Je li Jedem doma zdrava hrana?

1. srpnja 2020.

 

Kad predstavljaju Jedem doma, mnogi često spomenu da je to neka „zdrava hrana“. Točno. Iskreno vjerujemo da je naša hrana zdrava, a ne nezdrava. Međutim, ta je sintagma toliko puta upotrijebljena da značajan broj ljudi na nju jednostavno odmahne rukom i ne zanima ih. Zdrava hrana za mnoge je sinonim za bezukusnu, bolničku hranu. A i pitanje što je zdravo, a što nezdravo ima toliko odgovora, ovisno s koje razine promatrali. Jedan nutricionist, jedan makrobiotičar, jedan fitness trener, jedan liječnik, jedan kuhar s Michelinovom zvjezdicom, jedna baka koja cijeli život kuha za brojnu obitelj – svi će dati svoj odgovor i svaki će biti točan, a opet će njihovi koncepti zdrave prehrane biti međusobno nespojivi.

A koji je, dakle, naš pristup?  Mi u Jedem doma polazimo sa stajališta gurmana i poznavatelja gastronomije te pobornika kvalitetnog i ukusnog kuhanja. Višegodišnje iskustvo kuhanja u domovima nekoliko stotina privatnih klijenata u Zagrebu dalo nam je uvid u dominantne prehrambene trendove koji danas vladaju među suvremenim, urbanim, osviještenim stanovništvom.

Poznajemo temeljna pravila vegetarijanske, veganske, makrobiotičke, bezglutenske, alkalne, lchf, paleo i keto prehrane, kao i tajne prave, tradicionalne domaće hrvatske kuhinje. Nađe se u našem rukavu i popularnih internacionalnih recepata.

Iako u nekim projektima surađujemo s nutricionistima, ishodište brenda Jedem doma nije u zbrajanju proteina i ugljikohidrata. Moglo bi se reći, mi smo obožavatelji dobre hrane opće prakse. Znamo kuhati, pa bez problema i razvučemo pitu i pripremimo petodnevni detoks program.  I ako katkad mene samu vidite u makrobiotičkom restoranu, u koji s guštom odem, ne budite sigurni da mi se ispod stola u vrećici koju nosim s tržnice ne kriju fini, domaći čvarci 😃.