JEDEMO DOMA KOD…

Hrana nije zbroj nutrijenata nego esencija života

Za Kristinu Ercegović, serijsku poduzetnicu, druženja uz ukusnu hranu su razmjena ljubavi i energije, izgradnja odnosa, jednom riječju - život

U ovoj rubrici svaki ćete tjedan moći zaviriti u kuhinju neke zanimljive osobe, kojoj je privatna strast – kuhanje. Seriju razgovora s foodijima, mahom iz svijeta poduzetništva, vodit će Kristina Ercegović, serijska poduzetnica i poslovna savjetnica.

Kristina je poduzetnica već 19 godina i iza nje je niz uspješenih projekata. Neki je znaju kao osnivačicu prve agencije za tajno kupovanje (mystery shopping) Heraklea, drugi po druženjima za male poduzetnike Business cafe, treći kao autoricu popularnih knjiga za male poduzetnike Sam svoj gazda i Najjači si kad si svoj, a četvrti kao urednicu i organizatoricu niza aktivnosti iza brenda i portala Žene i novac.

Dosad je u svim tim formatima intervjuirala bezbroj hrvatskih uspješnih poduzetnika. Samo za jedemdoma.hr ovaj put ih stavlja u privatni ambijent – kuhinju.

A kakve Kristina ima veze s kuhanjem? Da ste je upoznali prije godinu-dvije, rekli biste – nikakve. Po njezinim objavama na društvenim mrežama dalo se zaključiti da je kuhanje ne interesira i da nema namjeru ikada stati uz štednjak. Međutim, to baš i nije tako.

 

 

Kristina itekako zna i voljela je kuhati, sve dok joj se nisu promijenile neke životne okolnosti.

– Davno prije voljela sam kuhati i neprestano sam za stolom ugošćavala drage ljude. No onda se rodio moj sin Luka, koji je, kako ja to kažem, „težak za hranu“ – govori Kristina. – Vrlo malo namirnica voli jesti, a ograničen je i nekim alergijama na hranu. Kad god bih ja nešto skuhala, dok bi on pojeo, sve bi se ohladilo, i nije mu bilo ukusno. K tome, njegov je komentar bio da baka kuha najbolje, pa baš i nisam bila dobivala poticaj za boravak u kuhinji.

Kako je Kristinin posao uključivao redovite posjete restoranima, kuhanje je organizirala drugačije, pa i kroz servis Jedem doma.

Međutim, često nam u život dolaze prikriveni darovi. Tako je ova svestrana poduzetnica ovo ljeto imala dva napada žučnih kamenaca, uslijed kojih je morala drastično promijeniti svoju prehranu i vratiti se u kuhinju. I sad ne samo da kuha, nego kuha svaki dan kuha duplo: sebi jedno, a sinu drugo.

Luka je u međuvremenu narastao i mama mu se naučila prilagoditi na način da mu skuha sve što voli. Kaže da mu je fino, čak i ako baka i dalje kuha najbolje.  A tu su i dragi ljudi, prijateljice i partner, za koje Kristina voli kuhati.

Smještena u modernom stanu na Jarunu, Kristinina je kuhinja jednostavna, minimalistička, te uredno posložena i organizirana.

Zanimljivo je da je Kristina od svoje 19. do 38. godine bila stroga laktovegetarijanka, što znači da nije jela meso, ribu ni jaja, niti je pila alkohol. Kako bi se naučila prehraniti, u tom je periodu pohađala dvije škole kuhanja: za laktovegetarijansku prehranu, kao i tečaj prirodnog kuhanja kod Jadranke Boban Pejić.

Dočekala nas je s finim indijskim pogačicama samosama sa sirom i maslinama, lazanjama od špinata i sira te šrikantom, procijeđenim jogurtom s jagodama.

– Poveznica između ta tri jela jest: ljubav – objašnjava Kristina. – Svako od njih na neki me način podsjeća na određeno razdoblje u životu ili osobu koju volim.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

S 19 godina, kad sam postala vegetarijanka, moj prvi korak u kuhinji bilo je kuhanje smrznutog graška i mrkvice iz supermarketa, i to samo u slanoj vodi. Strašno! Bilo je jasno da uskoro moram na neki tečaj kuhanja. Veliki sam hedonist i moj prelazak na vegetarijanstvo bio je potaknut preukusnom hranom, koju sam upoznala na putovanjima u lancu restorana Govinda’s. Uvijek se vodim time da sve mora biti fino, gušt i užitak. Ako nije, ništa mi nema smisla.

 

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim lubenicu, smokve, naranče, datulje, paški sir, drniški pršut, masline, pancetu, škampe na buzaru, oradu i brancina na gradele, lazanje (i sa špinatom i bolonjez), roštilj, grčku salatu, krumpir salatu, kvinoju s povrćem u woku, mađarice, čokoladu. Moram ovdje dodati i krafne, na koje sam slaba u vrijeme fašnika, a volim popiti i crno vino iz Dalmacije, koje je uvijek užitak. Od mesa jedem samo puretinu, piletinu, teletinu i ponekad svinjetinu. Ne bih nikad jela srnetinu, zečetinu, konjetinu. Iz znatiželje sam lani u Baranji probala žablje krakove i trajalo je sekundu – to nije za mene. Jaja ponovo izbjegavam, radi žučnih kamenaca. Povrće i voće gotovo sve volim, jedino breskve i nektarine nisu moj đir. Kako sam obišla gotovo 70 zemalja putujući po svijetu, rekla bih da najviše volim talijansku i indijsku kuhinju.

