Mala škola kuhanja

Kako napraviti pire od krumpira?

Pire je od jedan najčešćih načina pripreme krumpira u našem podneblju. Ako ste početnik u kuhanju, evo osnovne upute kako ga napraviti

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Pire od krumpira jede se uz mnoga mesna, riblja i povrtna jela. Često je on najomiljeniji dječji prilog. Njegova je priprema krajnje jednostavna, no ipak postoji nekoliko pravila koja treba slijediti.

Prvo se odnosi na izbor krumpira. Za pire je bolji škrobniji, stariji, bijeli krumpir od onog mladog, crvenog.

Drugo se tiče aparature. Iako ga neki pripremaju u blenderu ili štapnim mikserom, najbolje je gnječiti ga ručno, gnječilicom od inoxa.

Treće: mlijeko koje dodajete u pire mora biti vruće, ne hladno.

Kad svladate osnovni recept, možete se poigrati varijacijom na temu pojedinih sastojaka. Tako mlijeko i maslac možete zamijeniti vrhnjem za kuhanje, maslac možete zamijeniti i maslinovim ili nekim drugim uljem, a dodate li malo špinata ili svježeg začinskog bilja dobit ćete zeleni pire od krumpira interesantne arome.

  1. Za pire od krumpira za 2 osobe potrebno vam je: 0,5 kg krumpira, 30g maslaca, 100 ml mlijeka, dva prstohvata soli.
  2. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice jednake veličine. Pristavite da zakuha lonac s vodom, a zatim ubacite krumpir i kuhajte ga 15 minuta.
  3. Krumpir ocijedite. Posolite ga, dodajte maslac i vruće mlijeko te dobro izgnječite gnječilicom.
Moglo bi vas zanimati...
turska kava
Savjeti & trikovi
27.11.2021.
kolagen
Trendovi
24.11.2021.
IMG_4972
Kao u restoranu
23.11.2021.