Savjeti & trikovi

Kako najbrže (i najčišće!) očistiti nar?

Svake jeseni po internetu kruže brojni interesantni video tutoriali kako bez prljanja ruku i kuhinje brzo očistiti nar. Sve smo ih isprobali

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Prekrasne, čvrste, slatko-kisele aromatične crvene bobice beskrajno su ukusne i zdrave i kao samostalno jelo i kao dio deserata, ali i slanih jela. Cijela bliskoistočna „slana“ kuhinja vrvi šipkom kao iznimno dekorativnim, ali i okusno potentnim detaljem.

Svake jeseni, u punoj sezoni šipka, internet preplave video tutoriali o kome tako najbrže, najlakše i najčišće očistiti ovo vrijedno voće kako rezultat čišćenja jednog ili više šipaka ne bi  sličio na omanji masakr u kuhinji.

Isprobali smo nekoliko najčešćih uputa i došli do možda iznenađujućeg zaključka: najbrže i najučinkovitije je uložiti u vježbanje vještine dobrog reza nara i klasičnog odvajanja prstima od opne. Taj je način ipak najbrži, najučinkovitiji, a kad razvijete vještinu u prstima, ne događa se ni špricanje na sve strane.

 

  1. Nar zarežete na kriške i lupkate kuhačom

Po ovoj uputi, pažljivo se odreže vrh nara. Dobit ćete poprečni presjek s vrha. Pogledate li bolje, sa svake strane ugledat ćete prirodnu bočnu opnu bijele boje koja dijeli nar na dijelove, odnosno debele kriške (slično kao kriške naranče, samo veće). Zarežite sa strane po tim opnama, tako da dobijete kriške i odvojite ih od bijele sredine. Plosnatom kuhačom lupkate svaku krišku nara sa strane kore i zrnca bi trebala početi sama ispadati.

Naš komentar: na taj način ispadne maksimalno 50% zrnaca, ostale ipak morate odvojiti prstima. Špricanje ovim načinom lupkanja je poprilično.

     

  2.  Nar čistite potopljen u vodi

Prema ovom načinu, nar prerežete po polovici na klasičan način, ili ga zarežete kao u prvom načinu, i čistite ga od opne prstima, ali – potopljenog u velikoj zdjeli vode. Na tačin se sve špricanje događa unutar vode, pa nema okolnog prljanja. Kad očistite sav nar, zrnca će zbog težine pasti na dno zdjele, a maleni komadi opne koje ostanu zbog lakoće plivaju na površini i lako ih možete pokupiti žlicom. Nar ocijedite od vode u cjedilu.

Naš komentar: nama ide na živce mokri nar koji dobijemo na ovaj način. Teško ga je osušiti poslije, a ako stoji  u hladnjaku tako mokar, brže se kvari.

 

   3. Nar dobro zarežete i vješto odvajate prstima

Rez kao u prvom načinu zapravo je idealan jer se ne događa poprečno zarezivanje zrnaca, pa niti ne curi toliko tekućine. Dakle, zarežete vrh, zatim bočno opne, i odvojite debele kriške nara. Međutim, sada ih ne lupkate kuhačom kao u prvom načinu, nego ih pažljivo odvajate od opne prstima. Kad steknete rutinu i vještinu u prstima, zrnca će izlaziti cijela, i moći ćete vrlo uspješno kontrolirati okolno špricanje.

Moglo bi vas zanimati...
turska kava
Savjeti & trikovi
27.11.2021.
kolagen
Trendovi
24.11.2021.
IMG_4972
Kao u restoranu
23.11.2021.