za osobe na dijetalnim low carb i keto režimima, a u kombinaciji s raznim prilozima i salatama uistinu od 0,5 kg bifteka možete nahraniti čak 6 ljudi.

 

500 g bifteka

1 dl maslinovog ulja

2 režnja češnjaka

nekoliko grančica timijana i ružmarina

½ limuna

sol

papar

 

U zdjelici pomiješajte sok limuna, koricu limuna, natrgane listiće i iglice timijana i ružmarina, protisnuti češnjak, sol i papar, te maslinovo ulje i pustite da odstoji barem pola sata.

Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva.

Biftek u komadu stavite u zamrzivač na 15-ak minuta,kako biste ga lakše izrezali na vrlo tanke odreske, najtanje što možete. Takve odreske stavite između 2 proizirne folije i čvrsto pritisnite dnom teške posude, tako da dobijete pritisnute, zgnječene odreske tanke poput lista papira.

Poslažite ih na metalni pladanj, koji može ići i u pećnicu. Premažite ih polovicom pripremljene marinade i stavite na peći na samo tri minute, tek toliko da meso pusti svoje sokove. Premažite s ostatkom marinade i poslužite.

 

Moglo bi vas zanimati...
tempura
Mala škola kuhanja
05.08.2022.
cikla1
Popularna zimnica
09.07.2022.
IMG_1389
Što s prezrelim voćem?
16.06.2022.