Ovaj profinjen snack možete pripremiti iznenadnim gostima u svega 15-ak minuta, i to od namirnica koje ćete naći u svakom boljem supermarketu. U vrijeme svježih artičoka možete upotrijebiti svježe, ali svakako očistite sve tvrde listove i ostavite samo mekanu srž, koju ćete nakratko popirjati na maslinovom ulju.
Očišćena srca artičoka u ulju naći ćete na policama konzerviranog povrća u većim supermarketima.
U osmišljavanju punjenja možete dati mašti na volju, a ukusno, toplo lisnato tijesto savršeno se slaže i sa slanim i sa slatkim nadjevima.
Kako biste dobili oblik košarice, najbolje je koristiti kalupe za muffine, koje ne zaboravite dobro premazati rastopljenim maslacem. U protivnom bi vam se košarice mogle zalijepiti. Iz metalnih kalupa vadite ih dok su tople, jer kad se ohlade, lakše se slome pri vađenju.
Pri izboru kupovnog lisnatog tijesta, malu prednost dajem onom svježem, iz hladnjaka, ne iz zamrzivača, jer je već tanko razvaljano i puno savitljivije. Ima ga u gotovo svim supermarketima.
A što je Pašman libre? Višestruko nagrađivani aceto od smokve, nastao u čarobnoj obiteljskoj manufakturi Ane i Krste Matulića s otoka Pašmana. Suočeni s velikim brojem smokava na otoku koncem ljeta, dosjetili su se smjestiti ih u bačve od trešnjina drveta i klasičnom talijanskom metodom izrade aceta od njih napraviti balzamični ocat. Njegovu iznimnu kvalitetu prepoznali su i svjetski autoriteti, pa je tako Pašman Libre nositelj maksimalne tri zvjezdice prestižnog natjecanja The Great Taste Award.
Što vam je potrebno za lisnate košarice s gorgonzolom, artičokama i pašman libreom?
- 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta 275 g
- 1 trokut gorgonzole 100 g
- staklenka srca artičoka u ulju ili srca 8 svježih artičoka
- pašman libre aceto od smokve
Kako ćete ih pripremiti?
- Uključite pećnicu da se grije na 190 stupnjeva.
- Kalup za muffine dobro premažite maslacem.
- Lisnato tijesto prebacite preko kalupa poput plahte, s tim da tijesto utisnete u utore, tako da ih obloži iznutra
- Gorgonzolu narežite na kockice i ispunite njome do polovice svake košarice.
- Na gorgonzolu stavite komad ili dva artičoke iz ulja, ili svježih popirjanih na maslinovom ulju.
- Po svakoj košarici pokapajte malo pašman librea.
- Pecite oko 15 minuta na 190 stupnjeva.
- Još tople košarice izvadite iz kalupa.