škola kuhanja

Kako napraviti palačinke?

Recepata za izradu palačinki vjerojatno je jednako toliko kao i punjenja. Evo još jednog

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Palačinke spadaju u klasik naše domaće kuhinje i vrlo često prvi desert koji se kuhari početnici usude pripremati.

Ako ikada naručujete palačinke u inozemstvu ili konzultirate strane kuharice, imajte na umu da ćete pod pojmom pancakes najčešće ćete dobiti male debele palačinke američkog tipa. Ono što mi zovemo palačinkama pojavljuje se pod francuskim nazivom crepes.

Iako su sve popularnije palačinke s alternativnim brašnima, ovdje vam donosim recept na najklasičnije palačinke od pšeničnog brašna, onako kako ih ja volim. A volim ih pomalo slatkaste, jer ih je takve radila moja baka, pa zato u njih stavljam i šećer i vanilin šećer.

Također, recept je vrlo jednostavan jer ne zahtijeva nikakvo čekanje u hladnjaku, mineralnu vodu, polovicu oštrog – polovicu glatkog brašna ili sve ostale silne varijacije koje se pojavljuju u receptima za palačinke.

 

Za 10 palačinki potrebno vam je:

250 g brašna – bilo kojeg pšeničnog: glatkog, oštrog, zero-zero, integralnog…

1 žlica šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

2 veća ili 3 manja jaja

0,5 l mlijeka

 

Od posuđa vam je potrebno:

Zdjela

Pjenjača

Zaimača (šeflja)

Šalica

Ulje

Kist za premazivanje kolača

Tava za palačinke

Lopatica za okretanje palačinki

Tanjur

 

Sastojke pjenjačom umutite u posudi bilo kojim redoslijedom, u jednoličnu smjesu.

Za izradu palačinki ključna je dobra teflonska tava, idealna je ona specijalizirana za palačinke.

 

  1. Tavu stavite na jaku vatru, da se dobro zagrije.
  2. U malu šalicu stavite malo ulja, uzmite kist za premazivanje kolača i premažite cijelu površinu tave s malo ulja.
  3. Uzmite jednu zaimaču smjese za palačinke, izlijte na vruću nauljenu tavu i okretanjem tave ravnomjerno rasporedite smjesu po cijeloj površini. Vratite na vatru.
  4. Nakon 30-ak sekundi okrenite palačinku, uz pomoć lopatice za okretanje palačinke. Ono famozno bacanje u zrak je moguće, ali posve nepotrebno, posebno ako niste osobito iskusni u kuhinji.
  5. Pecite još 20-ak sekundi s druge strane i palačinku prebacite na tanjur.
  6. Ponovno premažite tavu s malo ulja kistom i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite smjesu.

 

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati...
pulledpork1
Savjeti & trikovi
23.10.2021.