Uz indijska jela u umaku često ćete vidjeti ukusan, plosnati kruh koji se zove naan. To je varijacija na temu nama geografski bližeg somuna, a spada u vrstu kruha koji Englezi zovu „flatbrad“.
Iako bi po pravilu to trebao biti beskvasni kruh, meni je najbolje ispadao ovaj recept, koji sadrži suhi kvasac.
Poslužit će vam kad kuće ponestane kruha, a najbolje se slaže s varivima i jelima u umaku.
Za pripremu vam je potrebno:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g čvrstog jogurta
- 1 žlica ulja
- 5 g suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 50 g tople vode
- U posudu u kojoj ćete mijesiti naan stavite toplu vodu, kvasac i žličicu šećera, promiješajte i pustite da kratko odstoji i da se lagano zapjeni. Potom dodajte brašno, sol, ulje i jogurt pa ručno ili mikserom nastavcima za tijesto umijesite tijesto (bit će lagano ljepljivo i to je u redu).
- Tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa rukama mijesite 5-7 minuta, dok ne dobijete lijepo podatno tijesto, koje je mekano na dodir, ali se ne lijepi za ruke (nemojte pretjerivati s brašnom).
- Umiješeno tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga mijesili, prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustite ga dizati oko 60 min.
- Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, kratko ga premijesite pa ga podijelite na 6 jednakih dijelova, svaki dio rukama oblikujte u kuglicu.
- Svaku kuglicu tanko, što tanje razvaljajte pa stavite peći na dobro zagrijanu suhu tavu (promjera 26-28 cm), smanjite vatru na srednje jaku i pecite po 3-4 minute sa svake strane. Kruščići će se na mjestima napuhati i dobiti tamne mrlje od pečenja.