Po struci inženjer koji odlično barata i s kuhinjskim alatom, Vedran Bošković istinski je foodie čiji su rad prepoznali i mnogobrojni pratitelji na društvenim mrežama, ali i stručan žiri koji mu je dodijelio titulu Gastro zvijezde 2020. godine u kategoriji Tradicionalne kuhinje. Iako mu potvrda i nije potrebna jer, kako i naziv njegovog bloga @seasoned.with.love kaže – kada radiš (odnosno kuhaš!) ono što voliš, radiš to s ljubavlju.
Ljubav je ta koja je i potaknula Vedrana na kuhanje, točnije njegova supruga Mihaela. Ljubav ih je spojila prije 12 godina, a od tada su prošli razne avanture, što one životne, što one kulinarske. Tako su napustivši svoje dotadašnje „sigurne“ poslove došli do otvaranja vlastitog studija za kuhanje, zanimljivog naziva Kotluša. Osim što je ovaj termin dobro poznat u Slavoniji za veliku posudu ili kotao u kojemu se spremaju fina jela, najčešće zimnice, ono ujedno simbolično predstavlja poziv na okupljanje i druženje. Jer u velikom kotlu se, naravno, kuha i puno hrane. A sam Vedran kaže kako voli najviše kuhati za druge.
Mihaela je prava kreativka, po potrebi fotograf i stilist hrane, lifestyle influencerica te zaljubljenica u život. Poznata je po svom Instagram profilu @mih.a.e.la. Osim što je zaljubljena u finu hranu i dobro kuhanje, obožava putovanja, druženja i vrtlarenje.
Njihova Kotluša je prostor opremljen četirima različitim konceptima kuhinje i sa sedam modularnih radnih jedinica, što ga čini idealnim za snimanje hrane, ali i kulinarske radionice. Poučeni iskustvom snimanja i fotografiranja recepata, Mihaela i Vedran shvatili su da svatko ima svoju, drugačiju viziju i ideju, da karakter svakog jela, pa i namirnice, zahtijeva različiti ambijent kako bi zasjao u najboljem svjetlu.
Za ovaj intervju pripremili su nam kruh koji se peče svega 20-ak minuta, i svaki komadić ima neku drugačiju priču, a odlično ga je poslužiti uz razne fine nareske, te jedne blagdanske kekse u malo drugačijem zelenijem ruhu: matcha raspucance.
- Što voli kuhati Mihaela, a što Vedran? Tko više kuha?
Oboje kuhamo. Problem je što zapravo uz sve obveze to najčešće bude nešto brzo, a relativno zdravo i učestalo skuhano za više dana. Mihaeli su draže sve vrste variva, dok će se Vedran lakše odlučiti za izradu tjestenine ili neki zahtjevniji komad mesa. Oko kuhinje nam se vrti cijeli život, kao i posao. Teško je razdvojiti jedno od drugog, pa najlakše možemo reći da se poslovni i privatni život prožimaju kroz najljepšu moguću ljubav – onu prema hrani.
- Vedrane, ti si naveo kako jako voliš kuhati za druge, a okušao si se i u cateringu, kuhao na festivalima i slično. Koliko je teško pripremati jelo za jednu osobu, a koliko za puno ljudi?
Kada se čovjek navikne na količinu potrebnih namirnica, postaje svejedno radi li se o jednoj osobi ili njih 30. Ono što je zapravo najbitnije je praksa, a radom na različitim lokacijama i festivalima stekne se praksa i puno je lakše odrediti količinu. U startu je naravno bilo grešaka u procjenama, ali ono što sigurno mogu reći – hrane nikada nije nedostajalo :D.
- Jeste li više fan „jedem doma“ načina prehrane ili volite pojesti vani?
Volimo i jedno i drugo. Odnosno uživamo i u pripremi i konzumaciji hrane doma, ali volimo posjetiti i restorane i uživati kada hranu netko priprema za nas.
- Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?
Sad kad razmišljamo složili smo se da su jaja vjerojatno bila prvi recept i jednom i drugom. Jaja su do danas ostala jedna od omiljenih namirnica.
- Gdje nabavljate namirnice? Iz svog vrta ili imate svoju kumicu na placu? Omiljenu trgovinu?
Ove godine nam je vrt slijedom obveza pao u drugi plan, ali godinama smo proizvodili svoje voće i povrće te pripremali zimnicu. Sada najčešće kupujemo na tržnici ili dobavljamo iz Slavonije, budući su nam familije tamo.
