Dugo sam čeznutljivo promatrala inozemne instagramske profile s prekrasnim jajima u bijeloj, plavoj, tirkiznoj i čokoladnoj boji, uvjerena da se tako nešto kod nas ne može kupiti.
Sve dok nisam upoznala Martinu Grahovac, direktoricu operacija u tvrtki Selekcija MM, koja je vlasnik inspirativnog gastro koncepta MM Kantina, u kojem održavamo svoje kulinarske radionice.
Upravo ona na svojoj je djedovini u Glini osnovala obiteljsku farmu, na kojoj uzgaja vrste cvijeća koje je teško nabaviti u Hrvatskoj, rijetke europske pasmine kokoši iz slobodnog uzgoja koje nesu šarena jaja te izvorne hrvatske pasmine ovaca.
Jaja su superhrana, a jaja uzgojena na pašnjacima Martinine farme najbolja su u klasi. Osim što iznimno atraktivno izgledaju, okus im je komprimiran, pun, a sastav superiroran. Ona sadrže:
- 1/3 mane kolesterola
- 1/4 manje zasicenih masnoca
- 2/3 vise vitamina A
- 2 puta vise omega-3 masnih kiselina
- 3 puta vise vitamina E
- 7 puta vise beta karotena
- 3 do 6 puta vise vitamina D
Kupiti ih možete u webshopu MM Kantine, a cijena je 7 eura za 15 komada, 4 eura za komada.
Sada u sezoni šparoga predlažem da od ovih divnih jaja napravite poširano jaje ili fritaju sa šparogama.
A želite li uoči Uskrsa svladati, figurativno rečeno, 100 načina pripreme jaja, ne propustite našu novu kulinarsku radionicu Jaja na 100 načina u utorak 4.4.2023.