Jedemo doma kod...

Tajni sastojak svakog uspješnog jela je – ljubav

Željka Maras, osnivačica brenda Jedem doma, počela je kuhati tek u tridesetima, no i tako kratak kuharski staž inspirirao ju je da od kućnog kuhanja napravi biznis

Seriju razgovora s ljudima najrazličitijih dobi, interesa i profesija, kojima je zajednička osobina da vole kuhati, započinjemo zavirivši u kuhinju Željke Maras, osnivačice brenda Jedem doma.

Željka se inače puno desetljeće bavila pisanim novinarstvom, nakon čega je uslijedila karijera u marketingu, i to onom korporativnom, u konzervativnoj industriji – pomorstvu. Koncem 2015. godine pokreće svoj prvi poduzetnički pothvat Jedem doma.

Jedem doma započeo je kao usluga nabave namirnica i pripreme obroka u domovima klijenata. Nakon nekoliko godina prerastao je u proizvodnju prvih premium gotovih jela na hrvatskom tržištu. I prije korone tim kuhara Jedem doma proizvodio je visokokvalitetna jela, koja je krajnji korisnik trebao samo podgrijati ili dovršiti.

Smještena u urbanoj vili u podsljemenskoj zoni, Željkina je kuhinja, bijela, prostrana i iz nje puca prekrasan panoramski pogled na cijeli Zagreb.

Dočekala nas je s finim biljnim čajem, koji su joj posebna strast, te s tek napravljenim kolačem mille feuille, koje ovih dana radi gotovo svakodnevno. Naime, upravo je taj francuski kolač, koji se često može naći i u talijanskoj gastronomiji, jedna od prvih tema Željkinog novog video projekta Jedem doma challenge, koji radi zajedno s produkcijskom kućom Broadcast.hr.

Riječ je o originalnom hibridnom formatu namijenjenom b2b tržištu, koji ujedinjuje osobine virtualne kulinarske radionice, team buildinga te kulinarskog tv natjecanja.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

U kuhinju sam ušla prilično kasno, tek uoči svog 30. rođendana, i to zato što sam se – zaljubila. Ako ne računamo salatu i tjesteninu s gotovim umakom, koje sam znala pripremati i prije, moje prvo konkretno jelo koje sam skuhala bili su teleći odresci u umaku od senfa i vina.

 

Što volite, a što ne volite jesti?

 Ja sam gurman opće prakse. Podjednako volim rustikalnu tradicionalnu kuhinju, fine dining ili makrobiotiku. Kojeg god usmjerenja jelo bilo, važno mi je da je skuhano od što kvalitetnijih namirnica i s dobrom energijom.

Nisam pretjerani ljubitelj jaja i, osim kao dio složenih jela, vrlo rijetko ih jedem.

 

Što volite kuhati?

 Te se preferencije kod mene mijenjaju u fazama. Kako zazirem od monotonije u bilo kojem segmentu života, tako i u svojem kuhanju imam faze kojima se bavim različitim jelima. Trenutačno malo češće pripremam slastice, koje dosad nisam pripremala.

Kod mene je vrlo važno da jelo koje kuham i sama volim jesti ili ako i ne volim, da osjetim njegovu dominantnu vibraciju zbog koje ga ljudi vole.

Dobra namirnica i pravilna tehnika jesu puno, ali ono zbog čega je neko jelo uistinu iznimno krije se u onom neizrecivom – energiji koja ulazi u hranu kroz osobu koja je priprema.

 

 

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Ne privlače me složene, slastičarske slastice, možda zbog toga što ih sama ne volim jesti. Osim toga, nisam precizni ljekarnički tip koji bi sve mjerio na gram. Slastice koje sam spomenula da pripremam su one jednostavne, tzv kuharske slastice.

Dosad se nisam usudila sama ozbiljnije pozabaviti prirodnim kiselim tijestom za domaći kruh.

 

Koliko često kuhate?

Kuham svaki dan, barem jednom. Dakako, ponekad se zalomi nekoliko dana aktivnijeg društvenog života izvan kuće, u kojima ne uđem u vlastitu kuhinju, ali kad sam po cijele doma, dogodi se da kuham i po 3-4 puta dnevno. Sve dnevne obroke plus desert.

 

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Idealan dan proveden kod kuće za mene je, ako mogu birati, ljetni, i započet ću ga na Dolcu ili tržnici Kvatrić.

Za doručak ću pripremiti zobenu kašu ili chia puding s vanilijom i sezonskim voćem poput malina, dinje i smokava. Ukoliko mi se pak jede nešto slano, a nisam od jaja, uštipci od tikvica s umakom od grčkog jogurta i kopra će biti moj izbor.

Ručak: obožavana parmigiana ili ratatouille

Slastica: mille feuille

Večera: frigane girice ili gavuni sa salatom od mladog krumpira i rikule

 

Gdje nabavljate namirnice?

Veliki sam ljubitelj odlaska na tržnicu i nekoliko puta tjedno sam na Britancu, Dolcu ili Kvatriću. Voće i povrće, meso i ribu gotovo nikad ne kupujem u supermarketima.

 

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Tanki odrezak ribljeg fileta, piletine ili teletine na grill tavi i maštovitu salatu. Uvijek sam se čudila zašto se tjestenina smatra brzim jelom. Dok zakuhate veliki lonac vode i zatim kuhate tjesteninu idućih 10-15 minuta, treba vam barem 25 minuta. Odrezak mesa ili ribe i salata mogu biti na stolu već za 5-10 minuta.

 

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Slaba sam na masnu hranu, prije slanu nego slatku. Volim suhomesnate proizvode. Tako da su slane pečenke, pršut, čvarci, razne pite i pizza moj comfort food, kao i bogate, krem juhe.

 

 

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Nisam pretjerano zakačena za kuhinjska pomagala i gadgete. Volim starinsko, dugotrajno kuhanje, uživam u svakom segmentu tog procesa, i prečice me ne privlače. Ipak, dobar mikser i štapni mikser su zlata vrijedni.

 

  1. Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Definitivno ljubav. Prema osobama za koje kuham, prema namirnici i jelu, prema samoj sebi ili prema životu općenito. U danima kad niste dobre volje, smatram da je zdravije pojesti vrećicu čipsa ili jelo iz dostave nego jesti jelo „začinjeno“ strahom, tugom, brigom ili bijesom.

 

  1. Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Bilo bi mi neizmjerno teško da mi netko iz bilo kojeg razloga zabrani korištenje masnoća u kuhanju. Maslinovo ulje, sezamovo ulje, kokosovo ulje, maslac, ulje sjemenki grožđa moji su saveznici na kojima ne štedim.

 

  1. Za koga najradije kuhate?

Za ljude koje volim. A od onih koje volim najradije kuham za znatiželjne bonkuloviće koji vole i smiju jesti sve, bez ikakvih restrikcija.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Tajni sastojak svakog uspješnog jela je – ljubav

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, dobri duh malog poduzetništva u Hrvatskoj, samo za jedemdoma.hr predstavlja uspješne poduzetnike kojima je privatna strast kuhanje

Moglo bi vas zanimati...