Predstavljamo

Yotam Ottolenghi: Obilje

Kuharica Obilje slavnog chefa Yotama Ottolenghija ovih je dana bila hit na instagramu, zahvaljujući objavama nekih od naših popularnih food blogerica, koje su je zapazile na popustu u jednoj velikoj knjižari

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Prilika je to da se prisjetimo te divne kuharice koju imamo u svojoj zbirci već neko vrijeme. Yotam Ottolenghi londonski je chef izraelskih korijena i hrana koju priprema upravo je takva: kozmopolitska, ali prožeta okusima istočnog Mediterana. Kroz svoja četiri vrhunska restorana u najboljim londonskim četvrtima Ottolenghi već godinama promovira prvoklasnost namirnica i maštovitost u pripremi povrća.

Upravo ovo potonje donijelo mu je višegodišnju vegetarijansku kolumnu u londonskom listu The Guardian. Iako sam nije vegetarijanac, iz tjedna u tjedan objavio je čak 120 recepata temeljenih na povrću i žitaricama, s dodatkom jaja i mliječnih proizvoda. Upravo ti recepti čine okosnicu kuharice Obilje, koja je podijeljena u nekonvencionalna poglavlja nazvana prema namirnicama: Korjenasto povrće, Zabavan luk, Gljive, Tikvice i tikve…

Knjiga je iznimno vrijedna jer je i nama u Hrvatskoj još uvijek dostupno povrće u svom izvrnom okusu. Ako ipak cijelu obitelj ne možete ili ne želite obrnuti na vegetarijanstvo, puno recepata iz Obilja sjajno će poslužiti kao maštoviti i potpuno drugačiji prilozi uz mesna ili riblja jela.

Uostalom, ni sam Ottolenghi nije vegetarijanac, što mu je znalo donijeti i bijesna pisma čitatelja, kad bi u The Guardianu predložio da se salata posluži uz kotlete s roštilja.

Možda najživopisnije jelo iz kuharice Obilje, patlidžane s narom i grčkim jogurtom s naslovnice, donosimo vam i kao samostalni recept.

Moglo bi vas zanimati...
challenge
Team building
25.11.2021.
mandarinet
Probali smo
24.11.2021.