Iako je Doris Valković, poznatija i kao food blogerica Foodoris, iz primorskog dijela Hrvatske, točnije Rijeke, uhvatili smo je u Zagrebu, gdje trenutno živi.
Od začetaka bloga ,koji je Doris najprije služio kao dnevnik plana i promjene prehrane s receptima koje će dijeliti s čitateljima, put ju je odveo do vlastitog biznisa i studija u kojem radi i fotografira sva ta divna jela – za sebe i za svoje klijente. Suradnica je mnogih lifestyle portala za koje piše kolumne i recepte, iza nje su razni projekti vezani uz zdravu prehranu koje je pokrenula s kolegicama, kao što je „Kick Off“ projekt ili „Mini retreat u vrtu“.
Nonin i bakin utjecaj
Doris lijepo i maštovito spaja tradicionalna i moderna jela, s naglaskom na biljnu prehranu, popularni plant based. Mediteranski utjecaj prisutan je u njenoj prehrani od samih početaka, jer ipak, kako sama kaže, dolazi s mora, ali rado će skrenuti i u azijsku, indijsku, kinesku, japansku, talijansku, meksičku kuhinju… Ipak je Doris i kulturologinja po struci.
Bez obzira na to što već duži niz godina pretežito konzumira plant-based prehranu, ponekad se na njenom jelovniku mogu naći riba, sir ili jaja. Meso ne jede već devet godina i misli da se to, barem za sada, neće promijeniti. Ali opet, ne isključuje niti tu mogućnost jer svjesna je da se u životu mnoge stvari mijenjaju, pa tako i prehrana.
Najveći utjecaj na Dorisino kuhanje imale su njezine dvije bake, kako ih od milja zove „nona i baka“, iako to možda nisu niti znale. Kaže da je tijekom odrastanja voljela sjediti kraj njih u kuhinji i promatrati što rade, te kasnije rekreirati sva ta jela. Kasnije su je privukle razne kulinarske emisije poput one Jamiea Olivera, koja joj je otkrila potpuno novi svijet i mogućnosti koje kuhanje pruža.
Dobra organizacija
Kako iza svakog uspješnog biznisa, pa tako i iza food bloga stoji ogroman posao – od osmišljavanja recepata, testiranja, zapisivanja, stiliziranja hrane, fotkanja, sastavljanja teksta, uređivanja fotki i videa, pripreme objava za društvene mreže – Doris je kuhinju ujedno prenamijenila u svoj studio. Svijetlih tonaliteta s prirodnim štihom, prepuna prekasnih tanjura, zdjeli, posuda, žlica i vilica, priziva na druženje i razgovore o hrani.
„Moja kuhinja mora biti dobro organizirana jer imam hrpu noževa, raznih pomagala, kuhinjskog pribora. A i ne funkcioniram dobro u kaosu. Ono što mi je najbolja stvar koju sam nedavno otkrila je i špajza, poseban prostor s policama za svu hranu koju imam.“, otkriva Doris. „Sve je lijepo posloženo i u svakom trenutku znam točno što imam jer je po kategorijama. Volim u kuhinji imati drvene elemente, koji daju prirodni „štih“ u kombinaciji s bijelim ili svijetlim elementima. Uvijek težim prirodnoj jednostavnosti.“
Za Jedem doma je pripremila recepte za jedno slatko i jedno slano jelo. Oba recepta se vrlo jednostavno pripremaju, neopisivo su ukusni i iz njenih su digitalnih kuharica: „Plant based slastice“ i „30 plant based recepata do 30 minuta“.
Tko najviše kuha kod tebe doma – ti ili netko od tvojih ukućana?
Apsolutno ja!
Jesi li više fan „jedem doma“ načina prehrane ili voliš pojesti vani?
Više preferiram jesti doma jer znam što se nalazi u svakom mom obroku i time kontroliram kvalitetu, no, također, kuhanje mi je svojevrsna meditacija tako da baš uživam u cijelom procesu. S druge strane, volim ponekad napraviti predah od kuhanja i probati neke nove okuse i jela pripremljena od strane kuhara i raznih food entuzijasta. Volim otići u restoran i veseliti se dolasku hrane na stol 🙂
Koje je bilo prvo jelo koje si skuhala i kada?
