Jedemo doma kod

Branimira Pašalić: Obiteljski obrok kao ritual bivanja u trenutku

Zagrebačka poduzetnica i doktorica medicine velika je zagovornica osviještenog pristupa životu, pa i prehrani

Neki kažu da je govoriti o godinama nepristojno ili nepotrebno, pa ih nećemo brojiti ni mi. Međutim, kad bismo vam rekli koliko godina ima naša današnja gošća, i to bez ikakvih estetskih intervencija ili photoshopa, ne biste povjerovali. Tajna mladolikog izgleda i vitalnosti  dr. Branimire Pašalić je u osviještenom, holističkom pristupu životu, pri čemu značajnu ulogu igra i kvalitetna prehrana.

“Holistika je moj način života u svim porama, od profesionalnog do privatnog. U prehrani se držim nekoliko postulata. Prvi je sezonska namirnica iz kvalitetnog izvora. Drugi je raznolikost na tanjuru. Važan mi je je i način na koji pripremam hranu, u kojem raspoloženju i s kojom namjerom. Sljedeći je način posluživanja – mi baš uvijek imamo kompletno postavljen stol.  I posljednje, ali nipošto najmanje važno je vrijeme. Od presudne je važnosti ne jesti brzo, dobro i svjesno prožvakati svaki zalogaj, bez telefona, društvenih mreža i televizije. Biti u trenutku”,  govori Branimira.

Branimira Pašalić je poduzetnica, doktorica medicine, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, kao i Emmet Technique Full Practionioner Levelt. U prijevodu, to znači da je praktičarka holističke medicine u fizikalnoj terapiji, čime pronalazi najbolja rješenja vaših tegoba mišića i zglobova. Svojim pacijentima uz ciljanu tjelesnu aktivnost uvijek preporučuje osvještavanje disanja, unos dovoljne količine tekućine, kao i kvalitetne prehrane.

“Još po Hipokratu, hrana je naš lijek, ali hrana može biti i naša bolest. Hrana je iznimno važna u cjelokupnom wellbeingu, pa i u posturi tijela. I ja sam u prošlosti imala svojih izazova u tom području dok nisam otkrila magistru Mirjanu Tonković, koja mi je ukazala zbog kojih sam prehrambenih navika konstantno umorna. Nisam išla na dijetu nego sam kompletno promijenila način prehrane, i to čak i ne toliko vrstu hrane koju jedem nego kada i kako je jedem. Konzumiram male količine hrane svaka 2-3 sata, redovito kuham i sa sobom nosim obroke na posao. Mr. Tonković danas je stalna suradnica našeg Centra fizikalne medicine i vitalnosti Gramamed“,  otkriva dr. Pašalić.

Nakon godina života u gradskoj vrevi, Branimira se prošle godine s obitelji preselila u idiličnu kuću u okolici Zagreba. Do njezinog Gramameda u zagrebačkim Gajnicama treba joj tek desetak minuta više nego prije iz centra grada, a kvaliteta života im je nemjerljivo viša. Nova kuhinja s predivnim pogledom na prirodu dodatna joj je inspiracija za pripremu krepkih, domaćih jela u kojima uživa sa svojim suprugom i dvije kćeri.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Počela sam kuhati prilično kasno jer su u mojoj kući živjele prabaka, baka, mama i sestra, pa nisam ni dolazila na red u kuhinji. Negdje na fakultetu prva jela koja sam pripremila bili su rižot i palačinke. Počela sam više kuhati kad sam se odselila od svojih i osamostalila.

Što volite, a što ne volite jesti?

Jako volim jesti tjesteninu i rižota u svim mogućim oblicima, a ne volim jesti iznutrice.

Što volite kuhati?

Osim već spomenutih tjestenina i rižota, volim kuhati razne krem juhe i variva, što mi je poseban izazov budući da imam svije kćeri tinejžderice.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Ne volim pripremati ribu. A ne usudim se pašticadu jer je moj suprug Imoćanin priprema najbolju pašticadu i ne miješam mu se u posao.

Koliko često kuhate?

Ne stignem kuhati svaki dan jer radim u dvije smjene, ali u prosjeku kuham 3-4 puta tjedno, i to unaprijed. Kruh pečem 2-3 puta tjedno.  Bilo mi je jako koristan vaš članak o pretpripremi obroka u svrhu kvalitetnije prehrane i puno sam savjeta primijenila.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Obavezna je juhica i to krem juhica, osobito od buče, ta nam je svima favorit. Zatim naravno tjestenina s nekim umakom, a omiljen nam je bolonjez.

Gdje nabavljate namirnice?

Svaki vikend smo na Dolcu.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Tjesteninu s tunom, u kombinaciji s domaćom pasiranom rajčicom, inćunima i maslinama. Ljeti skuham veću količinu đuveča i šalše te ih spremim u teglice, pa imamo obrok u svega nekoliko minuta.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Kad mi treba utjeha, biram kremšnitu i kavicu.

Koje vam je nadraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Najvažnije su mi daska i nož. Volim rezati rukom, ne volim sjeckalice. Ne samo što melju, a ne režu povrće, nego se njihovom upotrebom gubi naša energija koju unosimo u svaki obrok. Drvene kuhače su mi must, ne volim plastične. Od aparata mi je važan štapni mikser jer često kuham krem juhe.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Koristimo puno češnjaka, no ne koristim ga na početku pripreme jela, pri pirjanju, nego na kraju. Na tek kuhano jelo ubacim narezani češnjak i peršin, poklopim i pustim da odstoji oko pola sata. Arome koje se razviju su fantastične.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Ne mogu zamisliti svoje kuhanje bez tjestenine i riže. Ne mogu ni bez svježeg začinskog bilja, na proljeće planiram zasaditi i vlastito.

Za koga najradije kuhate?

Za svoju obitelj.

 

Domaći kruh

0,5 kg manitoba brašna

1 kocka svježeg ili 1 vrećica suhog kvasca

3,5 dl vode

maslinovo ulje

šećer

sol

 

Pomiješam kvasac s prstohvatom šećera, prstohvatom brašna i malo vode te pustim da se razvije. Brašno zamijesim s vodom i dignutom smjesom kvasca. Na kraju umiješam sol i malo maslinovog ulja. Pustim da odstoji sat vremena, a zatim ga ponovno premijesim. Stavim ga u poklopljenu posudu u hladnjak i pustim da se odmara preko noći. Ujutro pećnicu zagrijem na 230 stupnjeva. Kruh pečem u posudi od lijevanog željeza s poklpcem oko 40 minuta, a zatim otklopim i pustim da se zapeče još 5-10 minuta.

 

Varivo kojemu ne mogu odoljeti tinejdžeri

Dan prije namočim slanutak. Sljedeći dan pristavim slanutak kuhati, a za to vrijeme pripremam ostalo. U drugom loncu izdinstam luk, dodajem na kockice narezanu mrkvu i celer, zalijem vodom i zakuham. Nakon nekoliko minuta na to dodam korabu, pa cvjetaču, te buču pred sam kraj. Na kraju ubacim već kuhani slanutak i sve skupa kuham još nekoliko minuta.

Domaće noklice pripremam u zasebnom loncu. U pola šalice glatkog brašna stavim vode da  nastane tijesto gušće od onog za palačinke, malo posolim i ubacim u kipuću vodu dok ne isplivaju. Pokupim ih i ubacim u varivo. Na kraju pospem sitno sjeckanim peršinom i češnjakom.  

 

Lazanje

Za lazanje nemam osobito detaljan recept, jer za čak dvije komponente, bolonjez, i bešamel, koristim recepte s jedemdoma.hr 🙂.

Tjesteninu za lazanje kupujem svježu, te u posudu za pečenje slažem bešamel na dno, lazanje, bolonjez, bešamel, sir, te završim slojem ribanog sira. Pečem oko 50 minuta na 200.

 

 

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Branimira Pašalić: Obiteljski obrok kao ritual bivanja u trenutku

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
vesnadalbelo1
Jedemo doma kod
14.01.2022.