Jedemo doma kod

Spomenka Žepec: U hranu unosim ljubav i zahvalnost

Executive coach Spomenka Žepec u krugu svoje obitelji i prijatelja poznata je kao vrsna kuharica, koja podjednako vješto priprema hrvatske tradicionalne specijalitete kao i jela egzotične kuhinje

Spomenka Žepec službeno je executive coach i HR stručnjakinja. Neslužbeno, ja je nazivam stručnjakinjom za ljude. Toliko je topla i smirena da opusti i uzemlji svaku osobu koja se nađe pokraj nje.

U hrani koju priprema, uz taj mir i toplinu, itekako se osjete i ljubav i strast, kao i bivanje u trenutku kroz osviješteni pristup kuhanju.

Spomenka me je dočekala s tri jela, omiljena u njezinoj obitelji. Zajednička namirnica koja ih povezuje jest mango, koji ona često upotrebljava jer je podsjeća na egzotična putovanja i brojne doživljaje s njih.

Kako to obično biva s ljudima koji vam u životu postanu važni, Spomenku sam upoznala slučajno, kada mi je jedna naša zajednička prijateljica jednom dok smo pile kavu rekla: „Vas dvije se morate upoznati“. I jesmo, i brzo smo kliknule.

Zauvijek ću pamtiti kako mi je Spomenka dok sam zbog išijasa ležala polupokretna donijela fino skuhane obroke. Ne sjećam se koja su to jela bila, ali se u njima itekako osjetila ljubav.

 

  • Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Kad sam iz rodnog Varaždina krenula u Zagreb na studij, moji roditelji i brat preselili su se u Njemačku. Najednom se više nisam mogla osloniti na mamine ručkove i počela sam eksperimentirati s kuhanjem. Budući da nisam imala veliki budžet za kupnju prve knjige s receptima, gledala sam što je na popustu. Tako je moja prva kuharica: Istarska kuhinja. Istarski specijaliteti kod mene su domaći. Jedno od prvih jela koje sam skuhala je istarska maneštra.

  • Što volite, a što ne volite jesti?

 Generalno volim jesti, ali ne smijem sve. U posljednjih nekoliko godina sam osjetljiva na gluten. Najviše volim mediteransku kuhinju, ribu, morske plodove, maslinovo ulje, povrće na lešo, a poslije toga japansku kuhinju. Okusom mi jedino ne paše korijandar, taj mi začin ubije sav okus hrane. I ne jedem tripice, tu sam malo gadljiva.

  • Što volite kuhati?

 Volim eksperimentirati s hranom i uvijek uživam isprobavati novi recept. Kod mene se na jelovniku mogu naći vijetnamske rolice, japanski ramen, meksičke tapioka kuglice, njemačko pečenje punjeno lukom, makrobiotički desert od prosa i slično.

  •  Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Nema nečega što se nisam usudila, možda samo nije došlo na red. Trenutno proširujem broj vegetarijanskih jela, budući da mi je kći postala vegetarijanka. Ne pada mi na pamet što najmanje volim kuhati. Najmanje radim peciva i hranu od tijesta, a to ima veze s mojim pristupom zdravoj prehrani i osjetljivosti na gluten.

  • Koliko često kuhate?

U pravilu kuham svaki dan, obitelj se skuplja za stolom. Važno mi je okupljanje i zdravlje obitelji. Često se prilagođavam ukusima i potrebama djece, a volim obradovati i muža. Kad smo bili na medenom mjesecu, išla sam na tečaj balineške kuhinje. Učila sam raditi kuhane banane i pile umotano u lišće banane. Nisam ni tamo propustila kuhati 😊. Osim što je korisno, to je i svojevrstan hobi.

  • Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

To se mijenja. Doručak je jedina konstanta kod nas doma. Radim smoothie od borovnica ili nekog drugog bobičastog voća, banane, peršina, bademovog mlijeka, kakaa, kardamona, badema ili oraha i moringe.

Za ručak bih pripremila komad ribe na pari, pire od graška i karfiola. K tome bih dodala cherry rajčice dinstane na luku s kajenskim paprom. Da bih zadovoljila sve članove obitelji (mlađa kćer bi imala primjedbi), napravila bih još quiche lorraine s mozzarella sirom, tunom i povrćem.

