Što je Uskrs bez pince? Slatka uskrsna pogača u Dalmaciji se zove sirnica, i to ne zato što sadrži sir nego zato što se nekad radila od ukiseljenog, „usirenog“ tijesta. Možda je manje poznato da se u Zagorju, Prigorju i Turopolju zove jajarica.
Navodno je potekla iz doba Mletačke republike pojavom dizanog tijesta. U povijesti, slastice i kolači bili su luksuz koji su si mogli priuštiti samo određeni slojevi društva ili su se pekli samo za posebne prigode kao što su najveći blagdani, dvaput godišnje.
Recept
- 500 g glatkog brašna
- 0,5 dl mllijeka
- 100 g šećera
- 1 svježi kvasac
- 125 g maslaca
- 4 jaja
- 1 naranča
- 1/2 limuna
- 1 žlica ruma
- 1 žlica ružine vodice
Za granulirani šećer:
- 100 g šećera u prahu
- 10 g vode
- Najprije dan prije napravite granulirani šećer: od šećera u prahu i vode zamijesite „tijesto“ i naribajte ga ribežom na pleh obložen papirom za pečenje. Sušite preko noći u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva.
- Kvasac razmrvite i pomiješajte ga sa žličicom šećera, brašnom i zagrijanim mlijekom. Ostavite ga na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
- Prosijte brašno te u sredini brašna napravite udubinu.
- U udubinu u brašnu stavite aktivirani kvasac, maslac, šećer, 2 žumanjka i 1 cijelo jaje, sok od naranče, korice limuna i naranče te rum i ružinu vodicu. Sve energično zamijesite drvenom kuhačom.
- Kad se sastojci dobro povežu prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama zamijesite glatko tijesto.
- Tijesto stavite u posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mjestu nekoliko sati. Tijesto treba udvostručiti volumen, a pošto je bogato i masno, to može potrajati. Budite strpljivi.
- Kad se tijesto udvostruči, premijesite ga i oblikujte jednu sirnicu ili više malih. Sirnicu prebacite u lim za pečenje koji ste prije toga prekrili papirom za pečenje. Ostavit pogaču još sat ili dva na toplom mjestu. Neka se ponovno udvostruče.
- Kad su se udvostučile, škarama ih oprezno zarežite u obliku slova T.
- Žumanjak od četvrtog jajeta razmutite s kojom žlicom mlijeka i tom smjesom premažite sirnice.
- Pospite granuliranim šećerom.
- Sirnice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta.