Jedemo doma kod

Daniela Drčec: Strast za kuhanjem pretočila sam u brend

Vlasnica brenda Adorable, koji u asortimanu ima prirodne pekmeze i aromatizirane soli, upravo je kuhanjem za vlastitu obitelj i prijatelje došla na ideju da osnuje vlastiti posao

Jedno od stalnih pitanja naše rubrike Jedemo doma kod tiče se i omiljenog tajnog sastojka prilikom kuhanja. Naišli smo na sugovornicu koja ih ima čak 18, i to onih vlastitih! Pod znakovitim imenom Adorable nalazi se 18 vrsta aromatiziranih soli, sve jedna maštovitija od druge, napravljenih od organskih sastojaka podrijetlom iz Hrvatske.

Nakon 15-godišnje karijere u korporaciji, Daniela Drčec prije sedam godina zbog burn outa daje otkaz i tada se njezin život iz temelja mijenja. Iako u početku još nije imala jasnu viziju čime će se baviti, znala je da želi živjeti kvalitetnije. Počinje svakodnevnu kuhati za svoju obitelj, ali i za goste svoje kuće odmor na otoku Krku, što je bio okidač za oslobađanje Danieline kreativnosti i osnivanje brenda Adorable.

„Ljubav definitivno ide kroz želudac“, kaže naša sugovornica. “Kako je naša kuća za odmor u malom, nerazvikanom mjestu na Krku, na poziciji koja nije tik uz more, morala sam smisliti poseban način da svojim gostima pružim dodanu vrijednost. Bilo je to kuhanje. Pekla sam im kruh, posluživala ga uz domaće maslinovo ulje i moje aromatizirane soli, te ih iznenađivala palačinkama sa svojim domaćim pekmezima. Taktika je upalila, a njihovo oduševljenje me je i ohrabrilo da aromatizirane soli i pekmeze pretočim u brend.“

Daniela Drčec i njezin suprug u početku su željeli nadzirati svaki segment svoje proizvodnje, pa su tako pokrenuli i OPG za uzgoj potrebnih sirovina, a kako im zemlja na Krku i u Zagorju nisu bile dovoljne, u vlastitom su stanu u stilu urban farminga posadili 2500 sadnica. Ipak, kroz godine su shvatili da je najbolje držati se onoga u čemu su najjači, a to je proizvodnja, a namirnice nabaviti od drugih, provjerenih proizvođača.

U Solani Nin nabavljaju bio kristaličnu morsku sol, a samo lani, Daniela ju je za svoje proizvode naručila čak tonu. Voće, bilje i povrće nabavlja od bio certificiranih hrvatskih proizvođača, a dio samoniklog bilja beru sami na otoku Krku.

Daniela nas je ugostila u svom šarmantnom showroomu na zagrebačkom Šestinskom dolu, na kojem se nalazi njezina proizvodnja, ali i prostor za prezentaciju i prodaju proizvoda Adorable. Sol s narančom, ružmarinom i timijanom, dimljena aromatizirana sol, sol s limunom, sol s češnjakom i vlascem već svojim nazivima bude maštu svakog foodijela.

Pekmezi su minimalno zaslađeni, a možda jedini na tržištu umjesto želatine koriste agar-agar, što ih čini i izborom prikladnim za vegane.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Kao dijete sam kuhala, uz svoju majku. Međutim, dok sam radila u korporaciji, gotovo nisam ni ulazila u kuhinju. Kad sam prije 7 godina dala otkaz, počela sam intenzivno kuhati za obitelj, za goste i prijatelje. Prvo jelo kojeg se sjećam da sam napravila vjerojatno je bio kruh. Ljudima je pečenje kruha bauk, ali kad ga više puta napraviš, preraste u rutinu. Ja ga radim po osjećaju, bez recepta.

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim sve: meso, ribu, voće, povrće, desertie. Na popis namirnica koje ne volim stavila bih poriluk i cvjetaču.

Što volite kuhati?

Volim pripremati kruh. Izazov mi je pronaći neke zanimljive zalogaje u koje ću inkorporirati svoje soli, i često ih kreiram i kao posebno iskustvo za svoje goste u turizmu.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Još se nisam usudila pripremati vučena tijesta.

Koliko često kuhate?

Svaki dan. Prije je to bilo nikad, pa sada moram popraviti prosjek! Imam sreću jer u našoj obitelji vole kuhati i suprug i sin.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Za doručak palačinke s Adorable pekmezima, za ručak sporo pečenje s našom omiljenom soli naranča-ružmarin- timijan, krumpirići iz rola s nekom drugom soli, te neka salata. Za desert bih pripremila kolač od limuna i maka. Večera neka bude fingerfood varijanta, fina pašteta s malo sira.

