Jedemo doma kod

Adela Franceković: Hrana je konačno moj prijatelj

Duhovna iscjeliteljica prava je čarobnica i kuhinji, gdje na minimalnom prostoru priprema vrhunske delicije, čak i sada, kad je na posebnom režimu prehrane

Popis onoga tko je Adela Franceković poprilično je dug. Ona je NLP majstorica i trenerica, tarot i reiki majstorica i učiteljica, theta healing praktičarka i instruktorica, hipnoterapeutkinja, eft, peat, bars i all healing praktičarka te life i spiritual coach.

Ona je i poduzetnica, a zovu je i intuitivna čarobnica zbog cjeloživotne komunikacije s anđelima. Autorica je knjige Šapat anđela ljubavi, te Transformacijskih kartica i Anđeoskih kartica Od sada bez suza.

Adela obožava kuhanje i beskrajno uživa u hrani u svakoj fazi svoga života. Svoje je prijatelje i publiku nemalo iznenadila kad je prije dva mjeseca objavila da se podvrgava barijatrijskom operativnom zahvatu smanjenja želuca.

O svojoj dugotrajnoj bitci s kilogramima Adela piše i knjigu, a koliko odnos s hranom može biti kompleksan, svjedoči Adelin zapis iz buduće knjige, kojim je dotakla mnoge svoje pratitelje na društvenim mrežama:

U beskonačnim nizovima prilagođavanja, dogodit će se da izgubiš sebe.

Dokle god to ne osvijestiš, toneš.

Kilogrami su jedino “tvoje” što imaš i zato ih panično nastojiš održati ili vratiti nazad.

Sve gubiš u prilagodbi, ostaje ti nešto malo duše i puno tijela da napraviš ravnotežu.

Svaka emocija je bol…

Svaka bol se liječi utjehom..

Hrana je utjeha, daje bezbroj emocija i moć da ju drobiš i oblikuješ kako želiš.

Možeš ju i progutati, žvakati…

Radiš sto želiš i napokon si moćna.

Na svome, osobna moć je tu.

Na tanjuru, u sendviču, kremastom sladoledu.

Uzela si stvar u svoje ruke i osnažuješ se.

Hrana prestaje biti hrana, ona je centar tvoje osobne moći.

Okusi su sve zabranjene emocije, tajna snaga.

Čarolija raznolikosti u sivilu stvarnoga života.

Nije čudno sto jedeš.

To je tvoj tajni svijet.

Dio svemira u kojem si Bog i Moć.

Nije do hrane.

Do tebe je.

Do svih izgubljenih dijelova duše i besmislenih prilagodbi pogrešnim personama.

A sada..

Kako vratiti dušu sebi?

Vječno pitanje sakriveno u velovima hrane, boli, hrane, kilograma, boli, suza i povremenih osjećaja vrijednosti.

Sve ovo pišem i želim van!

Želim van iz tog tijela boli, bolova duše, gotovo tridesetogodišnjeg ciklusa hranjenja i prejedanja

Isprobala sam svašta

I dijete i tablete i pilule i vježbanja

I ono što je svakome dalo rezultate meni je dalo djelomične ili bi se ponovno udebljala

Umorila se duša od rata i silovanja

Umorilo se tijelo od mržnje i boli

 Hrabra odluka da se podvrgne gastric sleeve operaciji donijela joj i trajnu cjeloživotnu promjenu u prehrambenim navikama. Danas Adela jede isključivo lako probavljiva jela sastavljena po principima keto prehrane, no ni brojna ograničenja nisu umanjila njezinu kreativnost u kuhinji.

Adela  je prava čarobnica u kuhinji jer se u svega nekoliko kvadratnih metara njezine mini kuhinje ne samo pripremaju čuda, nego i u nju stane na desetke kuhinjskih pomagala i gadgeta, koje naša sugovornica obožava.