 

Što volite kuhati?

To se mijenja s vremenom. Dok sam bila vegetarijanka, to su bila drugačija jela nego danas kad mi je fokus da mi je sve brzo, lako i jednostavno. No ono što je uvijek najvažnije – da mi je fino. Nepopravljivi sam hedonist. Ne mogu se nikako složiti s tezom da jedemo samo radi nutrijenata i da je hrana samo gorivo za tijelo. Hrana je za mene puno više od ugljikohidrata, masti, bjelančevina, minerala, vitamina. Ne brojim kalorije, nikad nisam. Za mene je hrana i ljubav, i razmjena energije, i druženje s ljudima koje volimo, izgradnja odnosa, jednom riječju  – život!

 

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Nisam se usudila još usudila sama pripremati škampe na buzaru, iako čujem da je lako. Moja pokojna mama ih je radila vrhunski. Pašticadu također nisam probala raditi. Lukina baka priprema vrhunski ajvar i prenijela mi je recept. Možda se jednom okušam u tome, no zasada nema potrebe. Moj stric sjajno kuha i plan mi je da od njega naučila neka naša dalmatinska jela, prije svega jer smo porijeklom s juga.

 

Koliko često kuhate?

Kuham svaki dan bar jednom za sina, a nekad se dogodi i dva puta. Kuham samo za taj dan, nikad unaprijed. Volim svježe pripremljenu hranu jer vjerujem da je sve energija. Ne volim podgrijavanje.

 

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Ja koja sam 99% ekstrovert dan nikad ne provodim kod kuće 😊 No ako ga provedem, barem dio, nikad cijeli, onda prvo izađem van. Moja jutarnja rutina je žlica maslinovog ulja na tašte, sok od aronije i čaj, zatim prošećem do jezera, pa do tržnice na limunadu. Luki bih ispekla kiflice koje voli da ima za cijeli dan. Za ručak bih pripremila lazanje ili oradu s blitvom i krumpirom. Slijedi odlazak u omiljenu slastičarnicu na najbolje mađarice. Za večeru imam pršut, sir, masline i crno vino iz Dalmacije. Kao što se vidi, moj ostanak doma mora uključiti bar dva odlaska od doma 😊

 

Gdje nabavljate namirnice?

Na Tržnici Jarun, koja izgleda kao da sam u Dalmaciji, a taj osjećaj obožavam. Sve najbolje iz Dalmacije mogu ondje nabaviti.

 

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Povrće i kvinoju u woku ili meso i tikvice na grill tavi.

 

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Lazanje ili tijesto sa dalmatinskom šalšom.

 

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Wok i blender.

 

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Energija, namjera, ljubav.

 

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Maslinovo ulje i limun.

 

Za koga najradije kuhate?

Za ljude koje volim. Ljubav ipak ide kroz želudac, zar ne?

Samose sa sirom i maslinama

TIJESTO

  • 14 žlica brašna
  • 7 žlica jogurta
  • 2 male žličice maslinovog ulja
  • 2 male žličice soli

SMJESA

  • 125 g svježeg posnog sira
  • 5 crnih maslina – sitno nasjeckanih
  • Malo paradajz sosa
  • Zrno soli
  • Malo mediteranskih začina po želji.

Ovo je količina za otprilike 12 samosa. Sastojke za tijesto pomiješajte i pustitieda odstoje desetak minuta. Podijelite tijesto na 12 kuglica i razvaljajte ih u krug. Sredinu punite smjesom, preklopite i zamotajte. Samose možete pržiti kratko u woku u kokosovom ulju ili peći u pećnici 20 minuta.

Šrikant – procijeđeni jogurt

  • 1 litra čvrstog jogurta
  • Šećer
  • Vanilin šećer
  • Jagode, borovnice ili banane

U gazu ili krpu stavite litru čvrstog jogurta da se cijedi. Minimalno 2 sata, a najbolje 8 sati preko noći. U takav procijeđeni jogurt dodajte zgnječene jagode, borovnice ili banane po ukusu i 4 žlice šećera ili zamjene za šećer i 1 vanilin šećer. Dobro rashladite.

Lazanje

  • Tijesto za lazanje
  • Bešamel umak 1 do 2 dcl
  • Šalša 2 dcl
  • Sir za ribanje 100 g
  • Parmezan 100 g
  • Špinat – smrznuti ili svježi 450 g
  • Mlijeko 1 dcl
  • Maslac 50 g

U zdjeli na malo maslaca rastopite smrznuti špinat i dodajte malo mlijeka i posolite. Prokuhajte miješajući dok se ne rastopi i ne postane kompaktna smjesa. Pripremite kupljenu šalšu ili prokuhajte sami pasiranu rajčicu, dodajte sol, malo šećera, svježi bosiljak ili druge mediteranske začine. Pripremite kupljeni bešamel umak ili ga sami napravite – na malo maslaca dodajte brašno, mlijeko i sol i miješajte dok ne postane kompaktna smjesa. Naribajte sir. U zdjelu slažite redom: umak od rajčice na dno, pa tijesto, pa umak od rajčice, pa špinat, pa bešamel ,pa ribani sir, pa tijesto i tako redom 5-6 slojeva. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Na kraju pospite parmezanom.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
…Kristine Ercegović

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...