Jedemo doma kod

Tanja Horvat: Prodajna mađioničarka u kuhinji

U njezinoj kuhinji sve je puno pretepenih i kalapajsanih jela! Prodajno-financijska trenerica iz Međimurja najviše voli pripremati specijalitete svoga kraja

Dok sam dogovarala ovaj razgovor s Tanjom Horvat, iskusnom stručnjakinjom iz područja prodaje i financija, i ja sam naučila nekoliko novih izraza iz bogate kulinarske tradicije naše najsjevernije regije. Naime, kalapajsano znači pirjano, a pretepeno znači zgusnuto smjesom kiselog vrhnja i brašna. Ta su dva postupka vrlo česta u pripremi međimurskih jela, pa nas je naša sugovornica danas počastila s čak četiri svoja recepta, od kojih je krumpir kalapajsan, a grah pretepen.

Tanja Horvat cijeli je svoj radni vijek provela u prodaji, i to onoj možda najzahtjevnijoj – direktnoj. Prije nekoliko godina pokrenula je vlastiti biznis, u kojem kao konzultantica sve svoje stečeno znanje dijeli sa svima koji na bilo koji način imaju veze s prodajom. Tanjina Facebook grupa Prodajni mađioničari – nenametljiva prodaja vrvi korisnim savjetima, koje možemo na svojim radnim mjestima primijeniti doslovce svi.

U svojoj obitelji Tanja je glavna kuharica, a na njihovom stolu najčešće su tradicionalna jela, kakva se u Međimurju pripremaju već generacijama.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Počela sam kuhati u nižim razredima osnovne škole. Prva jela koja sam skuhala bili su pužići u kombinaciji s makom, orasima ili kiselim vrhnjem, pomfrit, jaja, gris. Prvi konkretan ručak koji sam skuhala su šnicli u umaku od graška i pire krumpir.

 

Što volite, a što ne volite jesti?

Veliki sam gurman, uživam u hrani i volim sve probati.  Jedem sve osim tripica.

 

Što volite kuhati?

Najviše volim kuhati jela koja vole moji ukućani. Kuham variva, juhe, saftove, pečenja, priloge, pečem kolače. Najčešće pripremam tradicionalna međimurska jela.

 

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Volim eksperimentirati u kuhinji. Nema jela kojeg se ne bi usudila probati skuhati.

 

Koliko često kuhate?

Kuham svaki dan jer nam je važno da jedemo domaću hranu i da svaki dan imamo kuhani ručak ili večeru. Kuhanje prilagodim poslovnim obavezama, nekad kuham kad dođem s posla, a nekad navečer za drugi dan. Kad kuham variva obično skuham za dva dana.

 

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Domaća juha, kvalitetan komad mesa, prilog, salata i desert. Desert su najčešće kolači koje radim po željama ukućana, a ljeti sladoled, voćne salate ili lagani kolač od sezonskog voća.

 

Gdje nabavljate namirnice?

Obrađujemo svoj vrt pa veći dio godine imamo vlastito, domaće povrće I voće. Ostale namjernice kupujemo od lokalnih opg-ova i u provjerenim mesnicama.

 

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Pretepeni grah, tjestenina s umakom od tune ili povrća, salata. U zamrzivaču uvijek  imam spremne i polugotove namirnice od kojih se brzo može napraviti ručak. Ponekad jednostavno ispečem jaja, uz to napravim sezonsku salatu I imamo ručak.

 

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Pire krumpir ili tjesteninu u kombinaciji s raznim umacima.

 

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Tefal Masterchef gourmet friteza na vrući zrak

 

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Ljubav prema kuhanju i bučino ulje.

 

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Bez češnjaka, peršina i kiselog vrhnja

 

Za koga najradije kuhate?

Najčešće i najradije kuham za obitelj I prijatelje.

 

KURUZNA ZLEVANJKA

4 jaja

1,5 čašica šećera  (mjerica čašica jogurta od 2 dcl)

2 čašice kukuruznog brašna

2 čašice oštrog brašna

1 čašica ulja

2 dcl jogurta

1 čašica mlijeka

2 vanil šećera

2 praška za pecivo

malo soli

4 žlice kiselog vrhnja

4 žlice oraha + 1 žlica šećera

 

Sve sastojke izmiksajte. Pola smjese ulijte u lim, pospite orasima pomiješanima sa šećerom, na to stavite kiselo vrhnje i ostatak smjese biskvita. Pecite na 200 °C 30-35 minuta. Zlevanka je pečena kada se rubovi odvajaju od lima.

 

PRETEPENI GRAH

1 kg graha – skuhati ( ja sam koristila mladi grah, a može i suhi ili grah iz konzerve)

1,5 l mlijeka

0,5 l vode

1 manja glavica luka ( kuha se cijela)

1-2 lista lovora

4 žlice kiselog vrhnja ( koristim vrhnje z bregov 25% mm)

2 čajne žličice soli ( otprilike)

1 žličica vegete

malo mljevene crvene slatke paprike

 

Grah skuhajte u slanoj vodi te ga kuhanog prelijte s mlijekom i vodom. Dodajte sol, vegetu, crvenu papriku, lovorov list i glavicu luka. Izmiješajte kiselo vrhnje s malo oštrog brašna i vode, i sipajte u grah kad zavrije. Kuha se još 1-2 minute. Uz to se servira luk. Najbolji je mladi luk 🙂

 

KALAPAJSANI KALAMPER ( KRUMPIR)

1 – 1,5 kg krumpira

1 glavica luka

0,05 dcl ulja ili žlica masti

sol, vegeta, mljeveni papar, crvena mljevena slatka paprika

1 lovorov list

 

Na masnoći popržite luk do zlatno žute boje. Dodajte crvenu slatku papriku i krumpir koji ste prethodno ogulili i narezali na ploške. Posolite, popaprite, dodajte malo vegete, lovorov list i prelijte s vodom (toliko da prekrije krumpir). Poklopite i dinstajte. Povremeno promiješajte i po potrebi dolite malo vode. Dinstajte  dok krumpir ne postane mekan, oko 30-40 minuta.

 

MESNA ŠTRUCA

1 kg mljevenog mesa ( svinjetina – plećka, lopatica)

6 šnita kruha (bijeli ili polubijeli )

1 jaje

2 čajne žličice soli

1 žličica vegete

malo peršina – nasjeckati

1-2 češnja češnjaka

papar po želji

6 jaja – skuhati

bjelanjak za premazati

 

Kruh namočite u hladno mlijeko i kad omekša, pomiješajte s mesom. Dodajte začine, jaje i sve zajedno dobro zamijesite. Ostavite da odstoji 30 minuta. Razvaljajte meso na površini na koju ste prosuli krušne mrvice. U sredinu stavite jaja i zamotajte u štrucu. Prebacite je u lim i premažite bjelanjkom kako bi tijekom pečenja ostala kompaktna. Pecite 60-70 minuta na 200 °C

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Tanja Horvat: Prodajna mađioničarka u kuhinji

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
vesnadalbelo1
Jedemo doma kod
14.01.2022.