Jedemo doma kod

Hrvoje Bujas: Inovator u biznisu, ali i u kuhinji

Poduzetnik i predsjednik udruge Glas poduzetnika za sebe kaže da je majstor grilla, pizze i hobotnice ispod peke

Teško da netko u posljednjih godinu i pol nije čuo za Hrvoja Bujasa, serijskog poduzetnika, investitora i predsjednika Udruge Glas poduzetnika jer je u pandemijsko vrijeme silom prilika glas malih poduzetnika postao glas malog čovjeka, a često i glas razuma.

Jedna od Hrvojevih vrijednosti za koje se zalaže je više rada. Iako i sam puno, strastveno i predano radi, jednako tako voli i zna uživati u životu. Posljedično, i u hrani.

Uvijek bez dlake na jeziku, Hrvoje naziva stvari svojim imenom, ne boji se nikoga i spreman je svakome reći u lice sve što misli. Nekad pritom proradi i njegov dalmatinski dišpet, no znam da mu je namjera uvijek dobra. Autentičan je i svoj, borben i strastven. Hrvoje tako radi, tako i živi, a takav je i u kuhinji.

I dok svi znamo mnoštvo viceva o punicama i zetovima, nije vic da Hrvoje voli kuhati za svoju suprugu, sinove, ali i  – punicu.

Kao i svaki poduzetnik, uvijek poduzima, uvodi nove stvari, i ispred je svog vremena. Hrvojev najnoviji poduzetnički projekt, koji uskoro treba ugledati svjetlo dana, pravi je inovatorski pothvat i to u području – hrane. Riječ je o inovaciji ne samo u hrvatskim okvirima, nego i u svjetskim!

Za koji tjedan Hrvoje s partnerima u Zagrebu u Vlaškoj ulici otvara restoran Bots & Pots, u kojem će kuhati – roboti. Jedinstven je to koncept, čiji tvorci imaju ambiciozne planove za cijeli svijet.

S Hrvojem smo o njegovom odnosu prema hrani i kuhanju razgovarali u njegovoj kuhinji u Zagrebu, a rado ćemo prihvatiti i poziv na peku na njegovom omiljenom otoku Kapriju.

 

  • Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada? Koliko se sjećam, bio je to teleći rižot. Moji su se partneri htjeli uvjeriti je li moj rižot uistinu bolji od puničinog. Oni kažu da je bio bolji, ali se punica nije naljutila 🙂
  • Što volite, a što ne volite jesti? Volim jesti sve, sve kušati i probati. No teško da će me itko natjerati na egzotiku poput majmunskog mozga i sličnih specijaliteta.
  •  Što volite kuhati? Preferiram razne pašte i njoke, no smatram da sam majstor u grillu, hobotnici ispod peke i pizzi.
  • Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati? Dosad nikad nisam skuhao juhu. Ne znam zašto, možda mi je to pomalo nedefinirano jelo. Ne volim pripremati niti gulaše ili brudet, a i oprezan sam s ribom.-
  • Koliko često kuhate? Ljeti više (roštilj, pašta šuta), zimi rjeđe.

  • Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće? Na meniju bi bili: carpaccio od tune, tuna na grillu, blitva s puno maslinovog ulja, i to domaćeg, kaprijskog. Ukratko, light hrana, a obično završim na steaku. 😁
  • Gdje nabavljate namirnice? Dobro pitanje! Mahom u supermarketima ili od prijatelja OPG-ovaca.
  • Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate? Špagete ili njoke.
  • Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate? Peku, ali samo kad sam u Dalmaciji. Naime, dok se čeka peka, popije se koja piva ili bevanda.
  • Koje vam je najdraže kuhinjsko pomagalo ili gadget? Pa naravno robot kuhar – Gammachef, kojeg su izmislili moji partneri Dražen i Đulijano, a koji će uskoro biti glavna zvijezda našeg prvog svjetskog robotskog restorana Bots&Pots u Vlaškoj ulici u Zagrebu.
  • Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo? I za kraj – jedna žlica maslinovog ulja.

  • Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje? Bez mesa i maslinovog ulja.
  • Za koga najradije kuhate? Za ženu i sinove, ali i za punicu 🙂

PAŠTA A LA HRVOJE

Namirnice:

  •  rajčice,
  • crveni i bijeli luk,
  • masline (Laća),
  • maslinovo ulje
  • špageti
  • sol,
  • papar
  • šećer
  • peperoncini
  • pelati.

 

U jedan lonac stavite vodu da zakuha, dodajte u nju soli i malo ulja. Kad zakuha, stavite špagete. Kuhajte 6-7 minuta, da budu al dente.

U drugi lonac stavite malo maslinovog ulja, na kojem pirjajte crveni luk i bijeli luk, te malo peperoncina. Dodajte pelate, pri kraju masline, te začiniti solju, paprom i šećerom.

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Hrvoje Bujas: Inovator u biznisu, ali i u kuhinji

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, dobri duh malog poduzetništva u Hrvatskoj, samo za jedemdoma.hr predstavlja uspješne poduzetnike kojima je privatna strast kuhanje

Moglo bi vas zanimati...