Jedemo doma kod

Mirela Španjol: Moj je cheesecake toliko popularan da se ne stigne ohladiti

Vlasnica tvrtke Ciceron komunikacije, specijalizirane za treninge iz područja retorike, komunikacijskih te prodajnih vještina i leadershipa, uživa u kuhanju za svoju obitelj i prijatelje

Mirela i ja upoznale smo se prije 15 godina, nakon što sam je na seminaru Javni nastup i vještine prezentiranja, u čemu je ona vrhunski stručnjak, ocijenila ocjenom 3. Mirela, navikla na sve petice, pozvala me je nakon seminara na kavu da joj bolje objasnim tu trojku 🙂

Godinama sam je zvala Helga jer je profesorica njemačkog i zato što je uvijek u svemu bila „po PS-u“.

Bila je uz mene u ključnim trenucima, i privatno i poslovno, kao i ja uz nju. Upravo me je Mirela sjajno pripremila za nastup u emisiji Nedjeljom u dva.

Nagovorila sam je da konačno izda dugo čuvani roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“, koji je postao hit, kako sam i očekivala.

Na svom omiljenom Rabu, na kojemu redovito organizira ženske vikende, uvijek je za mene pripremala svoj čuveni cheesecake. Uz njega je vezana šala: „Cheesecake se jede hladan, ali naš se kraj Kristine nikad ne stigne ohladiti“.

Mirela obožava kuhanje. Kaže da je opušta i kreativno nadahnjuje. Mirela je vrhunski stručnjak u svom poslu, no prije svega čovjek, divna topla žena u čijem prisustvu hraniš i dušu i tijelo i um i srce.

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Počela sam kuhati još u osnovnoj školi. Majka je radila i naučila me prvo završavati jela koja je kuhala, a kasnije  sam baš zavoljela kuhanje kao kreativnu i zabavnu aktivnost. Počela sam s juhama i gulašima, tipičnim slavonskim jelima, a danas uživam u istraživanju raznih internacionalnih kuhinja, i naročito pečenju torti i kolača.

Što volite, a što ne volite jesti?

Jako volim jela žlicom, variva kombinirana s mesom, iako meso nije nužno. Obožavam salate, a nikad nisam mogla jesti meso nakon kolinja u Slavoniji, iznutrice ili puževe. Također, nisam ljubiteljica divljači. Na svojim putovanjima volim isprobavati lokalnu hranu, ali na Tajlandu nisam mogla jesti npr. pohane kukce- škorpione, mrave, crve iako su navodno bogati proteinima i zdravi, smatraju ih hranom budućnosti. Ipak, ne. Sve ima svoje granice 🙂

Što volite kuhati?

Kad već kuham, volim da to bude nešto kreativno. Ne ono: baciš pile u pećnicu i krumpire, ne’š ti kuhanja :). Iako i to nekad napravim nedjeljom, tipičan ručak kad mi se ne da. A kad baš imam vremena, radim meksičke tacose, razne salate ljeti, rolanu piletinu ili juneće šnicle punjene senfom, sirom i pršutom ili pestom, pašticadu na češki način s knedlima, sve vrste knedla od dizanog ili krumpirovog tijesta. U koroni sam počela peći kruh od raznih vrsta brašna i sjemenki, a tradicionalno pečem torte i kolače. O tome sam pisala u svom romanu „Drugi peron, četvrti kolosijek“, jer moja majka nije znala peći kolače, a  ja sam uvijek voljela slatko, pa sam naučila peći kolače kad sam imala samo 10 godina. Od prve plaće kupila sam si kuharicu Mire Vučetić, koju i dan danas čuvam.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Malo je toga za gurmane kao što sam ja. Sushi volim jesti, ali mi se ne da raditi. Moj stariji sin koji obožava azijsku kuhinju, nekoliko je puta napravio sushi, to je trajalo satima! Općenito ne volim kad ima jako puno posla oko nečega, a onda to smažeš za pola sata.

Koliko često kuhate?

Skoro svaki dan, s tim da nekad skuham za 2 dana – sarmu, pileći parprikaš, slanutak, juhu, punjenu papriku…

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Za doručak smoothie ili musli s jogurtom, za ručak gusta juha od povrća, piletina na naglo u nekom umaku i zelena salata. Večera: tuna u svom soku ili jogurt ili topli sendvič, ako je ručak bio rano. Druga opcija za ručak je tjestenina u pesto umaku ili bolognese, uvijek u kombinaciji s lisnatom salatom.

