Jedemo doma kod

Ivana Bičanić: Kreativna na tanjuru kao i u dizajniranju torba

Dizajnerica i vlasnica breda torbi Chic IB bags svakodnevno kuha već 25 godina, a s nostalgijom se sjeća friganih krumpira i friganih domaćih jaja s otoka Premude, gdje je kod bake u djetinjstvu redovito provodila školske praznike

Zadarska dizajnerica Ivana Bičanić kuha od svoje petnaeste godine, spletom životnih okolnosti. Naime, vrlo rano ostala je sama s ocem nakon smrti majke i u to vrijeme očekivalo se da kći što ranije preuzme kućanske obaveze.

Prednost činjenice što je tako rano naučila kuhati jest navika da joj je gotovo svaki obrok kuhan, iznimno rijetko na stol posluži sendvič ili neki sličan suhi obrok.

Nakon života u Italiji i Francuskoj skrasila se s obitelji u rodnom Zadru, gdje je pokrenula brend ženskih torbi Chic IB bags. Iskustva iz zemalja koje su kolijevke estetike, ali i vrhunske gastronomije, ostavile su traga i na Ivaninoj kreativnosti. U kuhinji se obožava igrati začinima i bojama namirnica, baš kao što uživa u kombiniranju modela,boja i materijala torbi svoga brenda Chic IB bags.

Ivana voli kuhati i ono je, kako sama kaže, opušta. Najdraže joj je kada joj obitelj kaže: „Mmmmm što je dobar ručak!“, a ona im odgovori: „Ja kuham s ljubavlju“.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Juha i lešo meso. Meso, povrće i začine staviš u lonac i neka kuha 2 sata. Procijediš juhu, staviš malo paštice i eto ručka.

 

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim jesti skoro sve. Veliki sam gurman sam, jedino ne volim tripice.

 

Što volite kuhati?

Volim kuhati jednostavna jela pa se poigrati začinima.

 

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

To ne postoji. Pokušam sve, pa kako ispadne. Drugi put će biti bolje.

 

Koliko često kuhate?

Ako je muž na putu, onda skuham navečer za sutradan. Preko tjedna su dani dugi i puni obaveza, a volim imati skuhano, ne volim suhu hranu. Kad je muž kod kuće, onda se i on prihvati kuhače.

 

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Pohana riba s povrćem. Najviše volim morskog psa, jer on je čisti filet, ima samo kost u sredini, i vrlo je ukusan pohan. Bijelo mekano meso iznutra, a hrskava korica izvana. I neki desert, bez deserta ništa.

 

Gdje nabavljate namirnice?

Namirnice koliko god uspijem kupujem kod naših opg-a. Oko Zadra ih ima jako puno. Ja ih zovem bakice sa pijace. Voće, povrće, meso, sir, jogurt redovito kupujem na tržnici, a ponekad znam nešto i izravno naručiti od proizvođača, pa mi donesu na kućnu adresu.

 

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Brzi ručak ja zovem „dječje radosti“. Frigani krumpiri i frigano jaje na oko – to mi je bila spiza djetinjstva.

Kod bake na otoku Premuda, gdje sam provodila sve školske praznike, domaći premujski frigani krumpir i jaje na oko od bakinih kokica bili su često na meniju.

 

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Mora biti nešto slatko. Nešto brzo, što kada se napravi, ne treba dugo čekati da se jede.

 

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Kuhalo za vodu. U koju god hranu treba dodati vodu da brze zakuha npr. pašta, šugovi ja zakuham u kuhalu i dolijem i za čas kuha voda na špaheru.

 

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Fokusiram se na to što radim i uživam u tome. Volim pjevati dok kuham.

 

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Kod mene nema ručka ni večere bez zelene salate. Obožavam je.

 

Za koga najradije kuhate?

Za one koji vole jesti. Svoje goste rado iznenadim jelima za koje znam da vole. Obožavam vidjeti osmjeh na njihovom licu! Onda nazdravimo čašom dobrog vina i svi smo siti i sretni.

 

 

 

Pašta s kozicama u crvenom šugu

U dubokoj tavi na maslinovo ulje stavim kozice i pirjam pet minuta dok zamirišu. Kada su se malo prodinstale, stavim sitno narezan češnjak i peršin. Zalijem bijelim vinom, kuha se dok vino ne ispari.

Zatim dodam temeljac od ribe ili od škampa i malo šalše od pomidora. Začinim sa soli i paprom. Sve zajedno kuham 10-ak minuta i šug je spreman. U drugom loncu u slanoj vodi skuham makarune. Sjedinim je sa šugom i ručak je spreman.

 

Pohani morski pas, polpete od batata i mahune s krumpirom

Morski pas izrezan na fete debljine 1,5 cm. Posolim ga i paniram (brašno, jaje, mrvice) i frigam u vrućem ulju. Kad zažuti, izvadim na salvetu da upije masnoću.

 

Polpete od batata

 Naribam batat i začinim ga solju i paprom, dodam malo ribanog sira, jedno jaje i mrvicu brašna da dobijem kompaktnu smjesu. Žlicom vadim i rukom oblikujem polpete, koje frigam u vrućem ulju. Kada dobiju zlatno smedju boju, vadim ih na salvetu da upije masnoću.

 

Mahune s krumpirom

U medjuvremenu u slanoj vodi kuham krumpir 10 minuta, zatim ubacim mahune i zajedno kuham dok krumpir ne omekša. Is jedni I začinim maslinovo ulje, sol i papar. Tko voli mahune na salatu, može dodati kvasine kada se ohlade. Mi ih volimo zgnječiti ih s krumpirima.

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Ivana Bičanić: Kreativna na tanjuru kao i u dizajniranju torba

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...