Mala škola pečenja

Kako napraviti pincu?

Tradicionalna uskrsna slatka pogača preteča je sourdough manije, i upravo zato u Dalmaciji nosi ime – sirnica

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Što je Uskrs bez pince? Slatka uskrsna pogača u Dalmaciji se zove sirnica, i to ne zato što sadrži sir nego zato što se nekad radila od ukiseljenog, „usirenog“ tijesta. Možda je manje poznato da se u Zagorju, Prigorju i Turopolju zove jajarica.

Navodno je potekla iz doba Mletačke republike pojavom dizanog tijesta. U povijesti, slastice i kolači bili su luksuz koji su si mogli priuštiti samo određeni slojevi društva ili su se pekli samo za posebne prigode kao što su najveći blagdani, dvaput godišnje.

Recept

  • 500 g glatkog brašna
  • 0,5 dl mllijeka
  • 100 g šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 125 g maslaca
  • 4 jaja
  • 1 naranča
  • 1/2 limuna
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica ružine vodice

Za granulirani šećer:

  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g vode
  1. Najprije dan prije napravite granulirani šećer: od šećera u prahu i vode zamijesite „tijesto“ i naribajte ga ribežom na pleh obložen papirom za pečenje. Sušite preko noći u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva.
  2. Kvasac razmrvite i pomiješajte ga sa žličicom šećera, brašnom i zagrijanim mlijekom. Ostavite ga na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
  3. Prosijte brašno te u sredini brašna napravite udubinu.
  4. U udubinu u brašnu stavite aktivirani kvasac, maslac, šećer, 2 žumanjka i 1 cijelo jaje, sok od naranče, korice limuna i naranče te rum i ružinu vodicu. Sve energično zamijesite drvenom kuhačom.
  5. Kad se sastojci dobro povežu prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama zamijesite glatko tijesto.
  6. Tijesto stavite u posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mjestu nekoliko sati. Tijesto treba udvostručiti volumen, a pošto je bogato i masno, to može potrajati. Budite strpljivi.
  7. Kad se tijesto udvostruči, premijesite ga i oblikujte jednu sirnicu ili više malih. Sirnicu prebacite u lim za pečenje koji ste prije toga prekrili papirom za pečenje. Ostavit pogaču još sat ili dva na toplom mjestu. Neka se ponovno udvostruče.
  8. Kad su se udvostučile, škarama ih oprezno zarežite u obliku slova T.
  9. Žumanjak od četvrtog jajeta razmutite s kojom žlicom mlijeka i tom smjesom premažite sirnice.
  10. Pospite granuliranim šećerom.
  11. Sirnice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta.

 

 

Moglo bi vas zanimati...
image
Male tajne
18.08.2023.
image
Toplo-hladno
13.08.2023.