Savjeti & trikovi

Kako filetirati srdele?

Filetiranje sitne plave ribe čini vam se prava gnjavaža? Da, zahtijeva vrijeme, ali lakše je nego što mislite

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Filetirane, panirane srdele otkrila sam davnih godina kao savršen način da djeca pojedu iznimno zdrave inćune i srdele. Svaki drugi način rezultira teškom katastrofom – ako pokušate maloj djeci odvojiti kosti od već pečene sitne plave ribe, dobit ćete neprivlačnu, razmrvljenu masu. A ako ih pustite da sami prčkaju po tanjuru sa srdelama ili inćunima, katastrofa je još veća – neće pojesti više od mrvice, a o opasnosti od sitnih kostiju da ne govorim.

Nakon što dobijete čiste filete, srdele možete panirati na klasični način (brašno + jaja + krušne mrvice), na pariški način (brašno + jaja) ili ih ispeći tako „gole“. Ako želite izbjeći miris friganja ribe u domu, dobra ideja je umjesto u tavi na štednjaku ispeći ih u pećnici. Budući da su fileti srdela vrlo tanki, u pećnici im neće trebati više od 10-15 minuta.

Za filetiranje slijedite 3 jednostavna koraka:

  1. Oštrim nožem srdelama ostružite ljuskice. Neke srdele gotovo da i nemaju čvrstih ljuskica, pa u tom slučaju ovaj korak nije potreban.

  1. Oštrim nožem srdeli odrežite glavu i odvojite je od tijela. Skupa s glavom izaći će i probavni trakt, odnosno iznutrice, koje je potrebno očistiti.

  1. Rasporite srdelu po trbuhu, raširite je kao list knjige. Izvadite još koju iznutricu ukoliko je ostala. Oštrim pokretom prstima iščupajte kralježnicu od vrha prema repu. Dobit ćete čist filet.

Moglo bi vas zanimati...
kuharice
Kako kuhati
23.01.2022.
canyouspray_perfume_in_your_hair
Savjeti & trikovi
22.01.2022.