Gdje nabavljate namirnice?

Voće i povrće kupujem nedjeljom na Trešnjevačkom placu, imam svoje tete već tamo jer živim na Trešnjevci već 25 godina. Ostalo u tržišnim centrima, dok eko hranu, razne vrste brašna, hranu bez glutena, kokosov šećer i slično kupujem u Bio&bio dućanima ili u „Prirodi i društvu“ u Ozaljskoj.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Tjesteninu s nekim gotovim umakom za brzinske ručkove između dvije obaveze. Živim sa starijim sinom koji isto zna i voli kuhati, pa ako ja ne stignem, on skuha za nas.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Uvijek slatko. Znam napraviti navečer kaiserschmarrn (velika trgana palačinka napravljena s grisom) ili neki kolač, tipa rafaelo kocke ili čokoladni s orasima, to me uvijek utješi. Veliki sam slatkoljubac.

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Vitamix blender. Otkad ga imam, ubacim neko voće, dodam šećer od kokosa i na brzinu napravim džem od dvije kile marelica ili šljiva. Mikser je obavezan, naravno.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Sa Zanzibara sam donijela hrpu začina, obožavam curry, tandore, zatim mješavinu meksičkih začina, puno koristim muskatni oraščić i kim.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Crveni luk i češnjak, teško se mogu nadomjestiti nečim drugim.

 

Za koga najradije kuhate?

Za svoju obitelj i svog partnera. Ponekad napravim druženje s prijateljima, pa isprobavam razna jela. U mojoj vikendici na Rabu isprobana su mnoga tradicionalna jela i kolači, koji su postali must. Rapski specijalitet je „sočivo“, jelo od raznih grahorica pomiješanih s povrćem i ječmom te začinjeno maslinovim uljem i bosiljkom. Prijatelji kažu da vole moju kuhinju. Jedna moja dobra prijateljica obožava moj cheesecake, pa ne može dočekati da se ohladi u frižideru nego ga nareže dok je još topao.

Kiflice

  • 1 kg brašna
  • 1/2l mlijeka
  • 3 čajne žlice šećera
  • 3 čajne žlice soli
  • 1 kocka svježe germe
  • 2 jaja

 

Umijesiti tijesto kao za kruh. Pustiti da se digne oko sat vremena. Tijesto podijeliti na 4 dijela, i svaki dio razvaljati u krug na pola centimetra debljine. Rezati na trokutaste šnite, kao za tortu, na 8 komada. Dobivene trokute zamotati u kiflicu i složiti na papir za pečenje. Premazati ih s 2  žumanjka te posuti solju i kimom. Nekad kombiniram, pa na neke stavim kim, na neke prženi sezam ili mak, bude šareno i zanimljivo. Peći dok ne porumene na 200 stupnjeva, otprilike 20 -25 minuta.

 

Juha od bundeve: 

  • oko 1 kg bundeve (bilo koja vrsta, najčešće hokaido)
  • maslac
  • 1 luk
  • 1 češnjak
  • 1 l temeljca ili obične vode, samo onda dodati više soli i začina
  • malo limunovog soka
  • 2 lovorova lista
  • 3 dcl mlijeka (obično ili kokosovo)
  • vlasac ili peršin
  • đumbir
  • kim

 

Bundevu očistiti, narezati na kockice. U posudi rastopiti maslac, dodati luk i češnjak, pa popržiti kratko. Dodati bundevu, vodu ili temeljac, kim, limunov sok, đumbir i mlijeko i kuhati otprilike 20 minuta. Izvaditi lovorov list i sve izmiksati u blenderu ili  štapnim mikserom.Ukrasiti peršinom ili vlascem, a servirati sa žlicom kiselog vrhnja na vrhu.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Mirela Španjol: Moj je cheesecake toliko popularan da se ne stigne ohladiti

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, dobri duh malog poduzetništva u Hrvatskoj, samo za jedemdoma.hr predstavlja uspješne poduzetnike kojima je privatna strast kuhanje

Moglo bi vas zanimati...