- Odakle crpite sve te inspiracije za recepte? Ponestane li vam ponekad ideja, i kako to rješavate?
Kao i u svakom poslu, ponekad dođe do zasićenja i nedostaje inspiracije, ali srećom kod hrane ju je nekako puno lakše vratiti. Okruženi smo ljudima koji se hranom bave, koji smišljaju recepte, proizvode hranu i ta inspiracija najčešće dolazi sama od sebe.
- Kuhate li svaki dan ili unaprijed za više dana? Vedrane, ti čak imaš na svom Instagram profilu highlights #Ručakzasutra s idejama za pripremu ručka dan ranije.
Jedno vrijeme je #ručakzasutra bio highlight svakog dana, ali posao i obveze naprave svoje. Ne stižem svaki dan, ali trudimo se u svakom danu naći vrijeme koje ćemo utrošiti na zdrav i balansiran obrok.
- Što volite jesti, a što ne volite?
Vedran: Volim jesti i isprobati sve. Nisam siguran postoji li namirnica koju bih izričito odbio konzumirati. Ali ako mogu birati, rado bih preskočio mahune.
Mihaela: Kod mene je priča skroz drugačija. Nisam sklona velikom eksperimentiranju s mesnim proizvodima i tu ima svega par namirnica koje konzumiram. Voće, povrće i gluten su „the thing“ za mene.
- Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati (Mihaela, Vedran)?
Mislim da se oboje možemo složiti da nam slastice nekako najslabije leže, suhi kolači da, tijesta da, ali neke baš zahtjevnije slastice koje traže veliku preciznost nisu nešto u čemu smo se pronašli.
- Vedrane, osvojio si nagradu Gastro zvijezde u kategoriji „Tradicionalna jela“. Koje je tvoje najomiljenije tradicionalno jelo? Voliš li kuhati i jesti jela drugih „kuhinja“?
Punjena paprika – uvijek i zauvijek, bilo ljeti ili zimi. Tradicija je nešto od čega sam krenuo i na čemu gradim i razvijam mnoge svoje recepte, ali dakako, volim isprobati i istraživati druge kuhinje i okušavati se u pripremi istih.
- Voliš meso, ali si jednom naveo da se na tvom dnevnom meniju najviše ustvari nađe povrće. Je li to istina?
Istina je. Raznolikost koju povrće donosi na stol i jednostavnost pripreme neki su od glavnih razloga što je povrće najčešće na našem stolu. Naravno, i iznimno je zdravo.
- Vaše top jelo na brzaka – za sebe i za goste koji su se najavili pola sata prije dolaska?
Mislim da su tu tortilje pun pogodak i uvijek imam barem jedan paket negdje u ladici. Staviti malo punjenja i zapeći, ili napraviti pizzu na podlozi od tortilje – mogućnosti je stvarno puno! Još jedan brzi zalogaj je pomiješati brašno i jogurt ,uz dodatak malo praška za pecivo i soli, i na brzinu na tavi ispeći male pogačice, koje onda idu savršeno uz nešto suhomesnato, a kod nas kao Slavonaca toga nikad ne fali.
- Nekoliko blic pitanja: Koji ste više tip: slatki ili slani?
Kod pripremanja jela, volite li više improvizirano ili dobro isplanirano? Jednostavno ili komplicirano? Na brzinu ili barem dva sata kuhanja? Jeftino ili skupo?
Mihaela – sve, i slatko i slano; Vedran – slano
Mihaela – isplanirano jelo; Vedran – improvizacija
Mihaela – jednostavno jelo; Vedran – jednostavno jelo
Mihaela – na brzinu; Vedran – dva sata 😀
Mihaela – jeftino; Vedran – srednje 😀
- Tko kuha (jutarnju) kavu? Jeste li zaljubljenik u pića podjednako kao u jela?
Ustajemo skupa gotovo svako jutro, tako da onaj tko se prvi izvuče iz kreveta taj odmah kuha i kavu za oboje. Rekli bi da da, zadnjih godina sve više uživamo u pićima, uz hranu ili bez nje.
- Ajvar, pekmez, čvarci, čobanac, cicvara…sva ta jela koja se spravljaju u kotluši. Bez kojih ne biste mogli zamisliti život?