Za ovu prigodu pripremila nam je božićni ručak koji osobe na barijatrijskoj dijete poput nje mogu jesti, ali u istim receotima mogu uživati svi, osobito oni koji se hrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste skuhali i kada?

Prva jela koje sam skuhala su bila: juha, uštipci, palačinke i saft i tijesto.

Što volite, a što ne volite jesti?

Volim pojesti dobar biftek, a ne volim jesti ribu i mliječne fermente.

Što volite kuhati?

Razne juhe, umake, saftove, dizana tijesta. Popis je dug, volim eksperimentirati s receptima.

Što najmanje volite kuhati ili se dosad niste usudili sami skuhati?

Definitivno ribu, nemam talenta niti volje za to.

Koliko često kuhate?

Jedno do dva puta tjedno, uglavnom vikendom, tada volim kuhati kako bih imala za cijeli tjedan. Od kada sam otkrila meal prep, pripremanje hrane unaprijed, spasila sam se od raznih dostava hrane.

Kako izgleda vaš idealan meni za dan proveden kod kuće?

Fina juha, kvalitetan komad mesa i salata, te neki lagani desert ili fini domaći keksi uz kavu.

Gdje nabavljate namirnice?

Kod lokalnih dobavljača, opg-ova i u trgovinama zdrave hrane.

Kad trebate skuhati nešto brzo, što birate?

Ja uvijek skuham brzo, ovisnica sam o kuhinjskim gadgetima, tako da je kod mene i najkompleksnije jelo brzo gotovo. Najčešće je to neko varivo.

Kad trebate skuhati nešto utješno, što birate?

Toplu, mekanu hranu, poput griza.

Koje vam je najdraže kuhinjsko pomagalo ili gadget?

Uhh, teško pitanje – svi! Međutim, moja prva ljubav je Vitamix blender 750 pro, a nakon njega friteza na vrući zrak od DeLonghija. Jako volim kuhati s kuhinjskim pomagalima, imam ih zbilja dosta.

Imate li neki tajni sastojak koji uvijek podigne jelo?

Naravno, moja ljubav prema onima kojima kuham i mrva šećera, odnosno stevije u zadnje vrijeme.

Bez koje namirnice teško možete zamisliti svoje kuhanje?

Luka.

Za koga najradije kuhate?

Za svoga sina i drage prijatelje. Kuham iz ljubavi prema kuhanju i uživam kada ljudi oko mene uživaju u hrani koju sam za njih spremila.

 

Polpete od purećeg mesa punjene mozzarellom

U 450 g mljevene puretine dodala sam po žličicu vegete, češnjaka u prahu i luka u prahu. Tu je i malo papra, soli, nekoliko kapi tekućeg dima, 1 jaje  ½ žličice senfa te 25g sojinog proteina u prahu budući da nema brašna. Oblikujte polpete i u njihovu sredinu utisnite kuglicu light mozzarelle. Pržite u dubokom ulju ili u fritezi na vrući zrak.

Kremasti kelj s kurkumom i parmezanom

Mali kelj skuhala sam na pari u kuhalu na paru oko sat vremena, dok nije potpuno omekšao. Izblendala sam ga u svom Vitamixu s malo light vrhnja za kuhanje. Na maslinovom ulju prepržila sam malo češnjaka, pa na ulje dodala kelj, da se malo preprži. Dodala sam  ½ žličice kurkume, 50 g parmezana, malo vegete, soli, papra, mrvicu kopra i prstohvat bijele stevije u prahu da ubije gorčinu.

Kuglice od kestena i kakao maslaca

U 200 g kesten pirea bez šećera Sana stavila 0,2 l vrhnja za kuhanja, 1 vanilin šećer eritrit, 200 g mljevenih badema, flake drops od proteina s okusom biscuit cookie i 30 g kakao maslaca. Smjesu sam izblendala i formirala kuglice. Prelila sam ih rastopljenom tamnom čokoladom.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Adela Franceković: Hrana je konačno moj prijatelj

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...