Tomislav Lneniček radi kao konzultant na prijavi i provedbi EU projekata te pruža konzultantske i coaching usluge direktorima i vlasnicima malih i srednjih poduzeća u različitim fazama njihova poslovanja i osobnog razvoja. Osim što je vlasnik svoje tvrtke Nove mogućnosti d.o.o., osnivač je i predsjednik udruge za razvoj poduzetništva Perspektiva.
„Za mene su poduzetništvo i poduzetnička kultura te način razmišljanja jedina opcija koja nema alternative. Poduzetničko djelovanje omogućava financijsku neovisnost, a samim time i istinsku demokraciju i razvoj društva u cjelini“, vjeruje Tomislav. No kakve to veze ima s kuhanjem? „Osoba koja zna skuhati nikada nije gladna i ne ovisi o drugima, a upravo je to temeljna vještina svakog poduzetnika“, tvrdi Tomislav.
Tomislav je zavolio kuhanje u osnovnoj školi, toliko da je čak razmišljao o upisu u srednju školu smjera za kuhara. Međutim, život ga je odveo u drugom smjeru.
Ozbiljnije je počeo kuhati nakon ženidbe. Tomislavova supruga počela je kuhati u specijalnom posuđu bez začina i masnoće, što njemu nije bilo previše ukusno. Tada je pala brza odluka i dogovor da će u njihovoj kući kuhati – on. Naravno, s tradicionalnim začinima i kuharskim metodama.
Kuhinja obitelji Lneniček zbog svoga podrijetla snažno je obilježena češko-njemačkim utjecajima. Tako su ogledni primjerak Tomislavova najdražeg jelovnika juneći šnicli u lovačkom umaku, češke (pemske) knedle, te za desert – kremšnite.
Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?
Bila je to krumpir juha s domaćim kobasicama, i to u višim razredima osnovne škole. Kao vječno gladan pubertetlija željan toplog obroka odvažio sam se prema telefonskim uputama majke skuhati krumpir juhu. S obzirom na to da je bilo zimsko vrijeme, jelo je bilo pun pogodak. Tu se rodila moja ljubav ne samo prema kuhanju, nego i prema konzumiranju, osobito onoga što sam skuhaš.
Što volite, a što ne volite jesti?
Volim jesti sve osim fileka, s tim jelom se nikako nisam sljubio.
Što volite kuhati?
Volim različita jela, a specijalitet su mi jela s ražnja. Točnije, sve što se peče na otvorenoj vatri i priprema vani. Kako volim biti u prirodi, tako volim i pripremati i jesti hranu vani.
Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?
Nema toga. Obično kuham ono što djeca vole jesti, a oni trenutno imaju vrlo sužen zbor, te nisu otvoreni za prevelike eksperimente.
Koliko često kuhate?
Kuham otprilike jednom do dva puta tjedno, i to najčešće vikendom.
Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?
Juha, roštilj s krumpirom i povrćem, sezonska salata i krempita, kolač koji obožavam.
Gdje nabavljate namirnice?
Namirnice nabavljam na lokalnim tržnicama Daruvara i Pakraca, meso kod lokalnog mesara.
Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?
Brzo jelo koje volim kuhati je ampren juha, piletina u bijelom umaku i tjestenina, te sezonska salata
Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?
Nakon stresa obožavam sve što se peče na ražnju, to mi je poseban događaj jer se ujedno radi i o meditaciji nad vatrom, te spoju s energijom kroz povijest jer vatra je simbol sigurnosti. Kako takvo pečenje obično traje po tri sata, to mi je dovoljno da se psihički regeneriram. 😊
Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?
Ručni mikser, koji mi omogućava da brzo usitnim povrće.
Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?
Najdraži tajni sastojak u kuhanju je ljubav. Ljubav prema hrani, ljubav prema ukućanima i onda hrana ima potpuno drugačiji okus.
Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?
Najdraži su mi crveni i bijeli luk, koji u kombinaciji svakom jelu daju posebnu punoću okusa i mirisa.
Za koga najradije kuhate?
Najradije kuham za obitelj i prijatelje.
Kotlovina
Meso je potrebno marinirati, a marinada ovisi o podrijetlu i vrsti mesa. Ako je meso domaćih životinja, marinada su samo crveni luk, senf, sol i papar, a ako je riječ o divljači, onda je obavezna marinada u bijelom luku i acetu balsamicu, senfu te soli i papru. Meso u marinadi mora odstajati preko noći.
Na ugrijanu tavu stavi se masnoća i meso se prepeče s obje strane da se zatvore pore i da meso dobije boju. Izvadite meso i stavite crveni i bijeli luk te kada luk dobije boju, vratite meso i dinstajte te podlijevajte vodom. Dinsta se i podlijeva u više navrata, sve dok se meso ne počne raspadati. Kada je meso gotovo, izvadite ga i poslažite okolo po tanjuru, a u umak ubacite kuhani krumpir i šampinjone. Prvo se dinstaju šampinjoni i na kraju se doda kuhani krumpir, koji povuče okus od pečenja mesa i šampinjona.
Krempita
Lisnato tijesto razvaljajte u dvija pravokutnika i ispecite kore. Za kremu pomiješajte 8 žumanjaka, 7 žlica šećera, 2 pudinga od vanilije,2 žlice gustina i 6 žlica brašna. Razrijedite s mlijekom u jednoličnu, tekuću smjesu. Dvije litre mlijeka zakuhajte te kad provrije, dodajte smjesu za kremu i miješajte dok se ne zgusne. Preostalih 8 bjelanjaka izmiksajte u čvrst snijeg te ga žlicu po žlicu umiješajte u kremu. Još vruću kremu prelijte preko jedne kore i ohladite. Istucite šlag te ga stavite preko ohlađene kreme, zatim poklopite drugom korom. Na kraju pospite šećerom u prahu.