Baš prvog se zbilja ne sjećam jer je to bilo jako davno, no znam da sam među prvim jelima naučila pripremati šnenokle.
Gdje nabavljaš namirnice? Imaš li svoju kumicu na placu? Ili omiljenu trgovinu?
Namirnice volim nabavljati na tržnicama. Nemam još svoju kumicu jer sam se nedavno preselila u novi kvart, pa tek istražujem kvalitetu. Uz tržnice, tu su i vrt mog tate te dućani s bio povrćem i voćem. Naravno da odem i u supermarket kupiti namirnice kada nisam u mogućnosti nabaviti iz prva tri izvora.
Kako si food blogerica, zanima nas od kuda crpiš sve te inspiracije za recepte? Ponestane li ti ponekad ideja i kako onda to rješavaš?
Kad se puno kreativno radi, ponekad dođe do iscrpljenja izvora ideja pa treba napraviti malu pauzu. Onda recimo volim pojesti vani, pa dobijem ideju za neko novo jelo. Tu je i internet s mnoštvom kreativnih i inspirativnih ljudi. A ultimativni izvor inspiracije za nova jela su putovanja.
Kuhaš li svaki dan ili unaprijed?
Kuham gotovo svaki dan, pa makar samo tjesteninu ili doručak. Ne kuham unaprijed jer radim od doma i imam mogućnost kuhati kada god treba.
Što voliš jesti, a što ne voliš?
Volim jesti jako puno toga i ne mogu izdvojiti nešto posebno jer se jako razlikuje po godišnjim dobima. Ne volim jesti meso, koje na kraju krajeva niti ne jedem.
Što najmanje voliš kuhati ili se dosad nisi usudila sama skuhati?
Prilično teško pitanje za jednog food blogera. Mogu reći da se još nisam primila pripreme kroasana, na listi je jela koja trebam napraviti, tako da je pitanje vremena kada će i oni „pasti“.
Ističeš važnost zdravog načina življenja i zagovaraš slow food pokret u kuhinji. Možeš li nam to malo pojasniti.
Smatram da trebamo posvetiti malo više pozornosti samom činu jedenja jer u današnjem užurbanom svijetu često samo progutamo hranu bez ikakvog razmišljanja i fokusiranja. Mislim da bi trebali naučiti sjesti za stol i žvakati hranu te se fokusirati na to što jedemo a ne na razne podražaje kao mobitele ili televiziju. Slow food potiče na usporavanje, uživanje u trenutku kuhanja i konzumacije hrane. Hrana nije tu samo da nam trenutno zadovolji osjećaj gladi, ona je tu kao dio kulture i kao takva nosi određena značenja sa sobom. Kroz svoje recepte potičem ljude na kuhanje vlastitih obroka, na upoznavanje i pripremu hrane te na kraju da uživaju u samom procesu i steknu navike kuhanja vlastitih obroka.
Kad trebaš skuhati nešto brzo za sebe, što biraš? Kada trebaš skuhati nešto brzo za goste koji su ti se najavili pola sata prije dolaska, što biraš?
Kada trebam skuhati nešto brzo za sebe, najčešće pripremim tjesteninu s nekim dobrim umakom, a za goste bi to bio curry ili brza pizza bez kvasca ili možda pita od lisnatog tijesta.
A sada neka blic pitanja. Koji si više tip: slatki ili slani (ili oboje)? Domaća kuhinja ili kuhinja drugih kultura, te kojih? Tradicionalna ili moderna jela?
I slatki i slani! I domaća kuhinja i kuhinja drugih kultura. I tradicionalna i moderna jela – kod mene se voli sve 🙂
Imaš li neke svoje omiljene napitke, koje piješ zasebno ili uz jelo?
Osim kavu i matchu, volim piti običnu vodu i ništa mi drugo ne treba. Ponekad mi baš dođe gušt za mineralnom vodom, how wild?! 😀 Sokove (osim hladno prešanih) gotovo nikada ne pijem, a čaši dobrog crvenog vina uz ručak teško ću odoljeti, kao i manje slatkoj kombuchi.
