Mala škola kuhanja

Kako napraviti umak bechamel?

Otkrivamo sve tajne svilenkastog, bijelog umaka koji je temelj mnogih jela, ali i kako ga napraviti u bezglutenskoj, pa čak i keto varijanti

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Bechamel je jedan od četiriju temeljnih umaka tradicionalne francuske kuhinje, a u njih se ubrajaju umaci bechamel, veloute, espagnole i tomato.

U osnovi svakog od njih nalazi se zaprška, odnosno brašno preprženo na masnoći, a razlikuju se po tekućini kojom se zaprška razrjeđuje.

 

Bechamel: zaprška + mlijeko ili vrhnje

Veloute: zaprška + svijetli temeljac (najčešće pileći, povrtni ili riblji)

Espagnole: zaprška + tamni temeljac (najčešće teleći ili goveđi)

Tomato: zaprška + rajčice

 

Bechamel je neizostavan u pripremi lazanja, te raznih umaka za tjesteninu, meso i povrće.

U pripremi bechamela važno je da slijedite pravilo omjera 1:1 masnoće i brašna u zaprški. Također, bitno je da je mlijeko koje ulijevate vruće, nipošto hladno.

Klasični bechamel

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice glatkog pšeničnog brašna
  • 0,5 l mlijeka
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Otopite maslac u tavi s debelim dnom. Dodajte brašno miješajući, oko 2 min, dok se počnu dizati mjehurići, ali pazite da ne potamni. Dodajte malo po malo vrućeg mlijeka, neprekidno miješajući pjenjačom. Pustite da prokuha i miješajte još 2-3 minute. Na kraju dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića. Bechamel možete čuvati u hladnjaku do dva dana, a može se i zamrznuti za buduću upotrebu.

Bezglutenski bechamel

Bezglutenski bechamel ćete napraviti na isti način kao i obični, samo ćete pšenično brašno zamijeniti istom količinom svenamjenskog bezglutenskog brašna. Ako ga nemate ili ne koristite, jednako funkcionira i 1 žlica rižinog brašna + 1 žlica brašna od tapioke.

Keto bechamel

Osobe na keto prehrani izbjegavaju ugljikohidrate iz bilo kakvih žitarica. Evo bechamela prilagođenog njihovim potrebama.

  • 200 g krem sira
  • 200 g maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g ribane mozzarelle

U lončiću ili tavi zagrijte maslac, krem sir i vrhnje. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se krem sir ne otopi. Dodajte mozzarellu i miješajte dok se ne otopi i ne pretvori u jednoličan umak. Također ga možete čuvati u hladnjaku do 2 dana.

Moglo bi vas zanimati...
tempura
Mala škola kuhanja
05.08.2022.
cikla1
Popularna zimnica
09.07.2022.