Male tajne

Kako napraviti domaći pesto?

S čime jesti tjesteninu ako su vam umak od rajčice, ali i onaj na bazi mliječnih proizvoda zabranjeni? Raznolike varijante pesta poput ovog od lješnjaka i bosiljka

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Pesto je talijanski zeleni umak koji potječe iz grada Genove. Riječ “pesto” prošlo je vrijeme glagola “pestare”, što znači “zdrobiti”. Činjenica je da se pesto obično pravi drobljenjem sastojaka u mužaru, čemu duguje i ime.

Iako postoji veliki broj rekonstrukcija klasike, uobičajena kombinacija namirnica za pesto gevese sastoji se od pinjola, bosiljka, češnjaka, maslinovog ulja i parmezana. Što se tiče omjera, stručnjaci 1/3 šalice pinjola, tri šalice listova bosiljka, dva režnja nasjeckanog češnjaka i 1/4 šalice svježe naribanog parmezana, prstohvat soli te 1/2 šalice maslinovog ulja.

Svi sastojci se izblendaju u blenderu ili sjeckalici i – umak je gotov.

Ja volim kad pesto ostane s hrskavim komadićima, malo grublje strukture, ali možete ga izbledati i do posve glatke konzistencije.

Jednak princip možete primijeniti s bilo kojim drugim orašastim plodovima i zelenim lisnatim povrćem. U ovom receptu na fotografiji ja sam koristila lješnjak, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje i sol, a parmezan sam izostavila jer u ovoj fazi izbjegavam mliječne proizvode.

Jednako tako volim pesto od badema i rikule ili pak onaj od mente i pekan oraha.

Špageti su bezglutenski.

Moglo bi vas zanimati...
image
Male tajne
18.08.2023.
image
Toplo-hladno
13.08.2023.