Koji je tvoj omiljeni „twist“ u jelu? Ili možda čak i u napicima? Npr. na nedavnoj objavi na tvom Instagram profilu navodiš kombinaciju kave i bundeve u toplom napitku.
Nemam neke pretjerano lude kombinacije koje mogu izdvojiti, barem mi ne padaju na pamet, no eto bundeva i kava se zbilja vole! Volim u smoothie dodati zaleđenu cvjetaču ili komadić cikle uz kakao. Generalno volim dodavati povrće u slastice – tikvice u brownie, batat u čokoladnu kremu, ciklu u čokoladni kolač.
Koje ti je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?
Moj ljubljeni blender Vitamix i aparat za kavu.
Imaš li neki trik u kuhinji ili tajni recept koji si naslijedila od mame, bake, sestre ili bilo koga drugog a koji bi rado podijelila s našim čitateljima? Ili, možda neki tajni sastojak u jelu – namirnicu bez koje ne možeš zamisliti svoje kuhanje?
Nedavno sam na društvenim mrežama vidjela da se ispiranjem oguljenog luka prije sjeckanja može smanjiti njegov intenzitet tj. nećemo plakati. I još bih dodala da se što češće koristi temeljac u jelima jer daje bogatiji, puniji okus. Kuhanje bez luka i češnjaka mi je teško zamislivo, kao i bez začina.
I za kraj, reci nam koji je tvoj idealan „comfort food“?
Curry, gulaš od gljiva ili zdjela tjestenine s nekim finim umakom.
Autorica teksta:
Petra Šafranko, content writer, instruktorica pranayama i zaljubljenica u održivi način življenja
HASH BATAT
SERVIRANJA: 2
SASTOJCI:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- pola bloka dimljenog tofua
- 2 srednje velika narančasta batata
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 žlica tamnog sezamovog ulja
- 1 veliki list kelja (po mogućnosti kovrčavi kelj, no može i običan)
- 2 žličice Za’atara
- sol, papar (prema ukusu)
- 1 mladi luk
- sok pola limuna svježi vlasac
- sojin jogurt (grčki tip)
PRIPREMA:
- Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk. Nakon nekoliko trenutaka dodati sjeckani češnjak i kratko popirjati.
- Dodati papriku, tofu i batat rezane na kockice i popržiti. Nakon par minuta dodati sojin umak, tamno sezamovo ulje i list kelja kojem ste prethodno odrezali središnju žilu i narezali ga na tanke trakice. Dodati i začine te sve dobro pomiješati i pustiti da se pirja dok ne omekša. Po potrebi dodati malo vode.
- Servirati uz dodatak mladog luka, sjeckanog svježeg vlasca i pokapati s par kapi soka limuna. Hash možete servirati uz dodatak sojinog jogurta (grčki tip).
FERRERO KUGLICE
SERVIRANJA: 12-14 kuglica
SASTOJCI:
- 1 + 1⁄4 šalice lješnjaka + nekoliko manjih cijelih
- 1 šalica Medjool ili svježih datulja
- 2 žlice kakaa
- prstohvat soli
- 100 g tamne čokolade
- 1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
PRIPREMA:
- Lješnjake možete kratko popržiti na suhoj tavi ili kupiti već pržene. Ako ih pržite, probajte skinuti što više ljuske.
- Staviti lješnjake u sjeckalicu/multipraktik te kratko izmiksati dok ne dobijete mrvice. Sačuvati otprilike 2 žlice mrvica za umakanje s čokoladom.
- Dodati kakao i sol te kratko izmiksati dok ne dobijete prah.
- Dodati otkoštene datulje i izmiksati dok se smjesa ne ujedini. Oblikovati kuglice, utisnuti u svaku jedan manji ili pola većeg lješnjaka te ponovno zatvoriti u kuglicu.
- Staviti u zamrzivač na sat vremena.
- Otopiti čokoladu s uljem te u nju dodati sjeckane lješnjake koje ste sačuvali.
- Umakati ohlađene kuglice u otopljenu čokoladu s lješnjacima te staviti u hladnjak da se skroz stisne čokolada.
- Držati u hladnjaku do trenutka konzumacije.