Savjeti & trikovi

Napravite domaću majonezu u samo 2 minute

Za neka vrlo uobičajena jela vlada uvjerenje da ih je jako teško napraviti, pa prosječni kućni kuhari uglavnom pribjegavaju kupovnim varijantama. Razbijamo predrasude! Evo kako ćete savršenu majonezu napraviti u svega 2 minute

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Domaću majonezu usudila sam se pripremati svega nekoliko puta. Uplašena brojnim uskličnicima i upozorenjima u receptima za nju poput: „Pazite! Dodajte kap po kap majoneze, nipošto sve odjednom!“, „Pažljivo! Žumanjak se ne smije odvojiti od ulja!“, „Pjenjačom tucite žustrim pokretima dovoljno dugo da nastane emulzija!“ šansa za pogrešku mi se činila toliko velikom da sam radije izbjegavala mogućnost da se uopće dogodi.

Naime, standardan recept za majonezu temelji se na principu da se žumanjci, sol i malo senfa dobro izmiješaju u kompaktnu smjesu, a zatim im se dodaje kap po kap ulja, kako bi se stvorila glatka emulzija, a sve to što žustrijim miješanjem. Na kraju se dodaje malo limunova soka.

Nedavno pitanje članice naše Facebook grupe Jedem doma – mjesto za postavljanje pitanja kad zapnete u kuhanju o majonezi iznijelo je na svijet dana toliko jednostavan recept za pripremu domaće majoneze, da uistinu više nema razloga da bilo tko kupuje industrijsku varijantu.

Tajna je u – štapnom mikseru.

Recept koji smo dobili glasi: u dugačku, usku uspravnu posudu staviti cijelo veliko jaje, 2,25 dl ulja, senfa, soli i limunovog soka po volji te pričekati da se slagne. Štapni mikser uroniti do dna i držati ga dok se ne počnu dizati kuglice majoneze. Vrlo sporo podizati mikser i – to je to. Gotovo za 2 minute.

Probala sam i recept stvarno djeluje, dobili smo najfiniju domaću majonezu ikad!

Ja sam u navedenu količinu stavila žličicu senfa, sok pola limuna i prstohvat soli.

Temu sam dodatno istražila, pa smo tako saznala da je osim štapnog miksera tajna uspješnosti ovog postupka u uspravnoj posudi, tek nešto široj od štapnog miksera. Ako ste slučajno izgubili tu posudu, uzmite dugačku uspravnu staklenku, bitno je da je visoka i da oko štapnog miksera nema puno „lufta“. U procesu izrade mikser mora biti čvrsto priljubljen na dno posude ili staklenke.

Iako mnogi u želji da naprave nutritivno i gastronomski što kvalitetniju majonezu pribjegavaju uporabi ekstra djevičanskog maslinovog ulja, doznali smo da to možda i nije najsretnije rješenje. Naime, molekule ekstra djevičanskog maslinovog ulja u dodiru s prevelikom brzinom okretaja štapnog miksera oslobađaju gorčinu, pa će vam majoneza biti neukusno gorka. Želite li dobiti majonezu s maslinovim uljem, bolje je rješenje napraviti ga s nekim neutralnim (biljnim, repičinim ili suncokretovim), te poslije u gotovu majonezu pjenjačom polako umiješati ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Moglo bi vas zanimati...
tempura
Mala škola kuhanja
05.08.2022.
cikla1
Popularna zimnica
09.07.2022.