Jedemo doma kod

Tomica Robić: Nema toga što ne bih kušao i što se ne bih usudio skuhati

Menadžer u ICT kompaniji strastveni je kuhar, čiji se obiteljski recepti pomno bilježe i prenose generacijama

Tomica Robić, menadžer u ICT kompaniji, dobri je duh svake zabave na kojoj se nađe. Uz njega je uvijek opušteno, veselo i – sito.

Tako sam jednom u rezidenciji britanskog veleposlanika u Zagrebu na godišnjem druženju članova PWMN-a, hrvatske podružnice međunarodne mreže Professional Women’s Network, čija je predsjednica odvjetnica i poduzetnička aktivistica Marijana Šarolić Robić, inače Tomičina supruga, kušala njegovu makovnjaču i ostala bez riječi.

Nije da makovnjaču nisam nikad jela, i nije da ih nisam jela dobrih. Ali ova je bila zaista nešto posebno. Od korpulentnog majstora roštilja uistinu ne očekujete tako pedantno zamiješene kolače od dizanog tijesta.

Još je veće iznenađenje uslijedilo kad mi je sljedećeg dana, na moju molbu, poslao e-mailom recept za makovnjaču, tradicionalni recept njegove obitelji.

Bila su to urednim rukopisom ispisana dva lista bilježnice, s komentarima na mariginama poput „meni fali malo šećera“ i „količine su za posudu 32 x 19 cm“. Tomičina je majka kemičarka i njezini zapisi recepata su nalik na bilješke s izvođenja pokusa: zapisan je svaki korak, kao i svaka promjena u količini ovisno o pokušaju u kojem se priprema.

Tomica Robić majstor je od kužine u svojoj obitelji i kuha svakodnevno. Kako su supruga Marijana i sin Luka opcionalni vegetarijanci, i on svoju ljubav prema sočnom komadu mesa najčešće stavlja po strani, no to ne umanjuje njegovu kreativnost u kuhinji.

Ugostio nas je s vrlo ukusnim rižotom od cikle te desertom od mascarponea i granole.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Moje prvo jelo je bio kolač i tvrdim da sam i dan danas jako dobar u pripremi kolača. Prvo jelo koje sam sam napravio s desetak godina bila je biskvitna rolada s pekmezom. Danas slastice ne pripremam toliko često jer nastojim pripaziti na unos kalorija, ali evo neki dan sam sam razvukao kore i ispekao štrudlu od jabuka.

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim jesti sve. Moji ukućani su dugo tražili jelo koje ne volim i nakon godina i godina pokušaja našli su: ne volim napolitanke s limunom! Sve ostalom volim i rado jedem. Nemam averziju niti prema egzotičnim vrstama mesa. Volim i sve moguće iznutrice, a jedino što nisam probao dosad, a volio bih, jest – životinjsko oko.

Što volite kuhati?

Volim kuhati sve, ali najradije pripremam meso, gulaše i sva jela koja se dugo kuhaju. Živio sam u Tunisu i Maroku, pa rado kuham i njihove specijalitete, ne toliko svojstvene našem podneblju.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Apsolutno ne postoji jelo koje ja ne volim kuhati. Jednako tako ne postoji jelo koje se ne usudim pripremiti.

Koliko često kuhate?

Kuham svaki dan, najčešće jednom dnevno. Ponekad odemo u restoran, ponekad recikliramo hranu od prethodnog dana, ali u pravilu je to svakodnevno.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Na moj idealan dan za doručak bi bili bijeli žganci sa špekom, ali budući da supruga i sin nisu od mesa, onda neka bude heljdina ili ječmena kaša. Za ručak mesno pečenje s povrćem ili s mlincima. A za večeru nešto od tijesta: palačinke, štrukle, knedle.

Gdje nabavljate namirnice?

Povrće najčešće kod mame u vrtu. Veliki sam protivnik bacanja hrane, tako da nastojim iskoristiti sve što nam priroda daje. A toga ima puno jer moji roditelji uzgajaju povrće, ali ga ne vole jesti. Blitva, špinat, kupus, kelj, cikla, tikvice, rajčica kod nas potječu iz maminog vrta. Meso najčešće kupujem u mesnici Igomat, mliječne proizvode u Veronika delikatesama. Na tržnicu ne stignem i nije mi usput, pa ostatak namirnica najčešće kupim u supermarketu.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Brza jela za mene su variva, tjestenina s nekim umakom ili rižoto.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Pizzu, štrukle, knedle, burek ili neki kolač, najradije orehnjaču.

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Dobar, oštar nož. Imam kolekciju noževa, koju nosim sa sobom i na ljetovanje.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Tajna je u dobro balansiranim začinima.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Bez soli.

Za koga najradije kuhate?

Za suprugu i sina.

 

RECEPTI

Rižoto od cikle

 

  • 1 glavica luka
  • 500 grama cikle
  • 3 dcl riže arborio
  • 0,5 – 1 dcl crnog vina
  • listovi maslačka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • mladi kozji sir

  1. Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk. Luk odmah posolite. Dodajte ciklu narezanu na kockice 0,5 cm x 0,5 cm. Dinstajte 10-tak minuta, bez podlijevanja, da cikla malo omekša.
  2. Dodajte rižu i još malo dinstajte(da se riža zagrije)
  3. Podlijevajte s crnim vinom
  4. Kad vino ishlapi, podlijevajte malo po malo s vrućom vodom (ili laganim povrtnim temeljcem), dok se riža ne skuha
  5. Pred kraj kuhanja dodajte narezane listove maslačka (njima treba samo par minuta)
  6. Začinite solju i paprom
  7. Kad je rižoto gotov, začinite ga s još malo maslinovog ulja
  8. Poslužite s mladim kozjim sirom koji se natrga na rižoto u tanjuru.

 

Desert u čaši

 

  • 2 mandarine
  • 0,400 g mascarponea
  • 2 žlice meda
  • šaka muesli ili granole

  1. Mascarpone dobro izmiješajte s medom
  2. U čaše slažite mandarine, dodajte kremu od sira
  3. Po vrhu pospite mueslijem ili granolom
Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Tomica Robić: Nema toga što ne bih kušao i što se ne bih usudio skuhati

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...