Mala škola kuhanja

Kako napraviti tempuru?

Prženje povrća ili plodova mora u japanskoj smjesi za pohanje jednostavnije je nego što mislite

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Tempura je japanska smjesa, u kojoj se tradicionalno u dubokom ulju prži povrće, komadi ribe ili plodovi mora.

Interesantno, Japancima su je donijeli Europljani, i to portugalski misionari u 16. stoljeću, no jelo je postalo toliko udomaćeno, da se danas smatra japanskim specijalitetom.

Omiljeno je izbor mnogih u brojnim japanskim i fuzijskim azijskim restoranima, najviše zbog toga što je pohanje hrskavo, ali ne i teško, a okus povrća ili plodova mora dodatno potenciran.

Kad probamo nešto što kod kuće nisu pripremale naše mame ili bake, obično pomislimo da je riječ o kompliciranim receptima, međutim s tempurom to nije slučaj.

Postupak je krajnje jednostavan, no ipak ima nekoliko važnih trikova:

  • Kad režete povrće, učinite to ni pretanko ni predebelo. Nekih 3-4 mm idealna je debljina.
  • Mineralna voda koju koristite mora biti ledena, pa je stavite na pola sata u zamrzivač prije pripreme. Za što nižu temperaturu tijesta, možete smjesi dodavati i led.
  • Ulje prije prženja mora biti dobro zagrijano, kao za pomfrit ili bilo koje drugo prženje u dubokom ulju. Ako nemate termometar, najbolje ćete temperaturu odrediti tako da dršku drvene kuhače

 

Treba vam:

 

  • 0,5 kg repova škampa, kozica, ribe ili povrća (tikvice, patlidžani, mrkva, pastrnak, komorač, korijen celera)
  • 100 g glatkog bijelog brašna
  • 100 g škrobnog brašna
  • 0,25 l ledene mineralne vode

 

Povrće i ribu narežite na ploškice, repove škampa ili kozica ostavite cijele. Posudu s dubokim uljem za prženje pristavite na vatru da se grije. Obje vrste brašna prosijte u jednu zdjelu i pjenjačom umiješajte s mineralnom vodom u glatku smjesu.

Povrće umačite u smjesu za pohanje te ubacujte u vrelo ulje. Pržite minutu za svake strane te šupljikavom žlicom vadite na kuhinjski papir, da upije suvišnu masnoću. Posolite i poslužite tople.

Moglo bi vas zanimati...
cikla1
Popularna zimnica
09.07.2022.
IMG_1389
Što s prezrelim voćem?
16.06.2022.