Jedemo doma kod

Marina Obradović: Napokon kuham za svoj gušt

Nekoć stručnjakinja za ljudske resurse u korporaciji danas je food blogerica, autorica recepata i kulinarskih radionica. Otkrivamo kako je tekao njezin put te što ona kuha i jede doma

Food blogerica Marina Obradović od rane mladosti voli kuhati, a njezina je kulinarska priča započela s kolačima, koje je obožavala peći još kao dijete. Skupljala je recepte tako što ih je izrezivala iz časopisa i lijepila u rokovnike, koje čuva i danas. Slana je jela počela kuhati od 18-te godine.

„ Za mene je svakodnevno je kuhanje bilo obavezno, to razumije naša generacija koja je odrasla „na žlici“ i uvijek svježim obrocima. Tu sam tradiciju nastavila i nakon što sam odselila iz roditeljskog doma, a kasnije sam kao majka željela da i moja djeca jedu svježe i zdravo“, otkriva Marina, koja piše blog Priče jedne kuhače.

Iako joj je uz djecu i posao kuhanje s vremenom postalo navika, ipak je vikendima uspijevala uživati u jelima za koja je trebalo više vremena i mašte, pa svi kod kuće svi zajedno sudjelovali u pripremi i degustiranju. Kada je nakon 20 godina karijere u korporaciji odlučila okrenuti novu stranicu u karijeri, kuhanje i recepti su bili logičan nastavak te novi početak u kojem radi ono što voli.

„ S obzirom da su me svi stalno ispitivali što i kako kuhati, odlučila sam napraviti zbirku recepata Priče jedne kuhače, koja se sastoji od 30 recepata“, prisjeća se Marina svojih gastro početaka. Njezina se zbirka sastoji od svima poznatih jela, od svakodnevnih do svečanih jela, od slanih do slatkih, i to u praktičnom formatu kartica, koje se izvlače za svaki dan u mjesecu.

Posljednje tri godine specijalizirala se za kuhanje s pivom, te je pritom otkrila sasvim nove okuse i kombinacije koji je neizmjerno vesele.

Danas osim zbirke recepata Priče jedne kuhače koju ima u stalnoj ponudi, Marina izrađuje zdrave kolače i torte po narudžbi, a najveće zadovoljstvo predstavljaju joj kulinarske radionice koje organizira. Riječ je o radionicama zdrave hrane, na kojima motivira ljude da paze što jedu, vode brigu o sebi, slušaju svoje tijelo, a sve uz ukusne, jednostavne i zanimljive recepte. Tu su i Marinine autorske radionice kuhanja s pivom, za koje vlada veliki interes. U prosincu će održati tri radionice blagdanskih kolača, na kojima će se uz blagdanske pjesme, zabavu i smijeh, graditi kućice od medenjaka i pripremati zdravije varijante kolača dostojnih blagdanskog stola.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Moji počeci  kuhinji su bili slatki. Prvi kolač koji sam napravila bile su ledene kocke.

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim jesti povrće i ribu, a ne volim svinjetinu, fileke i iznutrice.

Što volite kuhati?

Obožavam kuhati zdrava, lagana jela, koja mi posljednjih godina sve više odgovaraju: razne salate i jela na žlicu, na kojima sam odrasla.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Najmanje volim raditi s vučenim tijestom i do sada se nikada nisam usudila napraviti domaću pitu od krumpira ili onu od špinata, koju toliko volim. Nemam strpljenja za takvo jelo.

Koliko često kuhate?

 Kuham svakodnevno i odlično sam organizirana, tako da za kuhanje ne trošim puno vremena.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

 Ujutro za doručak obožavam chia sjemenke s orašastim plodovima i grčkim jogurtom. Za ručak ukusna krem juha od tikve ili brokule, losos i miješana salata, a za večeru tortilja s jajima i povrćem.

Gdje nabavljate namirnice?

 Namirnice nabavljam uglavnom na tržnici i dućanima s domaćim, bio namirnicama.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Uvijek u hladnjaku imam marinirane piletine i puno povrća tako da je većina mojih brzih obroka napravljena baš od tih namirnica.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Više bih to nazvala komfornom hranom koju rijetko jedem, a to je domaći kruh od bijelog brašna, pohano meso i pečeni krumpir.

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Super sjecko mi više od 10 godina olakšava život, a mislim da ne bih mogla niti bez blendera u kojem kuham juhu, radim zdrave namaze od orašastih plodova i smoothije.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Domaći češnjak u prahu koji miriši kao da sam u raju, a zadnjih godina je to i dimljena mljevena paprika koja podigne svako jelo mirisom i aromom.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Ghee maslac je namirnica bez koje ne mogu zamisliti kuhanje.

