Jedemo doma kod

Vesna Dalbelo: Kuharica na duge staze

Zagrebačka arhitektica obožava pripremati jela koja treba dugo kuhati, nije joj teško u tren oka ispeći domaća peciva, kao ni napraviti kvalitetni „kućni junk food“ za svoju djecu

Vesnu Dalbelo morala sam dugo  nagovarati na sudjelovanje u ovoj rubrici. Odmjerena i decentna arhitektica, vlasnica zagrebačkog arhitektonskog biroa Aplan, perfekcionistica je po vokaciji i nije bila sigurna je li ona pravi kandidat da javno predstavi svoje kuhanje.

O, kako ne bi bila! Poznajući Vesnu nekoliko godina, pozorno pratim njezine fotografije gdje je kuhanje šalše pravi višetjedni pothvat u njihovoj kući na Pelješcu, a Vesnine tehnike pripreme mesa poput sous vide već zalaze i u profesionalne vode. Vesna je i jedna od najaktivnijih članica naše facebook grupe Jedem doma – mjesto za postavljanje pitanja kad zapnete u kuhanju i upravo zahvaljujući njoj saznali smo kako napraviti domaću majonezu u svega dvije minute.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Ne sjećam se. Bila sam sigurno u nižim razredima osnovne škole. Moji su roditelji radili i morala sam si sama spremati ručak. Vjerojatno je prva stvar bila neki odrezak na naglo ili pržena jaja.

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim gotovo sve, barem probati, ako ne i jesti. Ono što sigurno ne volim su tripice i janjetina, ni u kojem obliku.

Što volite kuhati?

Ni tu nemam neke posebne favorite, jednostavno: volim kuhati. Volim raditi peciva i kruh za nedjeljni doručak, volim kuhati sezonsku hranu (trenutno sve od buče, od juhe do tiramisua) i volim hranu koja se duuuugo priprema. Volim raditi i džemove od voća iz našeg vrta, uglavnom pečenjem u pećnici ili na roštilju. Zadnje me vrijeme drži sous-vide priprema mesa. Ma, mijenja se to, imam faze.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Ne volim kuhati ono što ne volim jesti, pa moji jadni ukućani janjetinu mogu jesti samo kad je ne jedu doma. Još se nikad nisam usudila razvlačiti tijesto za savijače.

Koliko često kuhate?

Svaki dan, osim kad podgrijavamo jelo koje je ranije skuhano ili netko od mojih uskoči.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Uh, ne znam. Moja djeca vole „domaći junk-food“. Na primjer hamburgere ili pulled pork s domaćim pecivom, domaćom majonezom, coleslaw… Ali svaki takav obrok mora završiti s nečim slatkim.

Gdje nabavljate namirnice?

Najčešće tržnica Kvartić, u samoposlugama ako baš nema druge.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Tjesteninu ili rižoto. Ove sam godine nakuhala puno šalše od pečenih domaćih rajčica, pa često posegnemo za kojom teglicom iz ormara.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Nešto što je kuhala moja mama uz sitne modifikacije. Recimo, pašticadu ili škartocete.

 Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Uz sve Kitchen-aid-ove i Vitamixe i ina pomagala, ništa bez velike daske za rezanje i oštrog noža

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Ne baš. Uvijek je to „malo ovog-malo onog“. Ako izuzmemo sol i papar.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Čisti klišej, ali bez maslinovog ulja. Domaćeg, s Pelješca.

Za koga najradije kuhate?

Za obitelj, za prijatelje… Imam sreću da svi moji u obitelji vole jesti pa mi je gušt za njih kuhati.

 

Hamburger peciva

Možda se čini komplicirano raditi domaća brioche peciva za hamburgere, ali definitivno je vrijedno truda. Peciva su zapravo jednostavna za napraviti, a okus im je neusporedivo bolji nego bilo kojeg kupovnog peciva.

 

  • 420 g glatkog brašna
  • 2 dl mlake vode
  • 30 g maslaca sobne temperature
  • 1 veliko jaje
  • 4 žlice šećera (oko 5 dkg)
  • 1 žličica soli
  • 1 velika žlica instant kvasca (oko 9 g, malo više od jedne vrećice)-
  • dodatno za premaz 3 žlice rastopljenog maslaca,

 

Od navedenih sastojaka napraviti mekano, glatko brašno. Staviti u zdjelu namazanu maslacem, pokriti i pustiti da se diže dok se volumen ne udvostruči, cca 1,5-2 sata. Nježno pritisnuti tijesto, podijeliti u 8-10 dijelova jednake težine. Formirati kuglice i lagano ih pritisnuti da formiraju diskove promjera cca 7-8 cm. Slagati diskove na protvan prekriven papirom za pečenje, pokriti i pustiti da se dižu sat vremena. Zagrijati pećnicu na 190°C. Peciva premazati polovinom rastopljenog maslaca i posuti sezamom. Peciva peći 18-20 minuta, do zlatno-smeđe boje. Još vruće premazati ostatkom rastopljenog maslaca pazeći na sjemenke sezama.

 

Juha od butternut tikve

  • 500g butternut tikve oguljene i narezane na kocke (veličina i oblik nisu važni). Moguće je upotrijebiti bilo koju vrstu slatkaste tikve.
  • ½ male glavice luka
  • ½ veće ili cijela manja oguljena slatka jabuka (npr. fuji)
  • 1 žličica fino naribanog džumbira
  • ½ žličice cimeta ili mljevenog kardamoma
  • sol
  • bijeli papar
  • ½ l pilećeg temeljca
  • 3 dl mlijeka
  • 3dl ili više slatkog vrhnja
  • bučino domaće ulje
  • tostirane sjemenke buče

 

U veliki lonac staviti povrće i začine. Preliti temeljcem da bude prekriveno. Poklopiti i kuhati dok sve ne omekša i buča se počne raspadati. Pustiti da se malo ohladi i dobro usitniti štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatko. Ako je previše gusto, dodavati po malo mlijeka. Izmiksanu juhu procijediti kroz fino cjedilo da dobije svilenkastu strukturu. Provjeriti okus i dodati još začina prema potrebi. (Ako volite ljutkasto, može se dodati malo chilli praha). Dodati 1,5 dl vrhnja i miksati štapnim mikserom da se zapjeni. U posebnoj posudi istući čvrsti šlag. Juhu uliti u tanjure. Na juhu pažljivo staviti veliku žlicu tučenog vrhnja, lagano preliti bučinim uljem i posuti sjemenkama buče.

 

 

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Vesna Dalbelo: Kuharica na duge staze

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...