Najjednostavnije je najukusnije

Kako napraviti fritaju, a kako poširana jaja sa šparogama?

Stigle su divlje šparoge, ovog proljeća nešto kasnije nego inače zbog velike suše. No sad su tu barem idućih mjesec dana, navalimo!

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Šparoge su jedna od onih delikatesnih namirnica koju obožavate ili mrzite. Ponekad treba i vremena da se ljubav prema njima razvije, kao kod mene, koja sam ih zavoljela tek nakon tridesete.

Pripadaju porodici ljiljana, i jestiv im je samo manji gornji dio – vrh. Iznimno su zdrave jer zahvaljuljući flavonoidima čuvaju srce i krvožilni sustav, a smatraju se i jednim od najučinkovitijih biljnih čistača organizma.

Otkad se pojave na štandovima tržnica, ne prestajem ih jesti, uz jaja, tjesteninu, meso, ribu.

Danas vam donosim recepte za dva najjednostavnija načina pripreme s jajima, koji se naizgled podrazumijevaju, ali koja ipak treba znati kako napraviti.

Fritaja sa šparogama proljetni je istarski klasik, no ukoliko želite nešto drugačije, odvažite se napraviti poširana jaja s kuhanim šparogama. Nije komplicirano, no zahtijeva nešto spretnosti, stoga u ovom slučaju vježba čini majstora.

Šparoge posljednjih godina, posebno na početku sezone, postižu astronomske cijene i zato mnogi prodavači žele uhvatiti svoj dio tržišnog kolača prodajući pod šparoge – bljušt. On je također samonikla biljka vrlo slična okusa i svojstava šparogama, no razliku ćete uočiti po tome što bljušt ima pognute stabljike koje vise, dok su šparoge ravne i čvrste.

 

Sastojci za 2 osobe:

1 vezica divljih šparoga

4 jaja

1 mladi luk

maslinovo ulje

sol

papar

malo octa

 

  1. Šparoge su jestive do dijela stabljike na kojemu same puknu kad ih prelomite rukom. Donji, drvenasti dio bacite, a gornji prerežite po pola.
  2. U zdjelici razbijte jaja i umutite ih vilicom do pjenaste strukture. Mladi luk narežite na sitne listiće.
  3. Zagrijte u tavi dvije žlice maslinova ulja. Minutu-dvije pirjajte mladi luk, a zatim dodajte šparoge, koje pirjajte još minutu-dvije.
  4. U tavicu ulijte razmućena jaja i odmah ih odvajajte špahtlom od dna tavice, kako bi fritaja ostala kremasta, a ne suha. Nakon 2 minute fritaja je gotova.
  5. Za kuhane šparoge u posudi pristavite vodu. Kad proključa, ubacite šparoge i kuhajte ih tek jednu do dvije minute. Pristavite drugi lonac vode da zakuha i dodajte dvije žlice octa.
  6. Kad voda prokuha, žlicom je promiješajte tako da nastane vrtlog. U zdjelicu razbijte hladno jaje. Ulijte ga u vrtlog. Žlicom pažljivo okrećite jaje, tako da se bjelanjak omata oko žumanjka. Gotovo je nakon 2-3 minute.

Moglo bi vas zanimati...
ani-glavna
Zdravlje se rađa u trbuhu
20.05.2022.
ledeni
Što ako vam puknu beze kore?
30.04.2022.