Ako bi nešto ostalo od ručka, vjerojatno bi pojeli na večer. Ako ne svi, onda bi to napravila bar kći Marina. Ona voli ostatke. 😊 Mi ostali bi posegnuli za nečim u frižideru, npr. svježim kozjim sirom s bučinim uljem i šeri rajčicama.

  • Gdje nabavljate namirnice?

 Imam svoje ljude na Kvatriću😊. Idem dva do tri puta tjedno u nabavu. U kvartu je i trgovina Mrkvica, pa dio hrane kupujem tamo. Nastojim kupovati svježe i domaće namirnice, prirodno uzgojene u eko uvjetima.

  • Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Uzmem protvan na koji stavim brdo povrća (tikvice, luk, češnjak, papriku, mrkvu, krumpir, tikvu, rajčice), komad mesa ili ribe, maslinovog ulja, kima i ružmarina. Sve zapečem i poslužim u roku od 45 minuta. Dobra stvar je što imam vremena još nešto odraditi dok se hrana peče.

A kad treba biti baš jako brz, ispečem kajganu i izmiješam sir i vrhnje.

  • Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Volim napraviti tuna tartar. Ako je bio težak dan, pričekam supruga da dođe kući. Njegov dolazak mi je već ljekovit. Pa slijedi protokol: on otvori bocu crnog vina, a ja stavim pred nas tuna tartar i guacamole (namaz od avokada). Tako se mi tješimo, naravno, uz razgovor.

  • Koje vam je najdraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

 Zakon su mi blender i lonac za kuhanje na pari.

  • Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Nastojim svjesno kuhati, tako da u hranu unosim ljubav i zahvalu za blagoslov obilja.

A pomažu mi i maslinovo ulje, peršin i papar😊.

  • Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

 Vjerojatno bez maslinova ulja, soli i papra.

  • Za koga najradije kuhate?

Za sve drage ljude kojima sam okružena, naročito za moju obitelj. Ima onih koji se vesele doći da ih nečime iznenadim, ti me naročito inspiriraju😊.

 

RECEPTI

TUNA TARTAR

500 g svježe tune

2 žlice dijon senfa

1/5 limuna

2 žlice ukiseljenih kapara

3 žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

1 mala žličica naribanog đumbira

Sol

Papar

Prstohvat sitno nasjeckanog peršina

 

Priprema:

Tunu sitno nasjeckajte nožem, iscijedite sok limuna, usitnite kapare te dodajte sve navedene sastojke i promiješajte.

 

UMAK OD MANGA

500 g zrelog manga

2 velika luka

Maslinovo ulje

Sol

Papar

 

Priprema:

Na ulje stavite luk sjeckan na kockice, lagano pirjajte. Pustite ga da se karamelizira i pred kraj dodajte mango narezan na kockice. Nakon 5 minuta maknute s vatre i stavite u blender. Dodajte sol i papar.

 

GRDOBINA NA POSTELJICI OD PIREA OD KARFIOLA S KOROMAČEM I UMAKOM OD LIMUNA

500 g grdobine

500 g karfiola

500 ml mlijeka od badema

300 g koromača

3 limuna

100 g maslaca

maslinovo ulje

sol

papar

 

Priprema:

Meso grdobine narežite na medaljone. Posolite, dodajte papar i kratko pecite na roštilj tavi.

Karfiol operite i odvojite cvjetove, narežite sitno te stavite kuhati u mlijeko od badema. Kad je karfiol mekan, mlijeko ocijedite i dodajte polovicu maslaca i sol te stavite u blender.

Koromač operite i kuhajte na pari dok ne omekša. Izvadite i posolite te poškropite maslinovim uljem.

U tavu stavite sok od tri limuna, kuhajte dok se količina tekućine smanji na pola. Tada dodajte pola maslaca, sol i papar. Umak od limuna polijte po koromaču prilikom serviranja.

 

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Spomenka Žepec: U hranu unosim ljubav i zahvalnost

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, dobri duh malog poduzetništva u Hrvatskoj, samo za jedemdoma.hr predstavlja uspješne poduzetnike kojima je privatna strast kuhanje

Moglo bi vas zanimati...