Savjeti & trikovi

Kako kod kuće konzervirati juhe u staklenke

Jednostavnije je nego što mislite – i vi možete napraviti svoju juhu s rokom trajanja, a bez konzervansa i aditiva

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ovih dana raspisali smo se o raznim načinima pretpripreme kvalitetnih obroka, koja je ključna ako se želite hraniti uravnoteženo.

Što više toga napravite unaprijed, lakše ćete uspostaviti disciplinu u prehrani. Uspjeh naših detoks programa, koje smo redovito prakticirali u Jedem doma, temeljio se na činjenici da kad u hladnjaku imate već pripremljene obroke, za čije vam dovršavanje treba svega minuta-dvije, šanse da odustanete i pokleknete pred nekvalitetnim grickalicama su minimalne.

Juhe su vrlo kvalitetan obrok, posebno omiljene u zimsko vrijeme jer osim što hrane i griju. U njima možete izraziti svoju kreativnost budući da mogu biti bistre, kremaste ili „konkretne“, s komadićima mesa, ribe, žitarica i povrća, nalik na variva.

Kad imate gotovu skuhanu juhu, kvalitetan obrok je pred vama u doslovce minutu-dvije, koliko vam treba da je podgrijete.

Svaka juha može vam odstajati u pokrivenom loncu u hladnjaku dva-tri dana. Međutim, ako želite dobiti još dulji rok trajanja, juhe možete napraviti u većoj količini i pospremiti je u teglice nalik na zimnicu.

Upravo smo taj postupak primjenjivali mi u Jedem doma prilikom pripreme naših juha.

  1. Nabavite staklenke s poklopcima

Možete upotrijebiti i neke stare staklenke koje ste skupljali kod kuće od postojeće zimnice, ali pobrinite se da čepovi svakako budu novi. Naime, svaki i najmanje iskrivljen ili oštećen čep dovest će do nepotpunog vakuuma. Ulaskom bakterija kroz zrak nećete dobiti rok trajanja koji ste htjeli.

  1. Staklenke i poklopce sterilizirajte

Iako ima nekoliko načina kako domaćice u kućnim kuhinjama steriliziraju staklenke prilikom pripreme zimnice (kuhanjem u vrućoj vodi, parenjem u perilici suđa, u mikrovalnoj pećnici), mi vam savjetujemo sterilizaciju u pećnici. Najjednostavnija je i najbrža budući da u jednom ciklusu možete sterilizirati veći broj staklenki.

  1. Sterilizacija u pećnici

Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva. Neka ne bude toplija od toga jer bi staklo moglo puknuti. Staklenke i čepove najprije dobro operite i osušite. Posložite ih na lim za pečenje tako da se međusobno ne dotiču. Ako imate gumene dijelove čepova, njih ne stavljajte u pećnicu. Pecite ih oko 20 minuta. Izvadite ih pažljivo specijalanom rukavicom za visoke temperature.

  1. Tempiranje temperature

Sterilizaciju tempirajte da bude završena otprilike u vrijeme kad vam je gotova i juha. Naime, idealno je u vruće staklenke ulijevati vruću juhu, otprilike iste temperature. Tako ćete ne samo postići da staklenke ne popucaju nego ćete i dobiti efekt produljenja roka trajanja koji želite.

  1. Okrenite staklenke naopako

Nakon što ste ulili vruću juhu u vruće staklenke, čep dobro i čvrsto zatvorite, pažljivo pazeći da dobro nasjedne na navoje. Staklenke okrenite naopako, na čep, da se ohlade. Mi smo ih hladili u šokeru, profesionalnom stroju za brzo hlađenje, no vi možete u ovo zimsko vrijeme i na balkonu, ili pak na sobnoj temperaturi, pa ih staviti u hladnjak. Nakon što su se juhe skroz ohladile, okrenite ih na pravu stranu.

  1. Pripazite na čistoću

Kako bi sav ovaj trud imao smisla, morate biti iznimno pažljivi s čistoćom u kuhinji i na svojim rukama. Naime, ulazak svake prljavštine u juhu i u staklenke uzrokovat će brže kvarenje.

  1. Rok trajanja

Na ovaj način produljujete rok trajanja juhe za nekoliko tjedana. Neke mogu stajati izvan hladnjaka, osobito one u kojima ima kiseline, koja je prirodni konzervans (rajčica, kiseli kupus). No ostale juhe sigurnije je ipak držati na hladnom. Kako biste utvrdili točan rok trajanja, morat ćete pribjeći vrlo konzervativnom principu isprobavanja. Naime, teško je u nekontroliranim uvjetima u kojima je svaka kućna kuhinja različita dati jedinstvenu uputu o roku trajanja. Možda vam kuhinja nije bila sterilna, možda čep nije bio idealno zatvoren – pomirišite, kušajte i – procijenite.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati...
kuharice
Kako kuhati
23.01.2022.
canyouspray_perfume_in_your_hair
Savjeti & trikovi
22.01.2022.