Ajoj, sva ta jela su dio našeg odrastanja i poštovanje prema njima je veliko tako da bi radije živio u svijetu gdje je to sve i dalje dostupno. 😀
- Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?
Ako ne brojimo nož bez kojeg ne mogu zamisliti kuhanje, onda bih rekao da su to multipraktik ili električna sjeckalica. Mihaela nekako najviše voli električni mikser.
- Je li vaša kuhinja uredna ili u njoj vlada kreativni nered? U Studio Kotluši napravili ste četiri vrste kuhinja. Da li bi vaša idealna kuhinja bila spoj svih četiri ili biste izabrali samo jednu?
Iz Vedranove perspektive, relativno uredni kreativni nered haha. Kod Mihaele je samo urednost opcija. Vedranova idealna kuhinja je ipak nešto veća od ovih u Kotluši, ali svakako bih rekao da smo na dobrom putu s ovim što imamo.
- Imate li neki trik u kuhinji ili tajni recept koji ste naslijedili od mame, bake, sestre? I Vedran, kako je već naziv tvog bloga „Začinjeno s ljubavlju“, koji je tvoj omiljeni začin (osim ljubavi naravno)?
Moj trik je da poštujem namirnicu i da je maksimalno iskoristim, a s takvim pristupom se otvaraju neki novi trenuci i okusi. Što se tiče začina, mislim da timijan i dimljena crvena paprika vode žestoku borbu za prvo mjesto. Začini su mi jako jako bitni i stvarno ih puno različitih koristim dok kuham tako da ovo „začinjeno s“ u imenu bloga je maksimalno opravdano.
- I za kraj, recite nam koje je vaše idealno blagdansko jelo?
Mihaela – Pečenka (odojak) s ražnja je sve!
Vedran – Kod mene je to francuska salata i pečeni odojak sa savršeno hrskavom kožicom. Naravno, uz sve to obavezan je topli domaći kruh.
Matcha raspucanci by Mihaela
„Kolači i variva, to je nešto što volim pripremati, i zato danas kolač“ – započinje Mihaela s opisom recepta. Vjerujemo da za blagdane “suhih” kolača ne manjka kod nikoga. Ovaj klasik dolazi u malo drugačijoj verziji s rezultatom – brzo, efektno i ukusno. Twist u receptu daje matcha prah koja ujedno daje zelenu boju ovim zelenim raspucancima. Tradicionalno, a moderno.
Sastojci:
100 g šećera
190 g glatkog brašna
3 žličice matcha praha
1 žličica praška za pecivo
60 g maslaca (otopljenog)
2 jaja
dodatno: kristal šećer i šećer u prahu
Postupak:
Dodajte brašno, šećer, matcha prah i prašak za pecivo u zdjelu te sjedinite. Dodajte otopljeni maslac i jaja, dobro promiješajte i oblikujte kuglice veličine oraha. Stavite u zamrzivač otprilike 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180° C. Izvadite iz zamrzivača i svaku kuglicu uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu.
Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15-ak minuta. Izvadite iz pećnice, ohladite i uživajte!
Monkey bread po Vedranovom receptu
Monkey bread je kruh koji se peče 20 minuta, a svaki komadić ima neku drugačiju priču. Vjerojatno je više poznatija njegova slatka verzija, ali Vedran se ovaj puta odlučio na šarenu slanu verziju u kojoj ima i sezama i maka i bučinih koštica i začina i parmezana i brusnica.
Sastojci:
600g glatkog brašna
1 žličica soli
40g svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 jaje
400ml tople vode
80ml maslinovog ulja
100g rastopljenog maslaca
1 režanj češnjaka
sjemenke i posip po želji (sezam, mak, bučine koštice, sušene brusnice, parmezan, svježi začini…)
Postupak:
U brašno dodati kvasac, šećer i malo tople vode te ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Dodati ostale sastojke (sol, jaje, ostatak vode i ulje) te umijesiti glatko tijesto. Pokriti ga te ostaviti da se podupla u veličini. Oblikovati štrucu i narezati tijesto na 20-30 komada. Oblikovati kuglice te ih premazati rastopljenim maslacem u koji smo dodali protisnuti češnjak. Svaku kuglicu uvaljati u posip po želji. Složiti ih u posudu za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180° C, 25-30 minuta.
U slast! ?
Autorica teksta:
Petra Šafranko, content writer, instruktorica pranayama i zaljubljenica u održivi način življenja