Gdje nabavljate namirnice?

Najčešće izravno od OPG-ovaca, stalno čekamo neke dostave. Logistički je zahtjevnije, ali tako smo se navikli. I djeca prepoznaju po okusu kad namirnicu kupimo u supermarketu. Svjesno podržavamo rad malih proizvođača.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Varivo s piletinom, noklicama i graškom.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Te varijante prepuštam mužu, on voli pečenja, meni je comfort food i kriška finog sira te čaša pjenušca.

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Dobar nož je baza svake kuhinje. Profesionalno, ne znam što bih bez dobre sjeckalice – blendera.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Imam ih čak 18… To su Adorable aromatizirane soli. Najveći mi je kompliment kad mi kupci kažu da su im ukućani ishvalili jela ne mogavši shvatiti u čemu je tajna. Moje soli oplemenjuju i najobičnija jela, poput krumpira ili jaja.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Bez luka.

Za koga najradije kuhate?

Za obitelj i prijatelje. Drago mi je da sam u svojoj obitelji podigla letvicu kvalitetne prehrane, pa tako danas moja djeca sa zadovoljstvom jedu i povrtne juhe svih boja.

 

PAŠTETA OD PILEĆIH JETRICA


Sastojci:
4 glavice luka
0,5 kg jetrica (pileća ili guščja )
maslac 4 žlice
Adorable aromatizirana sol ( npr okus naranča, ružmarin, timijan ili/i motar ili medvjeđi luk)
papar
1 žlica senfa
Začinsko bilje / jestivo cvijeće

Postupak:
Propirjajte luk 15 minuta, zatim dodajte jetrica i malo svježe majčine dušice te pirjajte još desetak minuta. Flambirajte konjakom i pustite da se ohladi. Dodajte 2 žlice maslaca, 1 žlicu senfa, sol, papar. Sve zajedno izblendajte i servirajte u zdjelice ili/i staklenke koje zalijemo s rastopljenim maslacem (cca 2 žlice). Maslac će čuvati paštetu od oksidacije a za dodatni gušt (okusni i vizualni), na rastopljeni maslac stavite listiće majčine dušice, kadulje ili sušeno jestivo cvijeće. Servirajte uz prepečeni kruh, prema želji ukiseljeni motar, neki chutney ili pekmez i uživajte!

Tips & tricks :

Paštetu možete čuvati u hladnjaku do 5 dana, a višak slobodno (odmah) zaledite u staklenkama s poklopcem i upotrijebite kroz 2 mjeseca kao joker kada vam zatreba  brzi i ukusan zalogaj ili za nenadane goste. Ne morate se bojati, staklenke neće puknuti u zamrzivaču, provjereno!

 

BRZI KOLAČ OD LIMUNA I MAKA

Sastojci za tijesto:

4 jaja (medium)

125 g šećera

1 vanilin šećer

80 ml hladno prešanog suncokretovog ulja

80 ml jogurta

Sok i korica jednog (nešpricanog) limuna

220 g bijelog pirovog brašna

6g praška za pecivo

30 g maka u zrnu

Prstohvat Adorable aromatizirane soli s madarinom i listom smokve

Sastojci za limun glazuru:

80 g šećera u prahu

1,5 velika žlica soka od limuna

Postupak:

Cijela jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Ulje i jogurt dodajte u tankom mlazu cijelo vrijeme miksajući na najmanjoj brzini. Zatim dodajte koricu limuna i limunov sok (cca 70 ml). Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mak te povežite miksajući sve u glatku smjesu. Duguljasti kalup za kruh namastite (ulje, maslac) i pobrašnite (a možete koristiti i papir za pečenje koji ste prethodno smočili kako biste ga lakše formirali po kalupu). Smjesu istresite u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 30 minuta. Kolač ostavite da se prohladi u kalupu 10-ak minuta, pa ga pažljivo iz kalupa stavite na žicu za hlađenje. Za limun glazuru pomiješajte šećer u prahu sa sokom od limuna (osobno sam za gušću smjesu). Kolač prelijte glazurom i ostavite na sobnoj temperaturi 30ak minuta. Predlažem da kolač servirate uz kriške limuna, ako imate koji jestivi cvijet (npr maćuhica) te omiljeni okus/okuse pekmeza (za nas je to uvijek težak zadatak – koji pekmez odabrati 😊). Dobar tek!

 

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Daniela Drčec: Strast za kuhanjem pretočila sam u brend

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
vesnadalbelo1
Jedemo doma kod
14.01.2022.