Popularna zimnica

Kako napraviti ukiseljenu ciklu?

Fermentirana ili ukiseljena cikla, pitanje je sad? A koja uopće razlika, pitate se? Razlike itekako ima, i okusom i nutritivno

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Početkom ove godine počela sam raditi s Cidranijem, longevity startupom čiji je temeljni alat revolucionarnog pristupa zdravlju prirodno fermentirana hrana.

Iako se hranom aktivno bavim i profesionalno i privatno cijeli niz godina, o prirodnoj fermentaciji nisam znala puno.

Naime, sve do ove godine ne razmišljajući dublje, pretpostavljala sam da je sva kisela zimnica iz teglica (krastavci, paprike, cikla) fermentirana. Nije. Većina toga što možemo naći u supermarketima samo je ukiseljeno, što znači potopljeno u octu.

Fermentacija je proces razgradnje ugljikohidrata uz pomoć bakterija i kvasaca, a predstavlja staru tehniku konzerviranja hrane. Kiseli okus koji se pritom razvija ne potječe od dodatka octa nego od prirodnog procesa.

Kiseljenje povrća traje sat vremena, a prirodna fermentacija nekoliko tjedana.

Nakon što smo ukiselili ciklu i pospremili je u sterilizirane teglice, možemo ih do otvaranja slobodno držati na sobnoj temperaturi.

Proces fermentacije traje puno dulje od tjedan-dva, nakon kojih je povrće spremno za konzumaciju, pa staklenke s fermentiranim povrćem nakon tog vremena pospremamo u hladnjak, kako bismo usporili daljnju fermentaciju. Fermentirano povrće nakon dva tjedna i nakon dva mjeseca neće imati isti okus jer se proces i dalje odvija.

Ukiseljena cikla je ok namirnica, ali prave blagodati za probavni sustav i opće zdravlje organizma dugujemo prirodno fermentiranoj cikli. Fermentirana hrana bogata je hranjivim sastojcima, enzimima i dobrim bakterijama te poboljšava održavanje oko 400 crijevnih bakterija koje se prirodno nalaze u našem probavnom sustavu.

Dobrim bakterijama izrazito se doprinosi boljem stanju probavnog trakta i poboljšava cjelokupni imunitet tijela. Procesom fermentacije proteini, ugljikohidrati i masti iz namirnica razgrađuju se na jednostavnije elemente koji su lakše probavljiviji.

Razlika u okusu između ukiseljene i fermentirane cikle također postoji. Iako su i jedna i druga kisele, kod fermentirane cikle dominantniji je prirodni okus povrća, dok je kod ukiseljene okusna nora koja prevladava – octena.

 

Kako napraviti fermentiranu ciklu?

 

½ kg cikle

10 g nejodirane soli (himalajska/cvijet soli)

destilirana voda

staklenka s hermetičkim čepom

 

  1. Sterilizirajte staklenke i čepove tako što ćete ih zapeći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva oko 15 minuta.
  2. Ciklu ogulite i narežite na ploške te je složite u staklenku.
  3. U 3 dl destilirane vode otopite sol. Zalijte povrće.
  4. Dobro zatvorite hermetičkim čepom i ostavite na sobnoj temperaturi.
  5. Procesom fermentacije počet će se oslobađati plinovi, pa je iznimno važno svaki dan otvoriti staklenku, te je ponovno zatvoriti.
  6. Nakon otprilike dva tjedna cikla je spremna za konzumaciju, a staklenku preselite u hladnjak, kako biste usporili daljnji proces fermentacije, koja će se ipak događati.

 

 

Kako napraviti ukiseljenu ciklu?

 

½ kg cikle

1 dl svijetlog octa (alkoholni, jabučni, bijeli vinski)

2 dl vode

1 žlica soli

1 žličica šećera

staklenke s poklopcem

 

  1. Sterilizirajte staklenke i čepove tako što ćete ih zapeći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva oko 15 minuta.
  2. Ciklu skuhajte u komadu – za mladu ciklu bit će potrebno oko pola sata.
  3. Skuhanoj cikli ogulite koru i narežite je na ploške.
  4. U loncu zakuhajte vodu, ocat, sol i šećer te ubacite ciklu da proključa jednom-dva puta sve skupa.
  5. Ulijevajte u sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.
  6. Možete ih čuvati na sobnoj temperaturi, a nakon otvaranja preselite ih u hladnjak.

Moglo bi vas zanimati...
tempura
Mala škola kuhanja
05.08.2022.
IMG_1389
Što s prezrelim voćem?
16.06.2022.