Škola kuhanja

Kako ispeći ribu u škartocu?

Nema jednostavnijeg i ukusnijeg načina pripreme ribe u komadu. Ipak, ni tu nije na odmet koji savjet više

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Sve što vam je za ovo jelo potrebno jest pećnica, očišćena riba (uvijek možete zamoliti da vam je očiste na ribarnici), povrće po želji i začini po želji.

Glavni princip je da povrće i ribu združite sa začinima te čvrsto zavežete i sve skupa pečete u pećnici.

Kuharima početnicima mogu se javiti neka pitanja, poput onog koliko čega treba staviti u škartoc, koji su začini ok, a koji nisu, te koliko dugo i na kojoj temperaturi treba peći.

Riba može ići u komadu (naravno, očišćena!), ili narezana na filete ili pak u komadićima.

Ako pečete ribu u komadu, vrlo je ukusno u prorez na trbuhu umetnuti kriške limuna i grančicu svježih začina (ružmarin, timijan).

Što se tiče povrća, možete unutra staviti što god vam padne na pamet.

Međutim, nije svejedno koju ćete veličinu povrća staviti. Debljinu povrća prilagodite veličini ribe, jer će o tome ovisi vrijeme pečenja. Ne želite da vam se povrće raskuha (jer u škartocu se ono kuha, a ne peče) ili da ostane posve sirova.

Dakle, kalkulacija vremena pečenja ide ovako:

  1. Riblji file – 15 minuta
  2. Riba u komadu „porcijašica“ (300-400 g) – 25 minuta
  3. Riba u komadu velika (800-1000 g) – 45 minuta

U skladu s tim prilagodite debljinu povrća. Imate na umu da su mrkva i krumpir najtvrđe povrće, koje treba najdulje peći, pa neka debljina ploški tog povrća bude najtanja. U prvom slučaju neka ploške budu debljine oko 2 mm, u drugom slučaju oko 5 mm, u trećem slučaju oko 1 cm. Srednje vrijeme pečenja imaju buča, batat, brokula, cvjetača i rajčice. Kod njih neka u prvom slučaju budu debljine oko 5 mm, u drugom oko 1 cm, a u trećem oko 2 cm. Gljive, paprika, tikvice vrlo brzo omekane, pa njih možete ostaviti u ploškama debljine 1 cm u prvom slučaju, 3 cm u drugom slučaju, a 5 cm u trećem slučaju.

I povrće i ribu dobro nakapajte maslinovim uljem te posolite. Neki vole dodati i papar.

Od svježih začina, naš favorit su timijan i ružmarin. Peršin i bosiljak prebrzo uvenu, no neki ih svejedno stavljaju i vole.

Ukoliko želite priču okrenuti na azijsku, đumbir, limunska trava, soja sos i malo gustog kokosovog mlijeka podarit će ribi i povrću orijentalnu notu.

Što se temperature pećnice tiče, nećete pogriješiti sa standardnih 200 stupnjeva. Opet, neće se ništa strašno dogoditi ni ako škartoc pečete na 190 ni na 220.

Škartoc možete napraviti od papira za pečenje, a možete kupiti i specijalne prozirne folije za pečenje, koje izgledaju osobito atraktivno jer se unutra vide povrće i riba.

Ribu u papir za pečenje možete vezati kuhinjskim koncem na vrhu, kao zavežljaj, ili pak s dvije bočne strane, kao bombon. Bitno je da papir čvrsto zavežete, da dragocjeni umak ne iscuri. Naime, u taj umak možete umakati kruh, a ukoliko ga ne pojedete, svakako ga sačuvajte kao bazu za aromatični umak za tjesteninu u nekom sljedećem obroku.

Moglo bi vas zanimati...
kuharice
Kako kuhati
23.01.2022.
canyouspray_perfume_in_your_hair
Savjeti & trikovi
22.01.2022.