Zadivite goste

Kako napraviti ceviche od kozica?

I iz vaše kuhinje mogu izlaziti sofisticirana jela poput onih iz najfinijih restorana, a nedavna radionica u zagrebačkoj MM Kantini pokazala nam je kako

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ako ste ljubitelj hrane i dalekih putovanja, ili barem odlazaka u restorane egzotičnih nacionalnih kuhinja, sigurno vam nije promaknuo ceviche. Jelo koje se izgovara seviče potječe iz jedne od najcjenjenijih južnoameričkih kuhinja, peruanske, i označava jelo od sirove ribe ili plodova mora mariniranih u citrusima.

Budući da se riba i plodovi mora jedu sirovi, njihova svježina mora biti neupitna.

Kako se priprema i kakav okus ima pravi ceviche, naučila sam prošli tjedan od profesionalaca. Poznati chef i kulinarski konzultant Marijo Čepek u jedinstvenom prostoru MM Kantine u zagrebačkoj Ilici nadomak Vrapča probranom je društvu gastro blogera, novinara i foodieja održao kulinarsku radionicu na kojoj smo i mi okupljeni zasukali rukave i navukli crne kuharske rukavice.

MM Kantina nije bila samo slučajno mjesto održavanja. Selekcija MM uvoznik je najfinijih namirnica iz cijelog svijeta, kojima opskrbljuje najbolje restorane u regiji. Želite li se počastiti francuskim kamenicama, pravim ruskim kavijarom, japanskom govedinom, sicilijanskim gamberom rossom ili španjolskom plavoperajnom tunom, za dolazak tih namirnica u naše krajeve zaslužna je tvrtka Selekcija MM. MM Kantinu otvorili su kao svojevrsni showroom, ali i idealno mjesto za održavanje raznih proslava i svečanosti. Restoran funkcionira svakodnevno i za „obične“ ručkove i večere.

Interijer MM Kantine vrlo je živopisan. Sastoji se od nekoliko odvojenih prostorija, na čijim su zidovima poslagane butelje vrhunskih vina, koja Selekcija MM također uvozi. U centralnoj prostoriji veliki je, komunalni stol, koji gleda na otvorenu kuhinju, i na taj način foodiji u izravnoj interakciji s chefom koji ispred njih priprema specijalitete mogu ispuniti sve svoje snove.

Dobra vijest za sve nas koji volimo kuhati kod kuće jest da je Selecija MM ima i svoj online shop, pa tako ondje možete kupiti vrhunske svjetske steakove i za kućno kuhanje, a uskoro u svom dvorištu otvaraju i svoj „plac“ – mjesto na kojem ćete poput improvizirane tržnice moći kupiti sve njihove divote za doma.

Kozice od kojih smo pripremali ceviche slavni je sicilijanski gambero rosso, jedna od najcjenjenijih kozica na svijetu. Kozice su to intenzivno crvene boje, koje žive na dubini od 700 m u Mediteranu oko Sicilije, a okus im je nježan, delikatan i kremast.

Za pripremu ovog recepta, dakako, možete koristiti i naše jadranske kozice, ili one koje nađete na ribarnici, no jedini uvjet jest da su vrhunske svježine.

Recept

1 kg kozica

1 mango

2 avokada

1 naranča

1 limeta

krupna sol

ljuti umak tabasco

maslinovo ulje

  1. Repove kozica osvojite od glave i očistite od ljuski.
  2. Od ljuski i glava skuhajte temeljac, koji ćete upotrijebiti za neko drugo jelo ili zalediti za buduću upotrebu.
  3. Naranču i limetu iscijedite i malo reducirajte kuhajući narančin sok u tavici 3-4 minute na srednje jakoj vatri. Pustite da se redukcija ohladi.
  4. Kad se redukcija ohladila, u nju potopite očišćene repove kozica na ravno dvije minute. Procijedite, ali sok agruma sačuvajte.
  5. Izdubite meso avokada (svakako mora biti kremast i mekan!). U blender stavite avokado, 2 žlice maslinova ulja, dobar prstohvat soli i nekoliko kapi umaka od ljutih papričica. Izmiješajte u glatku strukturu.
  6. Mango ogulite i narežite na što sitnije kockice. Umiješajte ih žlicom u kremu od avokada.
  7. Na tanjur složite redukciju naranče i limete, kremu od avokada, zatim kozice. Posolite ih krupnom soli i zalijte maslinovim uljem.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_1389
Što s prezrelim voćem?
16.06.2022.
mimosa
Nešto novo
30.05.2022.
IMG_8904
Savjeti & trikovi
28.05.2022.