Za koga najradije kuhate?

Bit ću iskrena i reći da najradije kuham za sebe. Toliko sam godina kuhala prema željama djece da sada napokon uživam i kuham za svoje nepce, prema svom guštu.

 

RECEPTI

 

PUNJENI PILEĆI FILE S KUPUSOM I ČIPSOM OD BATATA

4 osobe
Vrijeme pečenja: 40 min
Vrijeme pripreme: 20 min

Sastojci:
800 g pilećeg filea

4 žlice maslinovog ulja

Za mariniranje piletine: Sol, papar, mljevena dimljena paprika, češnjak u prahu

2 manja paketa mozzarelle

100 g pancete

250 g mini rajčica

pola glavice crvenog kupusa

1 glavica crvenog luka

500 g batata

 

  Priprema:

  1. Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje ili vatrostalnu zdjelu u koju stavite 2 žlice maslinovog ulja.
  2. Rajčicu i mozzarellu narežite na šnite, a pancetu na manje komade.
  3. U preostale 2 žlice maslinovog ulja dodajte sol, papar, dimljenu crvenu papriku i češnjak u prahu i dobro promiješajte.
  4. Piletinu operite i nožem zarežite na gornjoj strani tako da napravite džepove u koje ćete staviti pancetu, rajčicu i mozzarellu.
  5. Piletinu premažite marinadom od maslinovog ulja i začina.
  6. U svaki džep na piletini stavite po komad mozzarelle, šnitu rajčice i pancetu.
  7. Tako napunjenu piletinu stavite u posudu za pečenje koju ste pripremili i stavite u pećnicu na 40 minuta.
  8. Za to vrijeme očistite luk, narežite na kockice i stavite u dublju tavu da se prži.
  9. Dok se luk prži, naribajte kupus.
  10. Luku dodajte kupus, promiješajte i sve zajedno pržite 20 minuta uz povremeno dodavanje vode. Neka se kupus prži na srednje jakoj vatri. Na kraju ga posolite i dodajte malo papra.
  11. Batat operite i narežite na tanke, okrugle šnite pa začinite s malo maslinovog ulja i začina prema želji.
  12. Batat pecite u fritezi na vrući zrak ili u tavi u ulju.
  13. Pečenu piletinu izvadite i poslužite uz kupus i čips od batata.

Savjet:

Piletinu možete marinirati dan ranije. Osim svježih rajčica, pancete i  mozzarelle, u piletinu možete staviti i sušene rajčice. Također, osim navedene marinade, piletinu možete premazati u tankom sloju i senfom.

 

CAPRESE TORTA

12 – 16 šnita

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

 

Sastojci:

5 jaja

5 žlica tople vode

Prstohvat soli

200 g šećera

300 g mljevenih badema

250 g maslaca

150 g čokolade

40 g kakaa

Žličica ekstrakta vanilije

  • žlice listića badema

 

Priprema:

  1. Stavite grijati pećnicu na 150°C. Na paru stavite topiti čokoladu i maslac.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke miksajte s vodom dok se ne zapjene, a bjelanjke ostavite sa strane. Žumanjcima dodajte šećer i miksajte još 5 minuta.
  3. Žumanjcima i šećeru dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i miksajte 1 minutu. Dodajte kakao, vaniliju i bademe pa dobro promiješajte.
  4. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg koji zatim žlicom lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka, čokolade i badema.
  5. Kalup za torte promjera 24 ili 26 cm (ovisno koji imate kod kuće) namažite maslacem i pospite kakaom i šećerom u prahu pa dno kalupa pospite listićima badema.
  6. Smjesu za tortu izlijte u kalup, poravnajte i pecite 40 minuta. Pustite da se malo ohladi pa maknite kalup i tortu pažljivo okrenite naopačke da dno s listićima badema bude na vrhu.

Savjet:

Torta će vam se nakon 40 minuta pečenja možda činiti previše mekana, ali ne brinite jer će se nakon 20 minuta hlađenja stisnuti tako da će korica ostati hrskava, a iznutra će biti mekana poput brownieja. Za čokoladu možete koristiti običnu za kuhanje ili onu s minimalno 72% kakaa, ovisi koliko volite slatko.

 

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Marina Obradović: Napokon kuham za svoj gušt

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
vesnadalbelo1
Jedemo doma kod
14.01.2022.