Jedemo doma kod

Marija Šuško Karlić: U svome domu kreiram atmosferu restorana

Predsjednica Udruženja kozmetičara Hrvatske i vlasnica dubrovačkog medicinsko-kozmetičkog High Care Centra Karlik veliki je esteta, kako u svom poslu, tako i na tanjuru

Marija Šuško Karlić svestrana je žena. Vlasnica je High Care Centra Karlik u Dubrovniku, jedinog specijalističkog centra u županiji, predsjednica Udruženja kozmetičara RH, kolumnistica u nekoliko novinskih kuća, majka, žena pomorca, a piše i svoju knjigu.

Možda zato što dolazi iz beauty industrije, ovoj Dubrovkinji ljepota je iznimno važna. U njezinom domu je kao u restoranu: i za svakodnevne obroke pred svoje ukućane postavlja stolnjak, nadstolnjak, salvete, lijepe tanjure i svečani pribor za jelo. Kako sama kaže, u životu nije popila vino iz obične čaše za vodu.

Budući da je licencirana specijalistica za njegu kože, svjesna je važnosti kvalitetne prehrane na potkožje, a samim time i na vanjski izgled kože. „Iako hrana često liječi emocije, treba znati da i s dovoljno sna i puno tekućine također postižete isti efekt“, kaže Marija.

Nerijetko je u svom medicinsko-kozmetičkom centru zaokupljena poslom cijeli dan, pa ne stigne kuhati tijekom tjedna, ali zato su vikendi u njezinoj obitelji rezervirani za kulinarske kreacije. Uživanje u rapsodiji okusa za Mariju je iznimno bogatstvo. Proputovala je dosta zemalja i kultura, te pritom kušala i neke specijalitete za koje da je znala što jede možda nikad ne bi probala. Posebnu strast osjeća prema dobrim restoranima, osobito onima u kojima svira muzika uživo. Glazba daje jelu posebne vibracije, kakve nastoji postići i u vlastitom domu.

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Moram priznati da se u kulinarstvu nisam okušala sve dok nisam rodila svoje prvo dijete. Ne da nisam htjela, već nisam imala prilike, jer su drugi kuhali za mene. Moj domet su bile palačinke koje sam pripremala već sa 10 godina. A moje prvo konkretno jelo su bile lazanje, koje su svi obožavali.

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim gotovo sve, ali ne jedem puno mesa, naročito svinjetinu. Ne volim previše ljutu i začinjenu hranu, te nisam pobornik friganja. Obožavam sve iz mora, školjke osobito.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Strah me je pravljenje slastica, tu sam gotovo sigurna da ću zeznuti. Prilikom kuhanja slanih jela nema straha.

Koliko često kuhate?

Kao žena pomorca, kuham svaki dan kad je suprug na moru. Kad je doma, on voli pripremati roštilj, a ja preferiram kuhanje, tako da se nadopunjujemo. Specijalitet su mi razna variva i juhe, rižoti.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Kada smo svi na okupu volim tradicionalni mani u tri slijeda : juha, lešo, pečeno te zasladiti nekim štrudelom od jabuke.

Gdje nabavljate namirnice?

Namirnice nabavljam kod lokalnih OPG-ova i meni poznatih mesara i ribara. Vrlo mi je važno da znam što jedem. Maslinovo ulje koje dosta koristim u svojoj kuhinji proizvodimo sami.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Pasta na razne načine super je odabir kad nedostaje vremena.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Nešto kremasto, nešto što ide uz pire krumpir.

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Drvena žlica. Imam osjećaj da taj prirodni materijal drveta ostavlja poseban ton okusu.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Da, ali ne mogu vam ga otkriti jer onda ne bi bio tajan. No recimo samo da mi je maslinovo ulje uvijek pri ruci.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Bez češnjaka.

Za koga najradije kuhate?

Za svoje ukućane, pogotovo za sina koji obožava kuhanje i velemajstor je u tome. S njim uvijek razmjenjujem recepte i najbolji mi je kritičar. Za nas je hrana umjetnost.

 

RECEPTI

Goveđi jezik

Jezik dobro operite i staviti kuhati u slanu vodu. Jezik se kuha 2 – 3 sata, sve dok se koža može lako skinuti. Još vrućeg ogulite od vanjske hrapave kože. Narežite ga na fete. U veći lonac stavite maslinovo ulje, nasjeckan luk, češnjak i fete mesa, te malo popržite na laganoj vatri, tek toliko da meso dobije laganu boju. Zatim dodajte peršin i pasiranu rajčicu, sol, kurkumu te sve zajedno miješajte još 10-ak minuta. Poslužite uz pire od krumpira, zelenu salatu i čašu finog crnog vina.

 

Mušule i vongole na buzaru

U duboku posudu stavite malinovo ulje i češnjak koji ste nasjeckali na sitno. Kad se malo zagrije , dodajte školjke i poklopite. Nakon nekoliko minutadobro ih protresite. Kad se školjke otvore, zalijte ih vinom, limunovim sokom i pospite preko njih još češnjaka, peršina i 2 žlice krušnih mrvica Opet poklopite i kuhajte još nekoliko minuta. Opet ih dobro protresite i poslužite. Uz ovo jelo poslužujem palentu i vino.

 

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Marija Šuško Karlić: U svome domu kreiram atmosferu restorana

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...