Pesto je talijanski zeleni umak koji potječe iz grada Genove. Riječ “pesto” prošlo je vrijeme glagola “pestare”, što znači “zdrobiti”. Činjenica je da se pesto obično pravi drobljenjem sastojaka u mužaru, čemu duguje i ime.
Iako postoji veliki broj rekonstrukcija klasike, uobičajena kombinacija namirnica za pesto gevese sastoji se od pinjola, bosiljka, češnjaka, maslinovog ulja i parmezana. Što se tiče omjera, stručnjaci 1/3 šalice pinjola, tri šalice listova bosiljka, dva režnja nasjeckanog češnjaka i 1/4 šalice svježe naribanog parmezana, prstohvat soli te 1/2 šalice maslinovog ulja.
Svi sastojci se izblendaju u blenderu ili sjeckalici i – umak je gotov.
Ja volim kad pesto ostane s hrskavim komadićima, malo grublje strukture, ali možete ga izbledati i do posve glatke konzistencije.
Jednak princip možete primijeniti s bilo kojim drugim orašastim plodovima i zelenim lisnatim povrćem. U ovom receptu na fotografiji ja sam koristila lješnjak, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje i sol, a parmezan sam izostavila jer u ovoj fazi izbjegavam mliječne proizvode.
Jednako tako volim pesto od badema i rikule ili pak onaj od mente i pekan oraha.
Špageti su bezglutenski.