Ja ne volim čokoladu

25. travnja 2021.

Da, dobro ste pročitali, nisam velika ljubiteljica čokolade. Dugo sam mislila da sam jedina na svijetu. Otkad se profesionalno bavim hranom i svakodnevno razgovaram s desecima ljudi o njihovim prehrambenim preferencijama, shvaćam da je sljedba neljubitelja čokolade puno veća nego što se na prvi pogled čini. No i dalje smo prilično neshvaćena manjina u moru ljubitelja čokolade.  Od 10 ljudi na nekoj proslavi 8 će se odlučiti za čokoladni desert.

 

Ne mogu reći da mi je mrsko pojesti čokoladni sladoled, a i Nutella je dosad fino profitirala od mojih loših dana. Međutim, čokolada jednostavno nikad nije moj prvi izbor ili predmet moje žudnje. Da mi netko na imaginarni švedski stol postavi svu hranu ovog svijeta, vjerojatno bi čokoladne slastice uz sve ostalo ostale netaknute.

 

Slani sam tip. Kad i dođe red na nešto slatko, kod mene prolaze vanilijasto-voćne slastice ili pak kolači od tijesta, topli, tek izašli iz pećnice, koji mogu poslužiti i kao konkretan obrok, ne samo slastica.

 

Ako bacite oko na slatku ponudu Jedem doma, primijetit ćete baš ovakav kreativni potpis. Tako je, primjerice, cheesecake s jagodama i kokosom hit ovotjednih obiteljskih paketa.

 

Za sve vas moje istomišljenike sastavila sam popis deserata koji su me oduševili u raznim zakutcima kugle zemaljske. Blagi su, nježni, na bazi vanilije, kokosa, voća ili tijesta.

 

  1. Seadas – Sardinija

Pojednostavljeno, riječ je o raviolima punjenim mladim pecorino sirom, hrskavo prženim u dubokom ulju i prelivenim medom.

 

  1. Pavlova s jagodama – Australija

Zar ne Rusija, pitat ćete se. Da, slavna torta od beze kora i jagoda nastala je u čast ruske balerine Ane Pavlove, ali za vrijeme njezine turneje po Australiji 1920-ih godina.

 

  1. Kanom Ko – Tajland

Knedlice od rižinog brašna uvaljane u ribani kokos i punjene kokosovim mlijekom. Divan okus koji se otapa u ustima, pomalo karamelaste strukture.

 

  1. Haupia – Havaji

Puding od kokosa vrlo blagog okusa. Reže se u kocke i podsjeća na talijansku panna cotu, samo što je napravljena na kokosovom mlijeku.

 

  1. Panna cota – Italija

Zar je to slastica, pitaju se punokrvni ljubitelji moćnih deserata. E pa za mene jest, mogla bih je jesti u svako doba dana.

 

  1. Pita od rabarbare – Engleska

Iako raste i kod nas, rabarbaru sam prvi put jela u Londonu. Kiselkasta nota rabarbare izvrsno se slaže s prhkim tijestom i kremom od vanilije.

 

  1. Tart tatin – Francuska

Klasična pita od jabuka radi se od kriški, a ne ribane jabuke, što joj daje intenzivnije kiselkastu notu, kakva meni odgovara.

 

  1. Kaiserschmarn – Austrija

Razlomljene palačinke originalno se jedu s toplim kompotom od šljiva ili pasiranim jabukama. Meni je ipak najdraži s domaćim pekmezom od marelica.

 

  1. Belizean fudge – Belize

Većina „fudge“ bombona bazira se na čokoladi, ovaj je na bazi vanilije i grožđica. Strukturom najsličiniji našim bajaderama.

 

  1. Tres leches – Kolumbija

Mliječni spužvasti kolač od tri vrste mlijeka: kondenziranog, običnog i slatkog vrhnja. Mlijeko i karamela u savršenom spoju.